Author Topic: Избор апарата за Aerial photos  (Read 5266 times)

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
Дакле, с обзиром на специфичност захтева код АП поставља се питање избора апарата, тј потребних особина.

Што се тиче светлосне моћи објектива она не би требало да буде критична јер се обично лети по дану, дакле светла има довољно. Ипак, уколико се желе веома кратке експозиције (нпр. при ниским летовима) онда светлосна моћ може бити важна.

Што се жижне даљине тиче мислим да ће ипак зависити од тога шта желимо да постигнемо. Обично овде подразумевамо панорама фотографије па се намеће идеја широкоугаоног објектива-мана су оптичке дисторзије које могу да сметају. Ипак уколико би желели специфичне детаље - под условом да можемо да их "нациљамо" (путем видео мониторинга?) онда би нам био интересантнији телеобјектив-њихов недостатак је мања светлосна моћ.

Дубинска оштрина на овим дистанцама практично нема значаја.

Осим особина објектива битне су и особине самог апарата - величина, тежина, стабилизацуја слике и предпостављам, врло битна је резолуција. Наравно, добра резолуција вам даје могућност зумирања жељених детаља на фотографији.

Теоретски, мој избор би се базирао на што квалитетнијој оптици нормалне жижне даљине и чипу велике резолуције.

Ипак, пошто овде имамо пионире на овом пољу код нас, било би лепо чути њихове предлоге и искуства.
« Last Edit: October 30, 2009, 05:52:28 PM by GILE »

Offline Ziv

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 94
Mephisto,

mislim da si zaboravio na najvazniju stvar: cena fotoaparata. Njega stavljamo u model i bez obzira kako smo pazljivi, pre ili posle moze da dodje do nesrece zbog necega sto ne mozemo da kontrolisemo. Zato treba upotrebiti aparat koji mozemo da otpisemo. Za ostrinu slike je veoma vazan polozaj aparata u odnosu na let modela. Najpovoljniji za kvalitet je ako je usmeren u pravcu ose letenja ( objektiv okrenut unapred ili unazad ). Kada je okrenut unapred moze da se osteti prilikom sletanja ili da "pokupi" insekte u letu. Za objektiv usmeren unazad mora se konstuisati model za te svrhe. Najnepovoljniji polozaj aparata je kada je usmeren normalno na pravac leta zbog pomaka. Tu je jedino resenja kratka ekspozicija i veca udaljenost objekta.

Pozdrav Zivko.

Offline MEPHISTO

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 409
polozaj aparata u odnosu na let modela

<Потпуно иправна примедба што се цене апарата тиче.
У вези положаја апарата имам утисак да је занемарен положај директно испод авиона, дакле, условно речено "сателитски" ракурс. Уколико је висина лета довољно велика, као и резолуција то може бити занимљиво!?

Offline saxpg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1734
Evo jednog video snimka koji docarava kako to izgleda sa pravim sirokougaonim objektivom. Uzivajte!

http://www.bijouxdesigns.com/video/Cularis%20FPV%20-%20AMPS%20Field%20Miami.wmv

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Moja zapažanja o videu gore. Primer je dobar, kako ja ne bih radio neke stvari.
Ako se koristi širokokutni objektiv za panorama slikanje gube se detalji. Objektiv hvata i više nego što je potrebno, pa se drvo ne vidi od šume  lol
Bez obzira što je snimak dobrog kvaliteta na zemlji se ništa ne vidi.
Na video snimku se vidi koliko je jako izobličenje slike. Mesto za kameru isto nije dobro jer se više vidi model nego panorama  :(
Ni vreme nije bilo pogodno za snimanje, jer kada je sunce pod malim uglom u odnosu na horizont, senke i boje su manjeg kontrasta, a i sunce ulazi u kadar.
Preveliki i predug video fajl je nepotreban da bi se nešto dočaralo. Kvantitet ne zamenjuje kvalitet.
Što je dobro to je model. Veoma stabilno leti.  (thumb) Ali ovo već nije tema ovog topika.  ;)
Rezime: normalan objektiv je sasvim dovoljan.

« Last Edit: January 12, 2009, 02:24:28 PM by SABURO »

Offline fenix

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1010
 • JUST FLY
  • www.rc-helivideo.com
Nakon ispitivanja sa mojim digitalnim aparatom tj.Olympus mju 820 shvatio sam sta je najbitnije za ovaj aparat a izgleda i za sve ostale digitalne aparate a to ce ostali potvrditi ili ne.Kada sam kupovao ovaj aparat gledao sam da to bude aparat prije svega sto laksi ,da ima digitalnu stabilnost ili opticku ili kombinaciju obe ove,Pixeli i nisu toliko problematicni jer svaki aparat ima min 5 mega pix. pa na dalje tako da to nije zabrinjavajuca stavka.E sad naravno tu dolazi i cijena aparata.Ne treba se zalijetati i kupiti najskuplje jer u vecini slucajeva ne mora da znaci da je to i najboljle .Treba kupiti neki zastarjeli model mislim  6-7 mjeseci jer tako brzo zastarjevaju :sljus da ako trcite za novim ,natrcacete se (giveup)
Poslije  ispitivanja sa aparatom mogu da zakljucim da ni opticka kako ni digitalna stabilnost u vazduhu vrijedi malo ili nimalo .U to sam se uvjerio sa mojim aparatom jer kad sam slikao na modu stabilizacije slike su bile ocajne :mhm
Probajuci sve modove pocev od automatskog,stabilizacije,presao sam na rucno podesavanje i to expozicije koja je najbitnija stavka u cijeloj ovoj prici.E kad se ona podesi u zavisnosti kakvo je vrijeme ako je suncano onda ide u - a ako je oblacno u + .Kod mog aparata se to krece od +2 do -2.Ove fotografije  kao i videa mici cete pogledati u mom topiku o AP http://rcfly4um.org/index.php?topic=44.30.
Moj rezime sve ove price je  da prilikom izbora aparata treba obratiti paznju na tezinu aparata,da ima rucno podesavanje,da se ne slika sa automatskim modom,a ostalo su sve manje bitne stavke.E da bitno je i to da je model stabilan,da nije puno brz a pilotova ruka mirna :jaki:  na kraju krajeva izgleda da je ovo najbitniji faktor (pijemo)
« Last Edit: October 25, 2008, 05:25:00 PM by fenix »
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline Ziv

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 94
Fenix,

tvoja posledjna recenica je verovatno poenta cele price. Svaki lagani aparat u ovom trenutku verovatno moze da ispuni ocekivanja svakoga modelara ali je najbitnije izbor platforme za taj aparat, tj. model. On mora da bude stabilan i da leti dovoljno sporo bez vibracija da se dobije dobar kvalitet fotografije. Kao prvi izbor za mene bi dosao u obzir neki "Oldtimer". Dovoljno je velik da moze da ponese i tezu kameru. Bez mnogo intervencije od pilota moze da leti lagano i stabilno i ne zahteva mnogo mesta za sletanje. Da bi se pravili interesantni snimce, verovatno je bitno da se leti iznad naselja tako da je veoma vazno mesto za sletanje. Zahvaljujuci novoj tehnologiji (2.4 GHz.) mogu se izbeci problemi interferencije tako da se lakse moze naci mesto odakle mozemo da poletimo i sletimo. Ovo su naravno samo moja razmisljanja jer nameravam ove zime da se i ja pozabavim ovim delom naseg hobija.

Pozdrav Zivko.

Offline fenix

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1010
 • JUST FLY
  • www.rc-helivideo.com
Ziv,
       Sto se tice smetnji ovdje kod nas jedine smetnnje mogu biti tj.problem gdje sletiti ako se snima nesto iznad naseljenih mjesta a uvijek se nadje neko livadce pogodno za to tako da i ovaj problem nije nerjesiv :mhm sto se tice smetnji od drugih stanica imajuci u vidu da nas je svega devet koji trenutno letimo a svi smo na razlicitim kanalima i frekfencijama i tu nema problema.To je kod vas na zapadu najveci problem jer je gust saobracaj :mhm.Kod vas je pravilima sve definisano i vecinom su klubski tereni namjenjeni za letenje dok se kod nas moze letjeti svugdje.Vjerovatno ce i kod nas biti uskoro takva situacija ali s obzirom da sa cirom ulazimo u europu  (fiu) mislim da nece biti to skoro,a do tada bice slika sa raznih lokacija (photograf).Kako kazu uvijek ima nesto sto nas tisti ma gdje bili.Sto se tice 2.4GHz i ja uskoro prelazim na ovu frekfenciju pa cu eleminisati i ove smetnje jer se nadam da ce modelara koji lete svoje modele i na ovim prostorima biti sve vise.

                                                                                                 Pozdrav.
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com