Author Topic: Koliko struje je potrebno za servo  (Read 7937 times)

Offline aca405

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 152
Koliko struje je potrebno za servo
« on: January 11, 2012, 03:26:42 PM »
Da li postoji neki pouzdani način kako odrediti koliko je potrebno struje za određeni servo?

Konkretno, interesuje me koliko je potrebno struje za ovaj servo:
Towerpro MG946R
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6222


Pretpostavljam da je najbolje izmeriti ali ako nemam mogućnosti da izmerim, ostaje da verujem proizvođaču, ako uopšte nađem takav podatak na sajtu. Ja ga još uvek nisam našao pa ću sada da kopam po stranim forumima.

Naime, šta se dogodilo i kako sam došao do ovog pitanja:

Kolega (koji još nema pristup forumu) je zakačio dva ovakva servoa na prijemnik, pretpostavljam koristeći standardni ESC (ne znam još detalje koliko Ampera ima BEC) i kada ih pomera, oni izgleda povuku previše struje i sve se resetuje.

Znam da su to digitalni servoi i da traže malo više struje, a takođe su i veći od onih sa kojima sam se sretao, samo ne znam koliko bi bilo dovoljno struje da oni normalno rade.

Verovatno je potrebno postaviti poseban UBEC, samo od koliko ampera?
Lako je kupiti mnogo jači ali nema smisla podizati težinu modela bez potrebe.

Bilo bi dobro ako bi imali makar kategorije u kojima bi se kretali pa tako možda da na kraju ispadne i neka tabela za koje servoe je potrebno koliko struje.

Offline Bigneda

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 953
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #1 on: January 11, 2012, 04:00:25 PM »
Za ove bi BEC od 5A trebao da radi posao u vecini slucajeva. Jedino ako se oba koriste za upravljanje tockova kod nekog monstera moze se desiti da to nece biti dovoljno ;)
Takodje bi trebalo da napon bude blizi 6v.

Offline soprano

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 479
  • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #2 on: January 11, 2012, 11:43:01 PM »
Ovo je veliki i jak servo,iz nekog mog iskustva on moze da radi od 4,8-7,2v.ako stavis 4 celije to je 4,8 volti i tada ce cervo imati slabije delovenje nego sa vecom voltazom.Pune i kvalitetne otklone dobices  sa 6 ili 7,2 v
Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #3 on: January 11, 2012, 11:51:24 PM »
Servo povlači onoliko struje koliko je mehanički opterećen u datom trenutku ili intervalu. Tu dinamičku vrednost je teško meriti van laboratorije. U slobodnom pomeraju bez opterećenja ne povuku više od nekoliko desetina miliampera (0.050-0.100 A). Od takvog opterećenja ne bi smelo da se desi resetovanje ESC-a. Nešto drugo je u pitanju. U stajanju servo troši veoma malo struje oko 10mA.

Svaki servo ima i maksimalnu vrednost povlačenja struje, koja zavisi od njegovog motora, ali samo onda kada se mehanički potpuno zakoči. Ta vrednost se može izmeriti i unimetrom u amper modu u serijskoj vezi sa napajanjem. Retko kada je servo opterećen 100% u dugom intervalu na bilo kojoj komandi, ali ako se više servoa pomeri odjednom, nastaje porblem.

Opasnije je trenutačno (peek) opterećenje u strujnom kolu. Jači analogni a pogotovo digitalni servoi u trenutku starta mogu povući više struje nego što je na raspolaganju u stadardnoj vezi napajanja. Ako za taj trenutak nema obezbeđena dovoljna količina struje u vidu akumulisane energije od BEC dela ESC-a do servoa, onda može da padne napon ispon određenog nivoa na trenutak, kada se MCU u ESC-u sam resetuje, jer se napaja iz istog strujnog kola. I neki digitalni prijemnici mogu da se resetuju u ovakvim uslovima. ESC ima elektrolitne kondenzatore kao akumulatore struje u 5V-nom kolu, ali ne dovoljno velike za trenutačno velika opterećenja.
Najbolje rešenje je poseban BEC (UBEC) posebno samo za servoe i to sa što većim kondenzatorima. Ovo rešenje jako kompikuje kablovanje... ??? Drugo jeftinije i težinski lakše rešenje je da se stavi dodatni akumulator struje na dovod od ESC do prijemnika ili što bliže jačem servou ili servoima. Ovo je jedna obična pasivna elekronička komponenta zvan elektrolitni kondenzator i može da se nabavi u svakoj elektroničarskoj radnji za siću (bez kabla) ili iz HK. Ovako nešto:


Ovo se pravi baš za ovakve probleme. Ujedno služi i kao filtar smetnji u strujnom kolu i servoi su jači u startu odnosno kratkom intervalu sa njima, kada je i najvažnije. Prvo ovo treba probati, da li sa ovim ESC stabilno radi?  mmmm
PAZITI NA POLARITETE !!!

Podatke o potršnji servoa ne tražiti nigde jer se ne daju takvi podaci sa servoima.




 


« Last Edit: January 12, 2012, 01:44:30 AM by tibeteagle »

Offline zajo

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 918
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #4 on: January 12, 2012, 09:48:10 AM »
ja kad testiram novi esc na zemji prvo dam max otklon na sve komande. Ako sve ok ondak dam gas 80% i uradim isto. Ako sve ok ondak trakom zalepim komandne povrsine da se pomeraju i uradim isto. Ako sve ok ondak na letenje  :big smile
Tibeteagle  (res) za opsirno i strucno objasnenje  (pijemo)
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

Offline marko

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 932
    • Leteca kamera
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #5 on: January 12, 2012, 12:19:29 PM »
Evo moja iskustva sto se tice potrosnje struje kod servoa.

6 servoa od 30kg/cm, jedan od 10kg/cm i prijemnik, posle 6 letova (30+ minuta u vazduhu), na modelu od 2,5 metra i 100cc motorom, potrose oko 1200mAh.

Napominjem da mi je sistem na dve Lipo 2S baterije, tako da powerbox crpi ravnomerno malo iz jedne, malo iz druge, po 600mAh.

Na drugom modelu, sa 5 servoa od 25kg/cm i jednim od 10kg/cm, motor od 50cc i raspona 2m, posle celog dana letenja, sigurno 60+ minuta sa modelom u vazduhu, nikada nisam presao 1200mAh.

Sistem je na jednoj LiPo 2S bateriji od 2200mAh bez ikakvog powerboxa.

Kod manjih modela sa motoromm od 25cc potrosnja struje je zanemarljiva, tako da sam u njima imao 1500mah LiPo 2S, koja resava problem napajanja servoa i prijemnika za ceo dan letenja.

M.  (pijemo)
« Last Edit: January 12, 2012, 02:44:28 PM by marko »
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline Danijel

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 504
  • www.heliproduction.rs
    • www.heliproduction.rs
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #6 on: January 12, 2012, 09:37:22 PM »
Ako ima bec i prijemnik se resetuje znaci da ti je nesto neispravcno u servoima i povlaci vise struje nego sto bi trebalo i prijemnik se resetuje.

Offline dule

  • Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 186
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #7 on: January 27, 2012, 11:38:32 PM »
Pozdrav svima,
Ovaj problem sam analizirao davno ali pokusacu da budem kratak.
Problemi sa servoima i trajanjem baterije odnosno potrosnja servoa , su se javili kada sam pakovao Extru 300 2m . Prva najvaznija stvar je da servoe napajate onim naponom za koje su namenjeni. Pre su bili samo servoi koji rade na 4,8V. Mnogi modelari su ih napajali sa 5 NiMh (NiCd) celija sto nije dobro. Struja drasticno raste i potrosnja baterije je veca. Trenutno po ukljucenju ,servoi brze rade ali se i drasticno greju. Radio sam analizu sa analognim i digitalnim servoima i pouzdanost sistema je nedovoljna. Ako u toj kombinaciji dodate 2,4Ghz prijemnik ,resetovanje je neminovno jer u pikovima napon pada ispod 3,3V sto je minimum. Naravno to se ne desava odmah po ukljucenju ali nakon 10-15 min da. Moram da naglasim da pricam iskljucivo o avio modelima ,znaci 5+ servoa.
Sledeca interesantna stvar. Ako napajate ovakvu kombinaciju sa nekim konst. izvorom a on je opet  6V(retki su becovi sa 5V) ,mnogi servoi se poprilicno ugreju a neki losiji ili crkavaju ili pocinju ples smrti(oni koji su imali na avionu znaju).

Vrlo bitan detalj. Servo ,digitalni ,poznat proizvodjac,radi na 4,8V ,8kg itd. trosi optercen ili neopterecen istu struju!!! Pet tih servoa ,na konst. izvoru 5,1V trose po komadu 2A. Znaci 10A zbirno. Znaci treba voditi racuna cime ih napajate da ne biste doziveli haos. Struja kada miruje je reda 30mA ali kada pomerate palice ,bili oni optereceni ili ne, struja raste do 2A. Naravno to je efektivna vrednost i imajte u vidu da su pikovi 30%-50% veci.

Drugi primer. Digitalni servo,poslednje generacije vrlo poznatog proizvodjaca, 30kg, HV(high voltage) do 8.4V ,titanium gear itd. trosi opterecen ili ne 1A max. Pet komada testirana direktno na punu 2s LiPo i ne prelazi 5A. Deluje smesno ali istinito.
Ovi primeri su dati i testirani su iskljucivo ispravni servoi.
Sledeci primer je sitnam mehanicki problemcic u zupcanicima u servou. Dovoljno je malo prasine ili ne idealno obradjeni zupcanici u prva tri zupcanika u reduktoru unutar servoa i imate gadan skok potrosnje struje servoa.Neke low cost servoe sam testirao i to 10 komada istih i novih .Razlike su bile neverovatne. Jedan digitalni servo ,low cost ,4,8V ,7kg itd. je vukao 4A a pri tom ne primecujete vizuelno nikakve probleme .Medjutim jedan takav servo u sistemu i eto problema.

Nekada davno sam imao u rukama Graupner 8411, cuveni, i kada rukom pomerate rucicu servoa ,ona klizi ko da nema reduktora niti otpora. Taj servo nije prelazio 1.8A (radi na 4,8V). Low cost digitalni ,6kg , pomerate rucicu a mislite da je rucica zalepljena za kuciste a kad krene krca i cakce. Takav servo je za izbegavanje.
Ima jos mnogo primera koje sam licno probao al nemogu vise da pisem.

Zakljucak(naravno moje misljenje skromno), kada kupujete servoe ,kupujte od renomiranih proizvodjaca (JR,Hitec,Futaba i mislim da nema vise sto se aviona tice). Nemoguce je napraviti reduktor (zupcanike ) i uraditi asemblovanje i kontrolu kvaliteta a da servo kosta 22 dolara. A mozete i ko ja da potrosite para i para i da testirate pa da bacate pa problemi i opet jeftinije kupis pet hiteca i ugradis u letalku i nema problema.
Ako koristite servo 4,8V-6V napajajte ih u tom rasponu ali ne da predje 6V (moze 4 NiMh ili NiCd ili ubec do 6V)
Ako su HV to znaci do 8,4V ili 2s LiPo ili malo manje od toga .Ovakav servo ne radi dobro na 4,8V.
Sto se tice potrosnje videli ste u primerima da ispravan digitalni servo od 8-30 kg/cm ne prelazi 2A . Svi ostali manji znaci manje struje proporcionalno. To vam je da bi ste uradili dobar odabir napajanja servoa a bogami i prijemnika sto je vrlo kriticno.

Pozdrav svima

Offline branek

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 457
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #8 on: January 27, 2012, 11:54:04 PM »
Pozdrav svima,
Ovaj problem sam analizirao davno ali pokusacu da budem kratak.
...

     :)aplauz ;namig
« Last Edit: January 28, 2012, 01:18:39 AM by branek »
Branko

"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damnedest to get them going again. I trust you are not in too much distress." - Captain Eric Moody, Jakarta incident

Offline sloba_b

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 371
Re: Koliko struje je potrebno za servo
« Reply #9 on: September 05, 2017, 06:52:04 PM »
Malo cu da oskrnavim ovako lepu temu samo jer je fenomenalna i pala je duboko u ponore foruma a mesto joj je na vrhu. Puno pametnih stvari na jednom mestu, koje vredi procitati.