Author Topic: Пројекат М 1022  (Read 131137 times)

Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #360 on: December 05, 2017, 10:06:21 PM »

Данас сам изгитовао и пребрусио поклопац мотора.Гитовао сам га полиестерским  дво компонентним гитом. Гит има мало јачи мирис и није погодан за рад у стану, али шта је ту је.

Гит, на мале површи, најлакше наносим жилетом.

Прегитова сам цео поклопац мотора и док се гит сушио, а да не бих губио време, почео сан да гитујем труп. Гиту треба око 20min до пола сата да се осуши довољно да може да се бруси.Брушење сам прво радиo грубим брусним папиром, ...

... а потом воденим брусним папиром на мокро.

Сад би на ово требало да се нанесе слој основне боје, али за ово ћу морати да сачекам неки лепши дан. Фарбање морам, дефинитивно, да радим на тераси. Тек на уједначеној боји ће се показази грешке и недостаци који су теже уочљиви на, овако, прошараном поклопцу мотора.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #361 on: December 08, 2017, 10:08:28 PM »

Децембар ме је данас частио једним лепим даном.

По повратку са посла, одмах сан истрчао на терасу и бацио се на фарбање поклопца мотора.
Посао није дуго трајао. Поклопац сам прво префарбао са основном бојом из спреја. Боја се брзо осушила па сам поједина места, где су биле видне неправилност, препрскао „шприц“ гитом.
После овог сам направио паузу за ручак.

Пошто су се боја и гит осушили, пажљиво сам прегледао поклпопац и установио да ћу морати да урадим још неколико дорада полиестерским гитом.

Док се гит на поклопцу сушио, поново сам гитовао труп.

Након што се гит осушио, пребрусио сам га водополирним папиром. Прво папиром градације 240 уз коришћење дрвене клоцне, ...... а потом сам га исполирао папиром градације 800 из руке.

По завршетку овог посла, поклпопац је спреман за коначно бојење.
Тренутак је за проверу масе.
Капотаж мотора: 80gr.
Маса је порасла за 28gr. Ни пуно ни мало.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #362 on: December 11, 2017, 10:08:25 PM »

У недељу сам искористио „лепо“ време и истрчао на терасу да пребрусим труп.
Кроз затворен прозор изгледало је доста прихватљиво да то урадим, међутим било је прилично хладно. Но како је ово био прилично прљав посао, стиснуо сам зубе, обукао стару јакну и бацио се на сређивање трупа.Данас сам наставио са послом.  Мало финог брушења, па поново гитовање.


Затим поново брушење , али далеко мањег обима него јуче.Остало је, још, да труп пребрусим на мокро, па да набацим слој „шприц“ гита.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #363 on: December 13, 2017, 10:17:52 PM »

Данас сам, прво, пребрусио труп на мокро водобрусним папиром градације 240. Потом сам га делимично исполирао водобрусним папиром градације 800.

У току брушења, а и накнадном контролом сам установио да постоје још пар ситнијих неправилности за гитовање и поправку.
Све у свему овај део посла се приближава крају.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #364 on: December 15, 2017, 10:45:48 PM »

Рад на трупу сам, у доброј мери, привео крају, а и мало ми је досадио па сам узео да радим крило.

Поправку сам започео на оштећењу на горњаци.Прво сам делимично уклонио остатке старе боје и оштећени “Solar tex”.Испод “Solar tex” су се указала два оштећена ребра.

Једно сам поправио само лепљењем супер лепком.

На њему сам само морао да променим део оштећене капе. За ово, а и за поправку другог ребра сам морао да нађем комад балзе дебљине 1.5mm и комад од 2mm.

Капу сам лепио белим лепком због оштећене површи ребра, а крајеве сам ојачао супер лепком.

 Друго ребро је било доста оштећено. Прво сам га полепио супер лепком онолико колико је то било могуће. Онда сам поравнао оштећене ивице и од балзе дебљине 2 mm направио уметак да заменимо надостајући део.

На крају сам све полепио комбинацијом белог и супер лепка.

На другом ребру је остало једно мање оштећење које ћу касније поправити композитом.


Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1003
Re: Пројекат М 1022
« Reply #365 on: December 17, 2017, 11:54:05 PM »
Koja je ovo zelja i strast prema ovom avionu da se ponovo vine u visine  :)aplauz :)aplauz :)aplauz
ex pseudonijum: sova

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: Пројекат М 1022
« Reply #366 on: December 18, 2017, 12:26:32 AM »
Mislim da poliester kit nije bas najbolji izbor za zavrsne radove, narocito za nesto sto ce da se gleda iz blizine. Da bi to doveo u red potrosices mnogo spric kita, a plasim se da zbog grube strukture poliestera ne budu po negde debeli nanosi. Mislim da je obican metal kit tu bio bolji izbor, jer mu je struktura daleko finija, a i lakse se obradjuje. Narocito sad kad ima dobru podlogu pa nije potreban debeo sloj. Ako nemas iskustva sa lakirerskim radovima, velika je verovatnoca da ti se provuku risevi koji nece biti vidljivi sa slojem spric kita ili osnovne boje, a kad ga izlakiras bice veoma primetni. Mat finis odlicni prikriva nedostatke, pa razmisli i o nekoj mat boji. Inace, poliester kit negativno utice na potenciju :)

Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #367 on: December 18, 2017, 10:08:06 PM »

Поправку крила сам наставио на оштећењу на нападној ивици.Почео сам са пажљивим уклањањем “Solar tex”-а на месту оштећења.

Затим сам супер лепком, поново, полепио све што се могло.

Поравнао сам оштећене ивице.Убацио сам ојачање од балзе на месту споја планка.Искројио сам „закрпу“...... и залепио је белим лепком.

На горњаци, где је оштећење било далеко мање, убацио сам и залепио комадић балзе.

Толико за данас. Нападну ивицу ћу обрадити кад се лепак осуши.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #368 on: December 19, 2017, 10:17:31 PM »

@DMZ

Mislim da poliester kit nije bas najbolji izbor za zavrsne radove, narocito za nesto sto ce da se gleda iz blizine. Da bi to doveo u red potrosices mnogo spric kita, a plasim se da zbog grube strukture poliestera ne budu po negde debeli nanosi.

Знам да постоје квалитетнији гитови, али избор, у овом случају, је ствар компромиса. Значи остварити задовољавајући квалитет уз минималне трошкове. Такође мислим да апсолутно ниси у праву. Гит који користим се може избрусити, а потом исполирати до нивоа глаткоће стакла без употребе „шприц“ гита. Разне двокомпонентне полиестерске гитове сигурно користим више од двадесет година и никад нисам имао пробламе прилоком обраде. При томе није ми јасно о каквој грубој струјтури говориш и каквим дебелим наносима. Гит слижи да попуни удубљења и неравнине и поравна површи. Тачно је да се може нанети у дебелом слоју, али се сав вишак приликом обраде скине.

За квалитет обрађене површи далеко су битнији умешност и стрпљење мајстора који ради.

Mislim da je obican metal kit tu bio bolji izbor, jer mu je struktura daleko finija, a i lakse se obradjuje. Narocito sad kad ima dobru podlogu pa nije potreban debeo sloj. Ako nemas iskustva sa lakirerskim radovima, velika je verovatnoca da ti se provuku risevi koji nece biti vidljivi sa slojem spric kita ili osnovne boje, a kad ga izlakiras bice veoma primetni. Mat finis odlicni prikriva nedostatke, pa razmisli i o nekoj mat boji.

Са метал гитом никад нисам радио, али никад нисам имао ни проблема са обрадом полиестерског гита. Опет ниси у праву, исполиран „шприц“ гит  апсолутно покриваја све грешке и ако их на њему не примећујеш, слободно можеш да фарбаш даље. Што се тиче искуства, не знам шта да кажем!?
Ово што тренутно радим је изнуђено.

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,8600.msg116723.html#msg116723

А чини ми се и да ти ово тему ниси пажљиво отпратио.

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,8600.msg60183.html#msg60183

Многи су овај модел видели уживо и из близине и није било примедби, или можда...
Што се тиче финиша, склон сам сјајном на овој врсти модела, као што је већ био и као што ће да буде.

Inace, poliester kit negativno utice na potenciju :)

До овог тренутка сам мислио да си озбиљан моделар, али сад схватам да само губим време са тобом уместо да поправљам модел.


Offline trivajuve

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 179
Re: Пројекат М 1022
« Reply #369 on: December 19, 2017, 10:44:28 PM »
Preško,jedna sjajna energija i konstantnost u reparaciji modela...sa zadovoljstvom ispratim svaki novi momenat na ovoj temi... (res)...

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: Пројекат М 1022
« Reply #370 on: December 20, 2017, 01:03:16 AM »
Uh... Glupo je da protivurecim nekome sa tako bogatim iskustvom. Ja sam iskustvo ubradu sa poliesterim stekao popravljajuci polupane oklope i plastiku od motora, koje sam svojerucno polupao. Ocigledno se nisam dovoljno lupao, pa nisam stekao dovoljno iskustva. :) Inace, meni su pocetkom davnih devedesetih rekli da se poliester koristi za grube radove, pre svega zbog svoje fleksibilnosti i boljeg prijanjanja na metal, ali da se zbog grube strukture obicno finis radi metal kitom. Nisam sa njim imao kontakt podosta godina, pa je valjda zadnjih godina i napredovao. Inace, koristio sam i onaj sa vlaknima, u setovima, i taj u obliku kita, i uvek su mi ostajale nepravilnosti i rupice koje sam posle popravljao metal kitom a finis radio spric kitom. Svakako pozdravljam tvoj izbor, bilo da je u pitanju napredak u proizvodnji poliester kita, bilo tvoja umesnost da finis dovedes do savrsenstva i sa neadekvatnim materijalima.

Inace, temu nisam pratio, samo sam otvorio ovaj deo iz dosade i radoznalosti. Nisam ni neki modelar, a ni ova oblast mi nije narocito zanimljiva. A ovo za poliester i potenciju je ziva istina :)
« Last Edit: December 20, 2017, 01:05:53 AM by DMZ »

Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #371 on: December 20, 2017, 08:32:35 AM »
Inace, temu nisam pratio, samo sam otvorio ovaj deo iz dosade i radoznalosti. Nisam ni neki modelar, a ni ova oblast mi nije narocito zanimljiva.

Није ми онда јасно одакле ти потреба да је коментаришеш!?
А то да ниси неки моделар и да тему ниси пратио видео сам већ од првог слова које си написао у предходном посту. Међутим, морао сам да искористим твоје јављање да мало разбијем монотонију теме и да оне које то интересује мало подсетим на предходне радове. Некоме то може бити од користи.

A ovo za poliester i potenciju je ziva istina :)

Вероватно не у количинама у којима га ја користим. Бар још нисам приметио.

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: Пројекат М 1022
« Reply #372 on: December 20, 2017, 11:34:35 AM »
Није ми онда јасно одакле ти потреба да је коментаришеш!?

Moja potreba je nastala iz zelje da pomognem. I ako znam da neki to cesto pogresno protumace, uvek pokusam, makar zbog svoje savesti. Nije mi namera bila da potcenjujem tvoje modelarske vestine. Verujem da si ti na tezi nacin dosao do dobrih rezultata, ali ja nekako uvek biram laksi nacin, ako postoji.

Inace, kao sto rekoh, niti sam modelar, niti imam interesovanja za tu oblast, sto ne umanjuje moje divljenje nekim lepim radovima. Volim da vidim bilo sta lepo stvoreno ljudskom rukom, pa sam zato i zavirio u temu. Svasta sam u zivotu radio i dosta toga naucio, ali svakog dana naucim nesto novo pre svega zato sto prihvatam dobronamerne savete.
« Last Edit: December 20, 2017, 11:42:19 AM by DMZ »

Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #373 on: December 20, 2017, 10:16:21 PM »

На ред је дошла обрада нападне ивице.Прво поравнавање брушењем.Узпут сам, још мало, поравнао капе поправљаних ребара.Потом сам скинуо фарбу са ивица “Solar tex”-a преко којих ћу лепити нову фолију. Значи лепим фолију на фолију без боје између.На крају сам, све данас, одрађено очистио нитро разређивачем. Кажем данас, пошто ће бити још доста чишћења.Урадио сам још једну ствар, морао сам да прегитујем поправљану нападну ивицу због благих неравнина на спојевима.

Док сам ово радио, жив сам се најежио, због сазнања добијених предходних дана. Али шта је ту је, све за моделарство!

Ово ћу пребрусити касније. Доста је за данас.


Offline presko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 791
Re: Пројекат М 1022
« Reply #374 on: December 21, 2017, 10:08:06 PM »

Данас сам прво обрадио нападну ивицу. Обрусио сам је водополирним папиром градације 240 на суво. Ово се мора радити прилично пажљиво, с обзиром на велику разлику у тврдоћи полиестер гита и балзе.

Потом сам полако чистио оштећену фарбу. Ово сам радио све док ми није досадило, а остало је још доста за скидање.На крају сам одрађену површ очистио нитро разређивачем.

Поправку крила сам, до сада, урадио неочекивано лако и брзо.