Author Topic: Tibet Eagle  (Read 13213 times)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Tibet Eagle
« on: September 17, 2008, 08:02:44 PM »


Ja sam Tibet Eagle, graditelj malih letećih objekata na daljinsko upravljanje od 1972g.
Letenje je za mene ritual i osećaj beskrajne slobode.
Rano sam shvatio da lepi komercijalni modeli ne lete dobro, pa sam ih sam počeo konstruisati i graditi.
1980g. napravio sam i svoju prvu AP fotografiju sa modela Taxi i klasičnim filmskim aparatom.
Bacanje klizača sa Midle Stick-a na uzor Shutle-a je takođe bilo zabavno.
Do 1985g sam leteo i više modela samogradnje, posle čega sam stavio stanicu na ekser.

Pauza 15 godina....

U prvim godinama novog mileniuma sam skinuo prašinu sa stare stanice i modela i shvatio da je vreme odmaklo. Sve sam stavio na lomaču i sa zadovoljsvom posmatrao kako prošlost nestaje u dimu i daje nadu i prostor za nove stvari.
Sa kompletno novom opremom, elanom za rad i svežim idejama sam ponovo poleteo. Bilo je to ponovno rođanje.
Na osnovama svetski poznatog tipa modela FunFly, tipa profil trup, konstruisao sam svoju izvedbu 3D modela. Jako je dobro uspeo i dugo sam uživao njegove manevarske sposobnosti.
Digitalni način crtanja i rezanja delova modela su mi otvorili nove i brže mogućnosti za ostvarivanje mojih ideja za nove konstrukcije modela, koje želim da ostvarim već od detinjstva.
Imam nekoliko svojih pronalazaka, konstruktivnih unapređenja u modelarstvu već ostvarene i isprobane.
Ne trudim se da mi model avion liči na bilo koji već postojeći avion, već izmišljam svoj dizajn.
Modele ne merim na kilogram, metre i kubikažu, već na IQ.
Rado pomažem drugim modelarima koji žele da sami grade svoja mala krila.
Neki modeli novije generacije se mogu pogledati na ovom forumu.

Majlat Laslo
E-mail: tibeteagle@gmail.com


« Last Edit: January 15, 2009, 02:50:43 PM by SABURO »

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Tibet Eagle
« Reply #1 on: December 20, 2012, 09:28:36 PM »
Skupio sam neke stare fotografije. Na žalost dosta se izgubilo vremenom.

Moj prvi vezani motorni model 1972.godine. Sami smo mešali gorivo iz komponenti. Leteo je dosta dobro ali ruski motor nije dao da se uživa letenje na sajli kako je to moguće.


Napravio sam u isto vreme i slobodno leteće jedrilice, ali nemam fotografije.  :(

Videvši graupnerov katalog sa lepim modelima, kojeg mi je poklonio jedan tatin prijatelj, odmah sam se začarao. Pravac Nemačka sa tatom i kupovina stanice i prvog modela 1974.g.  (yay)
Prvi RC avion mi je bio Piper Super Cub kojeg sam sastavio iz graupnerovog kita sa 12 godina. Model sam tek kasnije poleteo, jer se ubrzo ustanovilo da ova izvedba nije dobra za učenje RC letenja. Lep je, ali nije imao elerone i sa još mnoštvo konstruktivnih nedostataka za stabilan let. Dugo je krasio prostor iznad mog kreveta.Sledio je Taxi sa OS MAX motorom, isto iz graupnerovog kita, sa kojim sam redovno naučio da letim. Prva originalna izvedba krila nije imala elerone, pa sam kasnije to zamenio i stavio.


Kasnije sam stavio jedan stari mehanički foto aparat i napravio sam prvu fotografiju sa modela negde 1980. g. Pošto su sva 4 kanala bili zauzeti, okidanje sam rešio sa trimom gasa. Još se dobro sećam i mehaničkog rešenja.  mmmm

Sledio je Middle Stick 40, kojeg sam napravio sa graupnerovog plana. Sve sam sam izrezivao i presvukao sam sa svilom. Bilo je to veoma interesantno iskustvo gradnje.  Pošto je u tim godinama popularnost raketoplana Space Shuttle bio veliki i ja sam poneo klizače na svemirsko letenje sa njim.  :big smile
 Imao sam jednog vršnjaka Gujlaš Lasla, sa kojim smo zajedno leteli ovaj model. Isprobali smo i lov na trake. Bilo nam je to prvo iskustvo u RC kombatu dva modela pogodni za ovu igru. Njegov je crni model na zadnoj slici. On se vidi na 4. slici od gore na ovom postu.
Nastavak...
« Last Edit: December 20, 2012, 09:33:05 PM by tibeteagle »

Offline Gabor

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2311
 • RC Bandit
  • Exclusive
Re: Tibet Eagle
« Reply #2 on: December 21, 2012, 09:22:53 AM »
 :)  cool su slike... Pogotovo one iz vazduha u to vreme. Svaka čast!!!

Offline sasa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1611
Re: Tibet Eagle
« Reply #3 on: December 21, 2012, 10:13:21 AM »
Volim da gledam stare slike i ljudi koje ne poznajem,a kamolio ovako nesto .  (yay) (yay) (yay)
Valjda je to nostalgija ili zal za tim vremenom  :mhm :sljus jer i ja sam pocinjao te davne 78-me godine,i pravio te kruznjake,a mastao o RC avionima,jer mi je u to vreme to bilo nedostupno(sto se cene tice).
Laslo,slike su ti fenomenalne,ako imas jos ,postavi ih da se divimo  :mhm
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline djbojan

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 644
  • Skycam
Re: Tibet Eagle
« Reply #4 on: December 21, 2012, 10:59:23 AM »
Vasa zivotna hobby prica zasluzuje veliko postovanje, a koliko vidim vi ste uzivali za svakog trenutka.


 Svaka cast !!!   (res) (res) (res)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Tibet Eagle
« Reply #5 on: December 21, 2012, 03:00:26 PM »
Brzo sam bio isteran iz kuće. Ni u tatinu veliku radionicu nisam mogao, pa sam našao pogodno mesto na tavanu. Uredio sam sve sam i ovde sam bio svoj na svome.  :big smileNe znam već tačan redosled ali mislim da je sledio Akro Frogy 40. Pošto su akrobatske mogućnosti Middle Stick modela dosta ograničene, odlučio sam da sam isprojekrujem nešto jednostavno. Model je bio lakši i puno sam ga leteo na raznim livadama.


Jednom sam učestvovao na jednoj manifestaciji na Makovoj Sedmici (predgrađe Subotice) koju je organizovala vojska za školsku decu. Napravio sam dva leta sa puno akrobacija. Kada sam pravio vertikalnu spiralu na dole, bez gasa više puta, počelo je vrištanje i vikanje, - "sada će se srušiti, sada će se srušiti!". Au, al sam uživao paliti narod.  :hehe

Na slici se u pozadini i vid jedan tenk.
Sa 16 godina još nisam mogao voziti auto, pa sam morao da gnjavim druge da me nose na livadu. Da ne bih bio ni u ovome vezan više, napravio sam jednu malu laku prikolicu iza mog APN mopeda. Ogibljenje je bilo veoma mekano, koje sam rešio sa jednim amortizerom od mopeda,  koji sam ugradio na sredini ispod kolica.Nastavak...

« Last Edit: December 21, 2012, 03:01:57 PM by tibeteagle »

Offline mad_mangod

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 326
 • Goran Nis
Re: Tibet Eagle
« Reply #6 on: December 21, 2012, 06:00:03 PM »
Extra i naravno sve pohvale!!!!  ()-()
Biti ili (ne)biti,
pitanje je koga.

Goran
YU1SIS
Niš

Offline darko

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 338
Re: Tibet Eagle
« Reply #7 on: December 21, 2012, 08:40:48 PM »
Svaka čast !
A i ovaj spaček i ajkula na slikama su super !

Offline srdjan012

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 257
Re: Tibet Eagle
« Reply #8 on: December 22, 2012, 09:00:53 AM »
Ja nemam komentara. Mogu samo reci da sam imao utisak kao da gledam dokumentarni film. Sve pohvale sa moje strane :)aplauz

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Tibet Eagle
« Reply #9 on: December 22, 2012, 05:03:35 PM »
Napravio sam i Delfin 60, poznat među ondašnjim klubskim modelima. Kupio sam motor Webru 61F Champion, onda jedini avio motor sa šiber karburatorom. Rezonantni auspuh sam sam naptavio od tankog prohron lima. Model je leteo, ali ne onako kako sam to zamišljao i želeo. Bio je težak zbog fiberglas trupa i stiropol-furniranog krila. Teško je poletao a komandne površine su bile male. Veliko je bilo razočaranje posle mnogo laganijeg i pokretnijeg Akro Frogy 40 i u opšte nisam žalio da sam ga ubrzo i polomio u param parčad na isprobavanju ekstremnijih akrobacija. I ovo je bilo veoma dragoceno iskustvo šta sve nije dobro na modelu.I dalje sam bio željan za nekim dobrim akro modelom. U časopisima se moglo puno čitati o šampionu Hanno Pretneru i o njegovom modelu Curare. Po njegovim planovima, firma Simprop modellbau je počela da prodaje u kitu. Nabavio sam, sastavio i stavio sam isti motor Webru 61F. Model je leteo veoma stabilno, elegantno. Izvodio je sve standardne akrobacije kako treba. Imam samo ovu sliku.Interesantno je da se ovaj model i danas pravi i prodaje u glow i elektro verziji kod schwieghoffer-a. Verovatno kao austrijski ponos iz tih vremena.

Napravio sam i 3 RC jedrilice u to vreme. Prva je bila Cirus, čiji je trup bio već gotov fibergla, dok sam ostalo uradio konstruktivno. Model je dobro jedrio, ali je bio manje konkurentan na takmičenjima  F3B. Treba znati da je F3B najzahtevnija RC jedriličarska kategorija, gde pored jedrenja ima još dve discipline. Prelet baze, gde se testira istrajnost, i brzina, gde dolaze do izražaja brzinske karakteristike modela. Danas se zbog ove dve zadnje teške discipline i konformizma manje leti ova kategorija.Druga dva modela su bila više takmičarska, rađeni na osnovu proračuna i planova Vujić Marka. Na žalost nisam našao ni jednu sliku. Za uzvrat sam napravio elektromotorno vitlo, koje smo koristili na takmičenjima. Ondašnja takmićenja su posebno poglavlje i tema. Nisam ih voleo, jer sam umirao od dosade ceo dan. Teško je bilo probito se među prvih 5 kao mladić. Dosta puta sam se takmičio sa mađarima kod njih i kod nas, koji su bili mnogo stariji i iskusniji. Da sam više voleo jedrenje i takmičenja, sa puno vežbanja bi sve bilo drugačije. Modelarstvo je i ovako dosta vremena oduzeo od školskih obaveza, pa je bilo dosta  (kush)   

Kasnije 1984. smo sa kolegom napisali računarski program za obradu rezultata na terenu za F3B. Treba znati da je bodovanje veoma složena računica. To da su se rezultati mogli odmah videti, bilo je zadivljujuće za starije i nestrpljive letače. U ovome smo bili bolji od njih.  :jaki: Sa ovim programom smo 1984. godin dobili prvu nagradu na takmičenju informatičara na studentskom nivou. Pošto su nagradu dodeljivali ekonomisti iz instituta za informatiku u Subotici, dobili smo gomilu para umesto pehara.  (:sok:) Znaju ekonomisti šta je prava nagrada.  :big smile
Evo nekoliko slika o atmosferi sa takmičenja F3B u Subotici.

Ovde su stariji letači na završetku jednog međunarodnog takmičenja. Stariji modelari siguno prepoznaju neke modelarske kolege.


Bio je to lep period u mom životu.  I onda je stigla ONA, kao najlepši model mog života  :big smile

Kraj retro pričama.
 ;namig
« Last Edit: December 22, 2012, 06:32:13 PM by tibeteagle »

Offline IvanGrozni

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 683
Re: Tibet Eagle
« Reply #10 on: December 22, 2012, 07:07:20 PM »
Kada sam malo bolje pogledao fotografije, video sam i jednog braon žutog UglySticka i to trokolica :)

Offline Nitronen

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 170
  • Kinepx
Re: Tibet Eagle
« Reply #11 on: December 22, 2012, 07:56:13 PM »
Hvala puno za slike. Fenomenalni modeli, a i APN je odigrao bitnu ulogu u celoj prici  : ()-()

Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Tibet Eagle
« Reply #12 on: December 22, 2012, 08:11:10 PM »
Svaka cast  :)aplauz!

poz
Veljko

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Tibet Eagle
« Reply #13 on: December 22, 2012, 08:34:56 PM »
Hvala svima na komentarima.  :)  Ovi modeli možda danas ne izgledaju top, ali u to vreme je i ovo bilo teško dostižno. Neke manje modele nisam ni postavio. Jedan zlatni se vidi na slici u radionici.
Quote
Kada sam malo bolje pogledao fotografije, video sam i jednog braon žutog UglySticka i to trokolica
Ako si mislio na ovu sliku onda je to samo optička varka. To su dva modela na stalcima različitih visina. Jedaj je crno žuti a drugi crveno crni Middle Stick. Ugly Stick je kasnija američka verzija Middle Stick-a od Graupnera.


« Last Edit: December 22, 2012, 08:38:25 PM by tibeteagle »

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Tibet Eagle
« Reply #14 on: February 06, 2013, 08:50:09 PM »
Šta sam sve radio od 2002. godine kada sam ponovo uzeo RC predajnik u ruke, teško je ukratko opisati.  Ne bih da zamaran druge pa ni sebe  lol sa dugim pričama i tehničkim detaljima, pa evo jednog veoma instant izvoda. Iz arhive slika sam izvadio ono najvažnije i napravio sam jednu kolaž sliku. U vremenu kada se pažnja na internetu meri u sekundama, mislio sam da je ovo najbolji način da se uflešuje puno informacija od jednom u glave.  (photograf)Kasnije ću napravi i za period od 2008. do danas. Mnogi modeli se već mogu videti na ovom forumu, pa će biti malo lakše.