Author Topic: 1st person view  (Read 2673 times)

Offline leonardofibonacci

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 536
1st person view
« on: June 12, 2008, 10:10:00 PM »
Zanimljiva je cinjenica, da mnogi od nas znaju da lete veoma dobro u prvom licu. Zapravo, (ispravite me ako gresim) najveci problem u RC letenju jeste 3rd person view, na koji moramo svi, kad-tad da se naviknemo. Verujem da bi svima bilo lakse da nauce da lete RC, da je iz prvog lica, stoga moje pitanje je sledece: sta je sve potrebno i koliko sve kosta?
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

Offline zgrujic

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 633
Re: 1st person view
« Reply #1 on: June 13, 2008, 02:14:42 PM »
Elem,

pogledaj ovaj moj post, pa ces steci neki utisak.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=82.0

Koliko sam ja uspeo da ispitam stvar, experimentalno i teorijski, najbolji model (bar za pocetak) za ovu namenu je multiplex easystar. Stabilan, nema vibracija jer je od stiropora, propeler je pozadi pa ne smeta pri snimanju, jeftin je .... Sad planiram da nabavim jedan i da mu stavim brushless, originalno se dobija obican motor.

Zatim, mala kamerica, Tx/Rx za video signal. I nesto cime ces da gledas sliku sa kamere. Najoptimalnije je uzeti video naocari.

Ovo je znaci minimum. Zatim moze da se doda headtracker - pratilac pokreta glave koji salje signal daljinskoj komandi da pomera kameru kako se pomera glava. Takodje i OSD (On Screen Display) koji pise neke podatke po slici. To mogu biti naponi baterija, visina GPS pozicija, potrosnja struje itd. Mozes da stavis i dve kamere, pa da gledas stereo signal - po jedna kamera za svako oko sto daje bolji 3D osecaj. Ili jedna kamera gleda napred, a druga pozadi.

Ako hoces da pravis nesto javi se da razmenimo iskustva.

Koliko kosta? Mnogo. Dobra kamerica, ne isplati se experimentisati, je oko $100. Kineski video Rx/Tx sa potenciometrom su djubre. Nece raditi na vise od 50m. Dobar video Tx/Rx komplet nema bez $150. Video naocari dobre rezolucije nema bez $300. Eto, saberi cifre i oduzmi se  ;D

Offline zgrujic

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 633
Re: 1st person view
« Reply #2 on: August 17, 2008, 02:23:11 PM »
Kineski video Rx/Tx sa potenciometrom su djubre. Nece raditi na vise od 50m...

Ovde moram sam sebe da demantujem! Taj moj kineski Tx/Rx su ipak dobri. Odlicno radi do 100m. Moze se postici i vise sa boljom prijemnom antenom. Ima tu sitnih prekida:
1) u odredjenom medjusobnom polozaju prijemne i predajne antene (polarizacija)
2) ako se neki provodnik nadje izmedju prijemnika i predajnika (kuciste kamerice, automobil ili neki deo tela)
ali to ipak radi.