Author Topic: SKY WALK II 2,6m  (Read 11042 times)

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
SKY WALK II 2,6m
« on: January 01, 2019, 06:06:01 PM »
SKY WALK IIJedrilicu sam juče  preuzeo 2/3 gotovu i na meni je da je završim.
Treba da ubacim flapsove, elerone , elektroniku , da obradim napadne ivice i da je presvučem.Prvi SKY WALK cija je gradnja takodje ovde prikazana, je odlično letela ali su krila bila dosta  mekana pa nisam smeo da pravim preoštre zaokrete, niti da preterujem sa brzinom.
Bilo je i krckanja i pucanja i trupa i krila u vazduhu ali ništa tragično pa  sam stvari rešavao u hodu.
Prvi SKY WALK je bio i na takmičenju u Pančevu. Pokazo se nedovoljno dobrim na jakom vetru. Posle prve ture jedrilica  je bila u prve 3 ali kada je vetar raspalio, ni u jednom startu  više nije sletela u tačku... Na kraju 7 mesto..
Ona ide u penziju najverovatnoje  kao poklon nekome za vežbanje.

SKY WALK 2 je potpuno drugačija  jedrilica i osim imena i raspona, ništa nije isto. Znatno je  jača  Krila su konstruktivna kao i kod prve ali ojačana karbonskim elementima i šira.  Pera je ugradio dosta karbonskih elemenata koje je sam izradio. Nešto se vidi na ovim slikama a ponešto i ne. Ima i dobar dihedral ,krilo se lomi na 3 mesta , inače se razdvaja u 2 polovine.Krilo ima u sebi cevke i karbonske šipke ali i ispunu na remenjači od karbona. Takodje u svim izlaznim ivicama ima ugradjene karbonske lajsnice, koje će biti i u eleronima i flapsovima.Spojevi repa sa drljačom su ojačani karbonskim koncem, a sve izlazne ivice krila imaju karbonske lajsne koje je Pera takodje sam radio od karbonskog platna. 

I horizontalac i vertikalac su sa karbonom. Na vagi ne mogu da se izmere...

Trup je priča za sebe. Savršeno je uradjen iz kalupa od epoxy smola sa karbonskim ojačanjima, i karbonskom kabinom koja savršeno pasuje.
 
Sklopiva elisa i motor su perfekto ukomponovani u njega.Nosač motora je napravljen tako da se motor vadi od napred, kada se skine spiner.Zadnji deo trupa - cevka je takodje karbonska i izuzetno lagana. Ona se natiče na trup i lepi,

ali tek kada se zalepi i horizontalac i postave krila, tako da će geometrija maksimalno biti ispoštovana. Kroz cevku će ići bužiri komandi do repa.  Kada se sve stavi na svoje mesto. Metalni šrafovi koji se trenutno nalaze na trupu , biće zamenjeni plastičnim...

Još jedan trup je odleteo u Trstenik kod Dekija a Pera može da ih napravi samo ga treba naterati. Bilo je poziva ali ja nisam hteo da pregovaram u njegovo ime. Ko je zainteresovan,poslaću mu br. telefona pa se dogovarajte. Oko cene nema cenkanja a cena je više nego korektna za ovakav proizvod, ali je ja neću ovde reći. Stvar je dogovora sa graditeljem.

Bez  baterije i kontrolera, jedrilica je skoro u težištu, što će se ispraviti postavljanjem baterije. Trup je prostran i u njega staje i veća baterija.

U njemu imam mesta i za dodatni balast ako bude trebalo.

Karakteristike:

Raspon 2,6m
Tezina max 1000g kompletna
Konstrukcija krila Balza, Carbon, Trup  Epoxy, Carbon

Motor :

BC2836-7 1120KV
Weight: 70g
KV(rpm/v): 1120
Max Power: 336W
Battery: 2-4Li-Po

Elisa: 
https://www.aliexpress.com/item/FP-40-4-0mm-Aluminium-Spinner-12x8-5-Folding-Propeller-for-RC-Airplane-Glider/32873153303.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.73654c4drWDWtX

ESC:

Skywalker-40A
Net Weight: 35g
Dimension (L x W x H): 68 x 25 x 8mm

Servoe jos nemam ali biće adekvatni ovoj jedrilici

Ovaj setup može ići i do 4S baterije.

Za sada ovoliko, nastavak sledi....
« Last Edit: January 01, 2019, 07:36:11 PM by drjack »

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 440
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #1 on: January 01, 2019, 06:38:12 PM »
Baš lepa jedrilica!

Offline dejan_ts

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1070
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #2 on: January 02, 2019, 05:23:40 PM »
Bravo Dragane za izbor jedrilice  (res) (res) (res)
Pedanterija na sve strane

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 303
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #3 on: January 03, 2019, 10:28:38 AM »
Pozdrav druže,

prvo da poželim tebi a i svim ostalim modelarima srećnu, zdravu i uspešnu 2019! Živeli.

Drugo, takmičenje koje će se održati u junu u Pančevu će biti utoliko bolje ukoliko se na njemu pojave što kvalitetniji modeli.

Molim te da moj post shvatiš kao želju da tvoj model bude što bolji i da samim tim i rezultat bude bolji.

Model izgleda jako lepo i vidi se da je pedantno rađen i uveren sam da će i leteti kao što izgleda. To ti želim.

Želim da ti skrenem pažnju na dva detalja:

- još u Pančevu se pokazala ta rupa ispod krila kao slaba tačka tog trupa i uopšte ne vidim potrebu za tim i tolikim otvorom. To sam ti i tada rekao i čini mi se da je i onda napukao baš na mestu gde prolazi šraf za krilo. Po meni, taj otvor bi, u cilju učvršćenja trupa, trebalo zatvoriti (jer svi takmičarski modeli imaju samo jedan otvor u trupu) a za sve što je potrebeno koristiti prednji otvor koji je dovoljno veliki da može komotno da primi i servoe za repne komande i ESC i bateriju i danas-sutra visinomer. Sve to može da stanje ako se lepo složi i još da ti ostane prostora. A ni vetar, kakav god da je, ne bi mogao da naudi modelu.

- imam motor https://hobbyking.com/en_us/prop-drive-v2-series-2836-1200kv-530w-brushless-outrunner-motor.html
(koji je vrlo malo skuplji od ovog sa Ali-ja ali je daleko kvalitetniji i jači)sa 40A YEP ESC-om i nema šanse da ga opteretiš korakom preko 6'' a i to je mnogo 5 ili 5,5 prečnika 11 je maksimalno, veruj mi znam iz iskustva sa preopterećenjima motora prevelikim elisama ... Ali, ako je model težine koju pominješ, i sa tom elisom će sa lakoćom dostići potrebnu visinu u zadato vreme. I više od toga. 
Ako ne želiš vruć motor, bateriju i ESC, jer će ti nešto od ta tri izgoreti, zaboravi elisu sa korakom 8,5. Dalje baterije 4s su teške a tvoj model treba da je što lakši.

Pozdrav tebi i graditelju.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #4 on: January 03, 2019, 08:15:40 PM »
Drugari hvala na komentarima,
 
Mala napomena:

Ovde se radi o potpuno drugoj konstrukciji trupa. Ovaj trup dolazi zatvoren ali kod mene ce ispod krila biti repni servoi. Dakle tu unutra jos dolazi i bocno ukrucenje sa nosacima servoa, mada je i ovako vec dovoljno cvrst. Kacenje krila ide kroz slepe matice koje su preko karbonslih plocica ulepljene sa unutrasnje strane trupa (ne vidi se). Povrsina naleganja je velika (na prvom je  nije bilo osim na bocnim stranama trupa koji je bio  mnogo  mekan) Kada je pukao to je bilo zbog  pada jedlice koja se sa nekih 2 m svalila na krilo, (zalepljeno na licu mesta i odvezena i zadnja tura) Problem kod te jedrilice je bila i  nedovoljna krutost krila, Inace taj trup je ranije 2x pucao na spoju karbonske sipke i tela , kasnije smo ustanovili zbog loseg platna koje je bilo trulo....

Ovaj motor moze ici od 2- 4s ali ne sa ovom elisom. Probano sa 3S vec sa  pola gasa mi izbija trup  iz ruke.  Eksperimentisao sam i sa 4S od 1300 Mah  (130 gr.) -prejako nema potrebe.... Na trupu nije ostavljena rupa za usis vazduha ali pitanje je da li da je otvaram, -koliko ja ustvari  na jedrilici drzim gas , to nije akrobatski avion.... videcemo sve je stvar malo eksperimentisanja,  ima vremena...

Uglavnom danas smo odradili elerone i flapsove u kombinaciji sa izlaznim karbonskim ivicama. Sve se susi i sutra cu da obradjujem,,,Odradjene i napadne ivice .« Last Edit: January 04, 2019, 12:51:42 AM by drjack »

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #5 on: January 12, 2019, 12:39:55 AM »
Stolarski radovi nastavljeni obradom flapsova i elerona . Iako se čini jednostavno i nije baš.
Razlog su karbonska ojačanja na izlaznim ivicama koja iz pravougla prelaze u trouglasti oblik.
Usisivač je stalno radio i naravno maska na lice...

Proverom ravnoteže krila ustanovio sam da je jedno teže za nekih 10g.  pa sam dodao komad balze na drugi kraj koji je bio dovoljan da kompenzuje razliku. Komad ću da isečem  i ulepim unutra.Došlo je vreme za izbor folije  za presvlačenje:Ova kombinacija je odlična ali ta ljubičasta je ona što vremenom bledi na suncu pa ću je manje koristiti kako bih je kada dodje vreme lakše zamenio novom. Biće tu još nekoliko boja, koje će zavisiti od trenutne inspiracije.
 

Offline adam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1460
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #6 on: January 12, 2019, 12:20:58 PM »
lepo i pedantno!da te dugo sluzi! ()-()

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1098
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #7 on: January 15, 2019, 09:42:09 AM »
Nisam neki respektivni modelar, ali pitam se da li su flapsovi (a mozda i eleroni) morali da budu pravljeni od komada daske ?
To busenje otvora velikih precnika u balzi mi se ne cini bas jednostavno (osim ako se nema stona busilica, ostra burgija i veliki broj obrtaja) zbog mogucnosti kidanja daske. Gotovo sam siguran da bi se meni desilo kidanje daske. Onda sumanuto smirglanje gde je pitanje da li ce se to odraditi prefektno (i da se ne zezne ostatak krila). Moguce je da otuda i potice razlika u gramazi krila.

Znam da je zezanje da se i te komandne povrsine izrade konstruktivno sa rebrima i oblozeni (zatvoreni) sa dva balzina furnira (kao sto sam ja radio). Gotovo sam siguran da je vremenski isto kao ovo sto se ovde radi.

Opet, postujem ideju jer ju je razradio mnogo iskusniji modelar od mene. Mozda je i usvojim jednog dana :)

Offline dejan_ts

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1070
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #8 on: January 15, 2019, 02:04:52 PM »
Petre izbor pravljenja komandi je na modelaru kako ce to da izvede ,mgu se raditi od punog materijala a moze kao sto si i naveo na konstruktivan nacin

Po meni komanda iz punog komada je vise kruca nego konstruktivna komanda ,ali ukrstanjem godova balze i koriscenje malo jacih lepkova moze i onda biti jaka kao iz punog drveta

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #9 on: January 17, 2019, 08:41:16 PM »
Pero, rupe su radjene na stubnoj bušilici. Alat je oštar  a ispod smo podmetnuli drugu dašcicu da bi sprečili to osipanje. Komad iz koga smo radili je posebno odabrana balza vrlo čvrsta a lagana. Dosta težine otpadne na šmirglanje. Ono oduzima vremena ali kada staviš eleron na staklo i utakneš u krilo pa tako smirglaš, rezultat je idealno naleganje. Sve u svemu za sada je težinski sve u granicama.

Evo i početka presvlačenja, naravno od repa:

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 440
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #10 on: January 18, 2019, 01:38:12 PM »
Zašto izlazne ivice krila imaju ojačanje od karbona? Logičnije mi je da to imaju napadne ivice.

Offline dejan_ts

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1070
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #11 on: January 18, 2019, 03:41:57 PM »
Mora da je zbog vitoperenja prilikom

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #12 on: January 20, 2019, 10:53:50 PM »
Zašto izlazne ivice krila imaju ojačanje od karbona? Logičnije mi je da to imaju napadne ivice.

Pa napadne ivice su dovoljno jake, izlazne su tanke, slabije i sklone vitoperenju.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #13 on: January 26, 2019, 04:57:33 PM »
Danas sam sredjivao kućice  servoa. Poklopce sam odradio od avio spera 1,5mm.
Servoi još nisu stigli pa nisam otvarao kanale za ručice.
Pored kućice još dolaze sa obe strane letvice od balze, kako bi folija imala za šta da se zalepi. 

Usput sam sredio par plankova koji su se od šmirglanja poprilično istanjili pa sam malo upustio rebra kako bih ubacio deblji plank. Postojala je mogucnos da puknu prilikom presvlacenja krila.I na kraju sam završio sa presvlačenjem repa jedilice.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1133
Re: SKY WALK II 2,6m
« Reply #14 on: February 03, 2019, 05:09:24 PM »
Presvlacenje levog krila: