Author Topic: F5J u Srbiji  (Read 14783 times)

Offline adam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1458
Re: F5J u Srbiji
« Reply #15 on: October 12, 2018, 09:26:10 PM »

arian hucaljuk , svetski prvak, bio sam prisutan par puta kako gasi motor na 10-15m i izleti 10 minuta

Offline SloMi

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 232
Re: F5J u Srbiji
« Reply #16 on: October 13, 2018, 06:36:04 AM »
Naravno, takav let, sa toliko malo početne visine može se vrednovati samo ako se koristi visinomer sa tajmerom o kome sam detaljno pisao ovde
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9402.msg120832.html#msg120832

Ako hoćemo F5J po FAI bez ovog visinomera sa tajmerom neće moći...

Offline dejan_ts

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 958
Re: F5J u Srbiji
« Reply #17 on: October 13, 2018, 02:56:43 PM »
Da bibse uspesno obavila radnja orga izacije takmicenja i sta jos uz to ide ,mislim da bi trebalo ispisati sve potrebne pratece elemente koje idu u nodel i opisati njihov rad u njemu
Navesti gabarite modela 
Raspon krila
Povrsina krila
Minimalna tezina
Eventuaono koji se profil koristi ,mada sad ovi novi tanki orofili se nemogu izveti bez kalupa ali zato ima starih dobeih profila pa se mogu negde i upotrebiti

Ovo sam gore napiso sta je sve potrebno da bi se uslo u tu discipliji kako bi rakgiralo u klasi F5J

Ovako se daju i predpozicije za slobodno letece nodele pa se posle prave rucnim putem ,mesavina materijala i ostalo

Offline SloMi

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 232
Re: F5J u Srbiji
« Reply #18 on: October 15, 2018, 12:19:44 PM »
Sada na stolu imamo 2 predloga pravilnika za takmičenja u F5J za iduću godinu. Ako neko ima još neki predlog neka ga izloži i obrazloži pa da i njega prodiskutujemo.  Posle toga o ova 2 , eventualno 3 predloga trebalo bi da se opredelimo glasanjem i da odlučimo koja pravila će važiti do godine i da se glasa o tome koje godine da pređemo na FAI pravilnik u potpunosti. A možemo još diskutovati o tome šta znači postojeći pravilnik a šta striktno FAI ...

Ovo je samo moj predlog , naravno svako može da ima svoj predlog...Neka ga iznese, prihvatićemo već nešto...važno je da utvrdimo startnu poziciju...

Ja sam za to da iduće godine budu ista pravila kao u Pančevu ove godine a da u ovo vreme dogodine ponovo analiziramo dokle smo stigli pa da odlučimo tada da li smo zreli za potpunu primenu F5J po FAI  u 2020. godini.
« Last Edit: October 15, 2018, 12:26:37 PM by SloMi »

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 270
Re: F5J u Srbiji
« Reply #19 on: October 15, 2018, 02:50:27 PM »
Slažem se Slobo gotovo u svemu.
Pravila su se pokazala Ok i smatram da ih za naredno takmičenje treba malo popraviti u smislu produženja vremena rada sa 6 na 8 a flaj of sa 8 na 10 min i skratiti rad motora na 25 sek Zašto? Evo zašto:
1. Mislim da većina takmičara nije imala puno treninga po postojećim propozicijama. Naravno, izuzev Subotičana. Sada se zna kako to takmičenje izgleda i šta se od takmičara traži pa sam uveren da će dogodine mnogi doći na takmičenje daleko pripremljeniji u tom smislu. A i Subotičani bi morali malo više da se potrude ...
2. Interesovanje za ovu klasu je izuzetno poraslo. To dokazuje i broj topika na ovu temu a i samih postova koji su zasad veoma korektni kao retko kad do sada. Mišljenja sam da će se i najneverniji probuditi i uzeti učešće u sledećim takmičenjima.
3. Bar 4 vrlo ozbiljna modela se trenutno grade (koliko je meni poznato) a koji odgovaraju pravilniku ove klase što znači da će takmičenje i u smislu rezultata biti mnogo ozbiljnije nego ove godine.
Sve su ovo razlozi zbog kojih treba malo popraviti propozicije i malo ''zaljutimo'' ovo naše takmičenje.

Smatram da ne treba preterano žuriti ka FAI pravilniku ali isto tako mislim da ne treba odugovlačiti. Ukoliko bi smo usvojili ova pravila i po njima trenirali i takmičili se sledeće godine, rezultati bi pokazali da li smo spremni za punu primenu FAI F5J pravila ili ne.

Offline dejan_ts

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 958
Re: F5J u Srbiji
« Reply #20 on: October 15, 2018, 07:21:17 PM »
Ne salzem se u izmenu nekih pravila ako vec posoje za tukategoriju ,bolje se navici na ta pravila nego kasnije kad se sve zalufa po tim vasim tj novim prabilima ,bolje da se leti po fai pravilniku a na dan takmicenja da se nesto izmeni nego da bude po vasem ,mozda se iduce godine pojave neki likovi sa strane koji se takmice po faiu sta onda ,kako njima odjasniti da su to casa a ne fai pravila


Izbacite pravilnik po Fai pravilima u pdf formatu za preuzeti ga pa koga interesuje neka ga skine i procita

Izbacite podatke o karakteristikama modela pa da se prave ,nemora da se kupuju (par tema ispod je moja jedra ,nije zavrsena ,ali bice )

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 411
Re: F5J u Srbiji
« Reply #21 on: October 16, 2018, 11:02:41 AM »
Mislim da samo treba produžiti vreme letenja za minut. Da se vidi kakva je situacija i odziv, pa ako bude ok, od 2020 kompletna F5J pravila.

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: F5J u Srbiji
« Reply #22 on: October 16, 2018, 07:22:16 PM »
Nemojte licitirati. Pravila nisu pijaca, ko daje vise, njegovo je. Prvo kupite dobar model i vezbajte. Dobra jerilica moze lakse da izleti vreme, dok slabija teze. Ko ima, ili ce imati dobru, taj ce zeleti vece vreme, da bi slabiji otpali. Takmicar sportista svugde tako razmislja. Kada je takmicenje, livada se pretvara u arenu, a u kafanu se nikada ne sme.
« Last Edit: October 16, 2018, 07:31:40 PM by tibeteagle »

Offline dejan_ts

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 958
Re: F5J u Srbiji
« Reply #23 on: October 16, 2018, 07:34:21 PM »
Upravo tako ,treba se drzati pravila koja vec postoje za tu klasu a samik tim da se vide koja je specifikacija modela pa da se krene u rad ili kupovina ,nije samo reci e takmicenje u F5J i ajde sbi na livadu ,mora da ima odredjene propozicije ,minimalna tezina ,maksimalna povrsina krila,optimapni raspon do kog moze da bude ili manji i kad se ovo navede onda moze da se prica dalje o pravilika i takmicenjima

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: F5J u Srbiji
« Reply #24 on: October 16, 2018, 08:03:54 PM »
Quote
...mora da ima odredjene propozicije ,minimalna tezina ,maksimalna povrsina krila, raspon...
Ako se govori o F5J, onda pravilnik o tome jasno govori. Dati su minimumi i maksimumi, a unutar toga je sve dozvoljeno. Mnogo je vaznije da znamo od cega leti jedan model bolje od drugog i da se na to stavi naglasak. Takvo znanje nije za forume i deo je teoretskog predznanja koje se stice kao i svo dugo. Klupa, tabla, kreta i knjige. Ne verujte nicemu sto nadjete na netu. Net je djubriste podataka, a nikada i nije bio cilj nikome, da net zameni skole i knjige u potpunosti. Ima da se nadju dobri free sadrzaji, ako znate da raspoznajete zito od kukolja.

Ko ne jedri od malena RC jerdilicu, nije imao teoretsku nastavu u klubu ili drugde, ne zna od cega mu leti jedrilica tako kao leti, nije bio u drustvu starijih modelara otvorenih za predaju znanja, nije video nijedno takmicenje uopste, njemu je veoma tesko danas da uhvati priljucak. U klubovima bi trebalo da se vrati pravi rad sa dobrim ekonomskim osnovama. Da se skupi sva raspoloziva energija u vidu ljudi i usmeri prema takmicarskom letenju. Modelarima postajemo sami, a takmicarima se formiramo svesno shvatajuci sta je tome cilj, a sta ne. Dobrih samoukih takmicara nema nigde. Ako ima, onda je to predhodio jako dug put, gledajuci kako drugi lete i sa cime i sa puno samofinansiranja. Sve se to u klupskim predavanjima moze vrlo brzo razumeti i prisvojiti. Ako klubovi ne ozive, sve ostaje na niskom nivou. Stariji ce izumreti, a mlade progutati virtualni (razumi lazni) svet.
« Last Edit: October 16, 2018, 08:25:18 PM by tibeteagle »

Offline grebic

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 549
Re: F5J u Srbiji
« Reply #25 on: October 16, 2018, 08:10:16 PM »
Ja glasam za Homemade klasu.

Mislim, ako hocemo da se druzimo i da nam bude lepo. Da ima ko da se pojavi na takmicenju :_D Da ne fantaziramo previse kad i ovo malo sto nas ima ne leti.
Nekolicina koja ima novce neka leti po FAI cuda ludila pravilima....svaka cast. To podrzavam maksimalno. Ali da bi takmicenje moglo da zazivi, mislim da ga treba prilagoditi nasim uslovima.

Daleko je Evropa.   (pijemo)

(<--)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: F5J u Srbiji
« Reply #26 on: October 16, 2018, 08:21:41 PM »
Quote
Ja glasam za Homemade klasu.
Da, razumem, ali ovde se radi iskljucivo sve iz aspekta takmicenja F5J klase. Ako se to zeli odomaciti, onda treba i naziv promeni. O nekoj vrsti razdvajanja vec ima inicijativa, radi fer igre, pa ce organizatori da odluce.
Vec je bilo puno price o tome da je praviti model najskuplje i vremenski najduze sa skromnim rezultatom. Ne kupuje se gotov model, ali se svi materijali moraju kupiti iz inostranstva od cega je taj gotovi model, + alati + puno vremena i rada. Ako se sve to sabere sa kupljenim viskom materijala sto ostane, svakako je vise. Na kraju nece da bude takmicarski iz mnogo mnogo razloga. Opremiti se mora sa istim delovima, odnosno troskom kao kupljen, pa ni tu se ne moze ustedeti. Od toga jos gradnja moze da bude opravdana iz nekog razloga, ali iz takmicarskog ne.
Druziti se covek moze svugde, ama bas svugde, ali takmiciti se u ovoj temi moze samo na livadi. :-)
« Last Edit: October 16, 2018, 08:46:27 PM by tibeteagle »

Offline grebic

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 549
Re: F5J u Srbiji
« Reply #27 on: October 16, 2018, 09:06:04 PM »
Kako ste gospodine TE? Radi li Vam TV?

Gde sam rekao da Homemade klasa iskljucuje bilo koju drugu?
Jos lepo pise da podrzavam ko moze i ima sredstava da se takmici po vazecim pravilima i Vi opet....
Ja znam da u skorijoj buducnosti necu imati za takmicarski model, kao i vecina nas. Zasto da se ne takmicimo u klasi kojoj mozemo?
Zbog toga sto bacate hejt na sve zivo ili ce neko da kaze ne moze. Za sve ima lek. Takmicenje mozemo za sebe da napravimo po pravilima
koja nama odgovaraju. A za Vas....moracemo da smislimo nesto efikasno

Offline SloMi

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 232
Re: F5J u Srbiji
« Reply #28 on: October 16, 2018, 09:30:25 PM »
Do sada smo kod F5J striktno po FAI pravilniku spominjali samo problem pravilnika, modela i tehnike letenja. Tu ima, da budemo iskreni jos jedan mali problem. To je FAI takmičarska licenca ili ti dozvola. Na nekom međunarodnom takmičenju, ili Evropskom ili svetskom prvenstvu, pa i na nasim državnim prvenstvima mogu da učestvuju samo takmičari koji imaju FAI tamičarsku dozvolu koju izdaje Vazduhoplovi savez Srbije. I svako ko je član nekog aero kluba učlanjenog u krovnu organizaciju VSS može tražiti da bude takmičar. Za to mora da plati članarinu kluba za tekuću godinu i da plati za takmičarsku licencu za tu godinu. Kada to uradi dobiće od VSS Sportsku dozvolu za tekuću godinu. To je tako u svetu, i kod nas se to primenjuje, pa su tako svi naši takmičari slobodno letećih modela kao i svi raketaši, padobranci, paraglajderisti, piloti svih vrsta letelica, baloneri, itd, vlasnici takmičarskih dozvola sa kojima se mogu takmičiti na svim domaćim i stranim takmičenjima i rezultati će im biti međunarodno priznati u međunarodnoj konkurenciji. Isto tako i za rekorde u vazduhoplovstvu ako se postignu...

Pa sad eto sa ovim možemo da zaokružimo naše razmišljanje o ovoj ili onoj varijanti pravila.

Ja nisam član ni jednog AK, i nemam takmičarsku dozvolu jer već nekoloko godina ne tražim da budem član, a Vi?

To nije teško ali je pitanje da li vi to hoćete unapred ... I to je jedan od bitnih faktora za opredeljivanje o pravilima za dogodine...

Offline adam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1458
Re: F5J u Srbiji
« Reply #29 on: October 17, 2018, 03:25:28 PM »
gosp midic za takmicarsku dozvolu od ove godine treba i lekarski pregled!!i to od lekara za sportiste!!!nazalost ovo nam je nametnula drzava jer u inostranstvu ovo se ne trazi!