www.rcfly4um.org

Author Topic: GLOW GORIVO  (Read 965 times)

Offline Stanko BG

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 153
  • Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi (Grunf)
GLOW GORIVO
« on: June 01, 2018, 04:35:26 PM »
Ljudi, pre nekog dana diskutovali smo o gorivima i načinu na koji se ono sprema, ali u okviru teme: "Skupovi, takmičenja, okupljanja" pa sam odlučio da na ovom mestu detaljno obradimo tu temu. Namera mi je da svako ko želi pokaže svoj recept i detaljno objasni na koji način i kako sprema gorivo. Neka se svi koji žele da pomognu izjasne, jer bi ta informacija bila veoma korisna za modelarsku zajednicu. Na primer: neko će samo kupiti gotovo gorivo, neko će sam mešati, a neko će spajati različite vrste goriva...

Evo, za početak, ja pokušavam da pronađem mešavinu koja bi mi bila povoljna i za četvorotaktne i za dvotaktne motore, kako bih jedostavno mogao da mešam samo jednu vrstu goriva...

Ranijih godina mešao sam FAI gorivo - 80:20% metila prema ricinusu za dvotaktne, a za četvorotaktne motore sam mešao sa malo manje procenata ricinusa - otprilke, onoliko koliko mi je zapreminsko merenje omogućavalo (jer malo ko meša gorivo prema masenoj vredosti), za četvorotaktne motore pravio sam 82:18% metila naspram ricinusa. Naravno, za razradu motora koristio sam razmeru 75:25% metila naspram ricinusovog ulja.

U skorije vreme na tržištu su se pojavila nitrirana goriva koja u sebi sadrže sintetiča estarska ulja, a neretko i mešavinu sintetičkih i ricinusovog ulja. Ova goriva imaju od 17-18% ulja, od čega je veći procenat sintetičkog ulja koje u radu motora sagoreva mnogo uspešnije. Da živimo u Norveškoj, ja bih trošio samo ovo gorivo i milina. Ali, letimo u suptropskim klimatskim uslovima i ja sam se odlučio da u fabričko gorivo prvo dodajem mali procenat ricinusovog ulja, da bi mi računica kasnije odredila da je najboje rešenje da kupim nitrirano gorivo od 25% nitra i pomešam ga u odnosu 50:50% sa FAI gorivom, to jest gorivom 80:20% metila spram ricinusa. Na taj način dobijam modelarsko gorivo koje ima nekih 12-13% nitra i mešavinu ricinusovog i sintetičkog ulja. Nije mi problem ni da kupujem gorivo sa manje nitra... U suštini sve do 15% nitra upotrebljivo je i dobro za avionske motore. Preko te vrednosti povećava se temperatura u cilindru motora, jer je nitro metan samo pospešivač sagorevanja... Istina, mogao bih da kupim i zasebno Nitro metan pa da mešam sve sam, ali je jednostavnije kupiti gotovo gorivo i pomešati ga.

Pokazalo mi se da motori izbacuju upola manje ulja (jer sintetičko ulje izgori), nemam više, posle letačke sezone, gumirane zaostatke ricinusovog ulja u motorima, dovoljno je samo da obilato motor isperem AFTER RUN uljem, kako bi ostao sasvim čist i lako se pokrenuo na početku iduće sezone. Nijedna svećica mi nikada nije više izgorela... Probao sam ovu mešavinu na starim motorima, na novim motorima, na ABC i karikašima i za sada su dobri rezulatati. Istina, malko mi je žao da na starim motorima sa karikom trošim ovo gorivo i verujem da ću se tamo zadržati na kombinaciji 80:10:10% metila, naspram ricinusovog ulja, naspram sintetičkog ulja - MICRO MOTUL. ovo samo stoga što će mi modeli biti manje masni i što ću moći malko lakše da konzerviram motor na kraju sezone i otkonzerviram ga na početku.

Dakle, za stare i vrednije motore bez nitro metana!

Pišite kakva su vaša iskustva i kako vi mešate i pripremate gorivo. Ukažite na greške, dajte predloge...
   
« Last Edit: June 01, 2018, 05:08:26 PM by Stanko BG »