www.rcfly4um.org

Author Topic: Rucni gimbal  (Read 909 times)

Offline sova

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 982
Rucni gimbal
« on: November 12, 2017, 03:04:53 PM »
Imam visak jedan gimbal DJI zenmuse H3-2D i elektroniku od njega,sad sam ja smislio da napravim jedan rucni gimbal od toga.
Da li je neko ovo pokusavao da spoji bez naze ??
Iz same elektronike postoje zice za bateriju i mogu se nakaciti od 3s do 6s baterije al samimi tim spajanjem ne dobijam da gimbal radi.
Verovatno jos trebam dovesti neku struju,guglao sam al nisam nasao kako bi se to spojilo.
Ako ima neko iskustvo sa ovim ili je video da je neko to napravio neka okaci na ovaj post.

Hvala svima koji se ukljuce u pokusavanje sklapanja ovog cuda.
ex pseudonijum: sova

Offline marko.jovanovic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1506
Re: Rucni gimbal
« Reply #1 on: November 12, 2017, 05:03:17 PM »
Ovo niko do sada koliko vidim nije radio ALI!
Da bi taj gimbal radio treba mu neki FC koji ima u sebi akcelerometar i slične stvari tj senzore na osnovu kojih dobija informacije o tome kako da rade motori zadržavajući kameru u nivou koji želiš.
Ovo je moje razmišljanje!!!!!!!
Ako imaš nekog ko ima to povezano sa DYI nekim kontrolerom pokušaj da vidiš samo jednu stvar a to je da li gimbal kada se veže na FC reaguje na pokrete kada je odovojen od FC-a
Što u prevodu treba da znači.
REcumo ako je bio na nekom fantomu, raskači se samo gimbal od fantoma ali ne i žice.
POkrećeš samo gimbal a fantoma staviš na neku ravnu površinu, ako radi posao to znači da u sebi ima senzore ako ne onda sve informacije dobija od FC-a što mi dođe mnogo logičnije jer šta bi mu trebao onda FC osim da počne ili ne snimanje, okine okidač za fotografije.....

E sada. Ako je to kao što sam ti gore rekao najverovatnije na NEKI MENI NEPOZNAT JOŠ NAČIN, može da se poveže i sa običnim flight kontrolerom tip recimo naza32, CC3D.....
Oni na sebi imaju URT portove preko kojih možeš vezati mnogo toga za kontroler, takođe postoji i ova verzija:

U ovoj verziji se koristi pwm servo signal koji kontroliše ugao kamere međutim to su manje više iste stvari tako da verovatno mogu ti signali ili direktno ili preko nekog konvertora da se preinače u ono što gimbal elektronika razume.
Takođe arduinjo platforma može mnogo toga da uradi samo je pitanje da li se isplati.
Tako da najverovatnije može da se uradi samo je toliko komplikovano da ne vredi truda i najverovatnije ti je ako ti za kućnu upotrebu treba jeftinije ili kupiti neki kineski gimball ili recimo nabaviti neku nazu jeftino kada se za to ukaže prilika.

U elktronici je danas moguđe skoro bukvalno sve, ljudi su pokretali windows na apple smart watch da ne pričam o drugim stvarima.
The ground is the limit (or a water)

Offline sloba_b

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 354
Re: Rucni gimbal
« Reply #2 on: November 12, 2017, 10:18:18 PM »
Bio  je na "kupujemprodejem" jedan takav za 2000 i odmah mi je ista ideja pala na pamet pa sam malo guglao na tu temu i shvatio slicno sto i Marko. Mora da bude prikacen na neki FC a NAZA ima izlas nekog modulisanog signala koji se ne poklapa sa drugim FC tako da...

Offline alzo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 272
Re: Rucni gimbal
« Reply #3 on: November 13, 2017, 12:16:01 AM »
Mozda mozes da ga probas ako se zakaci na risiver pa da ga probas radi li. Mislim da je u ovom videu covek tako probao ali ima smisla tek kad se nakaci na FC


Offline marko.jovanovic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1506
Re: Rucni gimbal
« Reply #4 on: November 13, 2017, 07:10:18 AM »
The ground is the limit (or a water)

Offline jojkic

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 137
    • RC Quadcopter - Blog, slike, video, uputstva
Re: Rucni gimbal
« Reply #5 on: November 23, 2017, 09:58:11 AM »
Imam ja onaj CNC no name gimbal, kako su ga Kinezi krstili:
http://snimanjeizvazduha.blogspot.rs/2014/05/gimbal-stabilizacija-snimka-2.html

Sa Alexa pločicom. doduše gimbal je na dve ose tj. 2D ali tako je i napisano u post-u H3-2D

Znam, da je mogao odvojeno da radi od Phantoma tj. da ima stabilizaciju, žiroskop je na pločici na gimbalu.
Na kraju sam ga i povezao na kontroler od letilice, isključivo zbog napajanja (ali naravno može da ima i svoju tj. manju bateriju) , i da bih imao pitch kontrolu preko daljinca. Na kraju sam to bio batalio, i uzeo polovan Zenmuse 2D (manja težina, bolja stabilizacija) ...

I meni je padalo na pamet, da ga iskoristim kao gimbal za GoPro, recimo postavljenu u kolima ili slično, tada nisu ovi gimbal štapovi bili moderni  :big smile

E sad vidim da se u ustvari radi o potrebi da se od Zenmusa napravi samostalni gimbal, ali kad sam već kuckao tekst, da ga pošljem  :sljus
Slažem se sa Markom, mislim da Zenmuse dobija dosta informacija od kontrolera  i oslanja se na njega, te teško da bi mogao samostalno da radi ...
Blog o RC letilicama i snimanju:
http://snimanjeizvazduha.blogspot.com/

Offline sova

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 982
Re: Rucni gimbal
« Reply #6 on: November 23, 2017, 09:07:29 PM »
E sad vidoh lep odgovor:
Marko kaze ova konstrukcija i motori gimbla a druga elektronika!
Imam elektroniku
ex pseudonijum: sova

Offline sova

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 982
Re: Rucni gimbal
« Reply #7 on: November 23, 2017, 09:08:38 PM »
Sad samo izguglati kako ovo upariti !
ex pseudonijum: sova

Offline Johann

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 60
Re: Rucni gimbal
« Reply #8 on: November 24, 2017, 12:23:46 AM »
Prošle godine sam ja pravio ručni gimbal, ukupno 300 evra koštalo sve: delovi, izrada,itd...
Gledaj da prodješ što jeftinije, imaš sve delove, upari sve ako možeš...
Blago meni, opet ja :)