Author Topic: TINY WHOOP  (Read 16259 times)

Offline alzo

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 399
Re: TINY WHOOP
« Reply #60 on: January 08, 2018, 11:30:32 AM »
Hteo sam da napravim  sistem koji bih mogao da koristim i na avionima i na trikopteru, znači neku ccd kameru, predajnik 5,8 od 200 do 600 mV e jedino još nisam odlučio šta sa prijemnikom....nisam za FPV naočare pa dolazi u obzir i onaj prijemnik za android pa na neki tablet, čisto da može i da se snimi nešto....mene interesuje neko lagano letenje, nikakve ambicije sa ovim rejsing dronovima, nisam ja iz te priče. Pokvarismo temu o Tiniju ali avaj nije nam prvi put  ()-()

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #61 on: January 08, 2018, 11:20:59 PM »
Nema veze za temu.
I ovako je sve već rečeno.
Pa vidi šta znam koliki ti je budžet.
Po meni nije baš zgodno uzimati ni najskuplje ni najeftnije.
Takođe je bitno gde letiš da li je to livada i čistina ili ima drveća, prepreka...
Ako je amo 13-tica u pitanju tu ti je dovoljno 200mw sa njim možeš opušteno leteti u krugu aerodroma pa možda nešto i dalje.
Kamera bar moja preporuke bi bila recimo runcam eagle tebi nije bitno da li ima kašnjenja mada ti to u tvom slučaju sigurno nećeš primetiti a i da primetiš ništa ti neće smetati, eagle ima jako dobru sliku i bolju rezoluciju od ostalih runcam kamera ali zato ima kašnjenej koje nama ne odgovara koji vozimo race varijante... Ako se odlučiš na jeftiniju varijantu runcam kamera svakako uzmi runcam micro jer je mala, lagana i potpuno identičnu sliku ima kao recimo velika runcam swift2.... Mana joj je što je slabo oklopljena ali valjda nećeš letei kroz vodu....
Ovde imaš komparaciju runcam kaemra koje su stvarno kvalitetne. U suštini ima i jeftinijih varijanti ali onda gledaj da je ccd senzor jer smos senzori imaju malo problema kod naglih prelaska sa tamnih i svetlih površina i treba im mnogo više vremena da se prilagode od ccd-a.

Što se tiče antena moja preporuka bi bile PAGODA antene imaš i vrlo jeftino tipa 15 eura par. To pod uslovom da letiš kažem u krugu aerodroma i malo šire. Za sve ostalo neki long range fpv treba i ozbiljniji prijmnici, antene... Tu onda propruka pada na nenadjebivi team blak sheep odnosno TBS oni su tate za long range.

VTX neki jeftiniji ako hoćeš 200 mw što ti je u principu dovoljno može recimo ovaj
https://www.banggood.com/DYS-MI200MW-25200mW-Switchable-5_8G-40CH-FPV-Transmitter-p-1127888.html?utm_campaign=1211488_august&utm_content=1703&p=UG06171211488201502B&cur_warehouse=CN

Takođe dobre varijante su i
https://www.banggood.com/Matek-5-8G-40CH-25200500mW-switchable-Video-Transmitter-VTX-HV-with-5V1A-BEC-Output-for-RC-FPV-Racing-Drone-p-1175514.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

Takođe i
https://www.banggood.com/EWRF-e7086TM3-5_8G-48CH-25mW200mW600mW-Switchable-FPV-Transmitter-Support-OSD-Configuring-p-1158300.html?rmmds=search

Ovaj i matek možeš da podešavaš koliko će da bude jak 25/100/200/600 mW....
Pri kupovini VTX-a obrati pažnju kakav ulaz za antenu ima tj RPSMA ili SMA tako da prema tome naručiš i antene jer su konektori kontra ako se zezneš.

Postoje i varijante all in one kamera malih sa 200mW VTX-ovima koje mi koristimo na ovim spravama, dosta su jeftini i teški svega 4-5 grama tako da možeš da ih stavljaš na šta god ti padne na pamet. Kvalitet slike im nije neaki, tnije ni loš samo im je loša prilagodljivost na svetlost, nema podešavanja kao kod starije braće i smos snzori su. Koštaju do 20 eura pa vredi probati i to.
Ali svakako koliko vidim kamera vredna kupovine je fx805 jeste skuplja ali je skoro kao i ccd a ima i osd.
https://www.banggood.com/FXT-FX805-OSD-600TVL-NTSC-125-Degree-AIO-5_8GHz-25mW-37CH-Raceband-Camera-Vtx-Combo-Built-In-OSD-p-1195292.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

E sada na tebi je da odlučiš šta ćeš uzeti.

Nije loše imati i neki OSD uz sve to jer koštaju dosta jeftino a ne moraš ce cimati makar oko baterije nego lepo vidiš kad je prazna i slećeš...
Nadam se da sam ti malo pomogao bar
The ground is the limit (or a water)

Offline alzo

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 399
Re: TINY WHOOP
« Reply #62 on: January 09, 2018, 11:22:54 AM »
FPV je toliko široka tema da čovek prvo mora da se dogovori sam sa sobom šta hoće i želi pa tek onda da odluči šta mu treba....već danima čitam o tome i mnogo toga sam naučio i polako sklapam neku svoju koncepciju i hardversku i finansijsku pa polako...i ovo što si mi predložio je bilo u opticaju, nude mi se još neke opcije i nadam se da neću izabrati najgoru kako to često bude  :sljus  Pozdrav i hvala  (pijemo)

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #63 on: January 09, 2018, 02:30:18 PM »
Šta da ti kažem odluči sam pa postavi šta si naumio da vidimo, možda ima i nekih dobrih stvari za koje ne znamo pa da i mi nešto naučimo.
Ja koristim uglavnom ovo što sam te savetoavao i odlično mi radi. Ostalo je sve stvar finesa i kome šta odgovara (veličina, neke ekstra funkcije....) Pravo da ti kažem sve više sam uveren da svi polaze od nekih glavnih hardverskih komponenti a da sami posle poboljšavaju performanse softverom....
Na primer ARM procesori njih uskoro možemo očekivati i u kolačima koliko se stavljaju svugde. Takođe dobar primer je kod ccd kamera koje se koriste za race varijantu. Svi ali apsolutno svi koriste isti senzor a to je sony superhad II 600 tvl ostalo su finese i softverke nadogradnje.....
Skroz se saosećam sa tobom jer sam takav i ja kada krene nešto novo i kada treba nabaviti onda kao dete u prodavnici slatkiša sve bi ali ipak treba nešto izabrati :)
The ground is the limit (or a water)

Offline varadero

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 197
Re: TINY WHOOP
« Reply #64 on: January 13, 2018, 12:33:30 PM »
I mene malo zanimaju te micro jurilice, pa sam se raspitao kod kolega letača s čim oni lete.
I kod nas su najveći problem baterije :(
Evo koji oni setup koriste (svi linkovi su sa Banggooda):

Frame+propeleri: https://goo.gl/BuK4uZ
Flight controller: https://goo.gl/v92XVC
Motori: https://goo.gl/MxCdB6

A sad , vezano za kameru, tu ima stvarno jako puno toga na tržištu. Uglavnom, što lakša kamera to duži let.
Slijedeći tjedan mi dolaze na test 2 micro kamere baš za te tiny whoop, inductrix i sliučne modele od AKK, pa ću posnimati na svom Eachine micro quadu i dati svoje mišljenje:

https://www.akktek.com/products/micro-aio-cameras/akk-a3-osd.html
i
https://www.akktek.com/products/micro-aio-cameras/akk-aio-sa.html

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #65 on: January 13, 2018, 04:39:37 PM »
Sve te mikro kamere su dobre neke malo bolje neke malo manje ali u suštini rade posao.
KAda budeš radio test na stranu stavi boje, kontrast i ostalo jer su manje više sve slične akcenat treba da ti bude po meni na reakciju kamere pri naglom menjanju svetla u iz svetlog u tamno i obrnuto pa koja brže reaguje bolja je.
Setup nije loš samo frejm mi je nepoznat a i čini mi se da mu je malo cena paprena.
Svaki gram dodat na ove sprave je bitan tako da ja letim bez ikakvih maski i dodatnih težina.

The ground is the limit (or a water)

Offline varadero

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 197
Re: TINY WHOOP
« Reply #66 on: January 18, 2018, 07:36:29 AM »
Ova mala stvarčica me oduševila. Sve ima, lagana je, stane svuda, u avion, quad, microquad, grudnjak... :)
Najbolje mi je od svega što ima i svoj OSD, pa lijepo vidiš stanje baterije, možeš staviti svoje ime, band, frekvencija, snaga....stvarno su napravili dobar micro AIO.
Review sa testnim letom po stanu:


Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #67 on: January 18, 2018, 08:22:27 AM »
Valjda će da se sete da jednom stave dva dugmeta za menjanje kanala, snage i frekvencija. Ja imam jednu  koja je mnogo praktičnija po tome i umesto led displeja ima led diode za svaki bend i svaku frekvenciju pa lepo u svakom trenutku vidiš gde si i bez osd-a.
Najbolje je to rešio matek sa njihovim vtx-ovima gde pored irc trump protokola imaš dva mikroprekidača i led diode. jedan prekidač je za izbor onoga šta hoćeš da menjaš a drugi za menjanje toga šta hoćeš da menjaš. Mnogo praktičnija varijanta a ništa više teža od takvih kakve su na toj i sličnim kamerama. Valjda će sledeći korak na tim malim kamerama nekako biti ili smart audio ili irc trump protokol pa da lepo sa stanicom menjaš preko OSD-a ili na samoj stanici kao što to može sa taranisom i lua script-om.
Inače sve pohvale za način predstavljanja opreme. Svaka čast na entuzijazmu.  :)aplauz
The ground is the limit (or a water)

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #68 on: January 18, 2018, 08:31:03 AM »
Inače sad malo za temu. Počeo sam da letim whoop-a po kući ponovo nakon što mi je konačno stigla stanica TARANIS QX-7, o tome ću kasnije malo. Ja sam uzeo beecore f3 FC ali prvu verziju bez OSD-a jer mi realno i ne treba iz razloga što sam osetim kada je vreme za menjanje baterije a i imaš i tajmer koji te upozori. Elem počeo sam da letim whoop-a bez AIRMOD-a i sa novim hall senzor gimbalima i mogu reći da je osećaj mnogo bolji nego u airmod-u bar meni. Nekako sve klizi i mnogo bolje se ponaša i sa default pid-ovima.
Jedino imam problem sa nekim zujanjem na koje sam se već navikao ali sam uspeo da vidim na netu kako se to rešava u betaflight-u.

The ground is the limit (or a water)

Offline varadero

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 197
Re: TINY WHOOP
« Reply #69 on: January 18, 2018, 02:39:01 PM »
Valjda će da se sete da jednom stave dva dugmeta za menjanje kanala, snage i frekvencija. Ja imam jednu  koja je mnogo praktičnija po tome i umesto led displeja ima led diode za svaki bend i svaku frekvenciju pa lepo u svakom trenutku vidiš gde si i bez osd-a.
Najbolje je to rešio matek sa njihovim vtx-ovima gde pored irc trump protokola imaš dva mikroprekidača i led diode. jedan prekidač je za izbor onoga šta hoćeš da menjaš a drugi za menjanje toga šta hoćeš da menjaš. Mnogo praktičnija varijanta a ništa više teža od takvih kakve su na toj i sličnim kamerama. Valjda će sledeći korak na tim malim kamerama nekako biti ili smart audio ili irc trump protokol pa da lepo sa stanicom menjaš preko OSD-a ili na samoj stanici kao što to može sa taranisom i lua script-om.
Inače sve pohvale za način predstavljanja opreme. Svaka čast na entuzijazmu.  :)aplauz

Hehe, čekaj,čekaj večeras ide drugi video sa sličnom AIO kamerom koja ima i Smart Audio  :D
A i to jedno dugme , meni je dovoljno. mislim, koliko uopće često mijenjaš band i frekvenciju ? Kod nas se već zna tko je na kojoj, odabereš si jednu frekvenciju i uvijek si na njoj, nema toliko potrebe za čestim mjenjanjem kad jednom namjestim.
Hvala na podršci, ja sam malo mator ali volim prčkati oko elektronike i tih novih stvarčica, baš uživam u tome, smiruje živce  :) ()-()

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #70 on: January 18, 2018, 04:04:23 PM »
Pa vidi kada dođeš na neki skup vrlo često se menjaju frekvencije kada vas je više.
Kada sam letiš  to nije ni potrebno. A i nije bitno samo se držati jedne frekvencije jer ja često kada letim menjam frekvenciju u zavisnosti od terena, nekada na nekim frekvencijama je mnoo bolji prijem za razliku od drugih a to sve zavisi od mnogo stvari a to su izmeđuostalog okolina, frekventno zagađenje.....
Bilo kako bilo lake je sa dva dugmeta. A naravno ako imaš smart audio ili rc trump onda je tek druga priča a još i lua script uz to onda je to top.
The ground is the limit (or a water)

Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: TINY WHOOP
« Reply #71 on: January 18, 2018, 05:26:08 PM »
Eachine ima dva ta tastera


edit: izvinjavam se, nije Eachine nego cm275t.
« Last Edit: January 18, 2018, 05:31:52 PM by DMZ »

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1642
Re: TINY WHOOP
« Reply #72 on: January 18, 2018, 07:04:58 PM »
Mislim da je onaj na kameri samo da namestiš ako hoćeš pal ili ntsc ako se ne varam.
The ground is the limit (or a water)

Offline varadero

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 197
Re: TINY WHOOP
« Reply #73 on: January 18, 2018, 07:05:58 PM »
Evo ga, micro AIO koji ima i Smart Audio  ;D
Sad kad smo to savladali, šta slijedeće treba imati jedan takav micro AIO ? Spremište za rakiju ? Mini kafe aparat ?  mmmm :hehe


Offline DMZ

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 177
Re: TINY WHOOP
« Reply #74 on: January 19, 2018, 10:37:33 AM »
Mislim da je onaj na kameri samo da namestiš ako hoćeš pal ili ntsc ako se ne varam.
Ne znam, nisam stigao da probam, a i mrzi me :) Povezao sam onu kao tvoju i super sam zadovoljan.

@Varadero. Jel imaju neku micro AIO a da je DVR?