Author Topic: Vidljivost jedrilice  (Read 8874 times)

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Vidljivost jedrilice
« on: December 03, 2016, 10:37:02 AM »
Kako ste poboljšali vidljivost jedrilice kad je visoko ili kad leti ka vama? Jel pomažu one reflektujuće 3D samolepljive trake koje se prodaju u "pimp my car" prodavnicama?

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2197
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #1 on: December 03, 2016, 03:13:56 PM »
Do 500m bez problema sam vidio jedrilicu,,mada sam sa donje strane imao samo crne trake zalepljene,na roze podlozi.Ponekad sam trazio neki oblak pa sam se trudio da bude stalno u pozadini.A iznad 500 m sa rasponom krila od 2m samo sam video rudder u svakom krugu kad je blicnuo od sunca.Nije bas bilo veselo,al je i to pomoglo.Iz moje skromne karijere, mogu ti preporuciti da nikad ne skidas oci sa jedrilice,,zna da se izgubi brzo iz vida,ali i ako nista ne radis na daljincu kad tad ces ga primetiti opet.Jedrilice ne padaju,nego jedre, imat ces vremena  opet je ubosti na nebu.  ;namig
Nije sramota učiti !!!

Offline batans

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 327
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #2 on: December 03, 2016, 10:54:02 PM »
                  Rajker ti je uglavnom sve rekao. Bas tako, ne ispustaj je iz vida ni za tren. Mislim da dodavanje reflektujucih folija nece mnogo pomoci.
                 
                  Ako nadjes "drzanje"-termiku a ispod belog oblaka si onda nisi u problemu. Ali ako za termikom odjedris vise stotina metara dalje a nebo je plavo ili je sasvim pokriveno oblacima sa jakim difuznim svetlom, nastaju problemi. Videces samo tamnu siluetu jedrilice. Ako je to jos u smiraj dana sa jakim niskim svetlom veoma cesto dalazi do dezorijentacije. Ako je gledas po dijagonali odpozadi ili spreda u milisekundi ce u mozgu slika biti prokrenuta pa ako dolazi sa nagibom u desno videces da odlazi sa nagibom u levo. U jednom starom broju casopisa RCM&E je ovo bilo podrobno opisano.
                 
                  Ima tu i nekoliko pravila. Jedrilice ne lete brzo. U glavi moras imati "plan leta", moras znati koji ti je sledeci manevar. Ako si krenuo u levi zaokret, kako god da je vidis i sta god da ti se cini, bez panike, sigurno ce skrenuti na njenu levu stranu. Ako si se time nasao u povoljnijoj situaciji lagano je vracaj prema sebi. To nikada nije bez uzbudjenja. Svakako ne treba brzati. Kada je na udaljenosti na kojoj je apsolutno kontrolises, napravi jos jedan krug a onda kreni u sletanje. Posle sletanja, svakako mali odmor. Znaci, moras biti siguan koju si komandu poslednju dao i sacekati da ona na to odgovori a onda dati sledecu za povratak.
                 
                   Jedrilice takodje lete po pravilu visoko i daleko, ako je gledas u vrh nosa ili u vrh repa i za kratko skrenes pogled, to nikako nemoj raditi, sigurno ces je izgubiti. Video bi je ako bi ti pokazala krilo, zato je na kratko dovedi u kovit, digni na kratko nos a onda obe palice dole levo ili obe palice dole desno, propece se, oboriti na stranu i pokazati krilo. Tog trenutka palice vrati u neutralni, sredisnji polozaj. I naravno ako ti se desi da je izgubis iz vida odmah to objavi da bi i drugi kolege modelari pomogli u trazenju.
                 Inace, vrlo brzo ces spontano odrediti sebi limite do kojih ces leteti i svi ovi problemi ce se veoma retko desavati.
 

Offline Jedrilicar

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 107
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #3 on: December 04, 2016, 03:02:55 PM »
Stevo,
direktan odgovor na tvoje pitanje je farbanje ili oblepljivanje donje strane krila trakama širine npr. 15cm (zavisno od raspona): crno-bela, crveno-bela, crno-roze itd. kombinacija. Ali i to vredi do neke visine ili daljine, a onda sve dobija tamno sivu boju. Ne verujem da bi ti reflektujuće trake naročito pomogle, mada nisam probao.
U poslednje vreme koriste se uglavnom na slobodno letećim modelima tačkasti izvori svetlosti koji blinkaju i daju izuzetno jaku svetlost. Montiraju se na trupu ili na donjoj strani krila. To se već vidi vrlo daleko i vrlo jasno. Ali ti na velikoj daljini ne daju pouzdanu informaciju o položaju modela u odnosu na ravan tla. (Ako te to bude zainteresovalo potražićemo neki link).

Kad je u pitanju ono što su članovi pre mene pisali, ono što ja praktikujem kad mi je model daleko, i ako nisam siguran gde je i da li je okrenut ka meni ili ne, je da ne pravim nagle pokrete, jer mi je teško da vidim šta treba da radim ako nakon toga krene da juri ka zemlji, da li je okrenut leđno i sl., a onda kad to krene tako, obično se refleksno zadaju energično komande da bi se model vratio u horizontalni položaj, što za velike raspone kod termičkih jedrilica može da bude pogubno. Jedrlice koje letimo visoko i daleko, zbog nalaženja i "držanja" termike, obično su mirne, stabilne letilice koje treba da su dobro natrimovane i često nisu brze.
Dakle, ne treba paničiti, ne treba praviti nagle pokrete komandama ako trenutno nisi siguran da li je model u stabilnom položaju i da li ga uopšte vidiš. Najverovatnije će nastaviti da kruži stabilno u termici, pa ćeš ga u pogodnom položaju uočiti ponovo. Meni se baš na tvom aerodromu kad smo se ove jeseni družili događalo da ne vidim model po 15-ak sekundi. Pustim da leti kako je natrimovan, objavim okolnim modelarima da ne vidim model i gde sam ga poslednji put video. Ono što je jako važno - praktikujem da tražim termiku kad modelom jedrim u termici licem okrenut ka vetru, dakle model je ispred mene u pravcu vetra, jer ako nešto krene po zlu (gubljenje modela iz vidnog polja, otkaz elektronike i dr.) najverovatnije će mi model polako prilaziti praveći krugove koje sam mu zadao dok je jedrio u termici. Ovo je sitnica za koju znam da veliki broj modelara koji jedre svojim modelima ne obraća pažnju. Ako je model okrenut od mene niz vetar, ako bilo šta krene kako ne treba, sve teži će biti za uočavanje, čak i ako je bočno u odnosu na mene.

Pozdrav od mene.
« Last Edit: December 04, 2016, 03:17:10 PM by Jedrilicar »

Offline dejan_ts

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 886
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #4 on: December 04, 2016, 03:43:49 PM »
Stavreciba da nije sve tacno sta su kolegevgore naveli,Stevo sta tivtrazis visebod 300m sa modelok ,da bi leteo preko te visine model mora da je bas bas veliki i da ima veliku povrsinu kako bi ga lepo uocio i video kako ti se ponasa ,da se ne lazemo moj test moje vidljivosti je do 500m i to jedva se nazire a let se svodi na sente ,kao sto rece Jedrilicar strogo pogled u model i pratiga sa njik sam imao puno letova i znam kako je kad upeca stup ,zavrti i ode u tacku a posle nas nekoliko se jurimo po neebu trazeci model,svavsreca te je crven i lepo se vidi jos ako imas neke specificne naocare za bolji vid istaknutih boja onda si na konju
Nekada kada sam zapoceo sa ovim da se maem imao sam vise puta situaciju da izgubim model iz vida ,budes miran nediras nista po komandama i pratis od prilike gde si bio sadnji put ,posle pat minuta sigutno ces ga uociti ,nikad ne preteruj sa daljinom stubova uvek ima i uglavnom se vrti iznad tvoje glave ili malo dalje do nekih 75 stepeni na vettikalu

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #5 on: December 04, 2016, 07:05:22 PM »
Danas je bio prelep dan za letenje i ASW28 sam leteo toliko visoko, da je dobro vidim. Streća što je bilo sunca i plavo nebo, pa su se crveni krajevi lepo videli. Problem, bar kod mene, je kad je oblačno i kad kinem ili jurim bube i mušice koje imaju naviku da se zavlače između očiju i naočara za sunce :) Tad ne mogu da gledam u jedrilicu, pa je problem da je nađem ponovo. Kad smo već kod naočara, koje i kakve koristite?
Danas sam posmatrao padobrance i video da se drečava svetlo plava najbolje vidi na plavom nebu! Zbunj totalni. Taj belo-plavi padobran sam mogao pre da uočim od jednog koji je sav šaren. Probaću da zalepim crne trake ispod krila i nešto svetlucavo na vertikalac.
Savet da letim licem prema vetru je odličan! BTW, ne verujem da sam ikad leteo više od 200m visoko.

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1036
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #6 on: December 05, 2016, 09:45:17 AM »
Evo i ja da se javim. Nisam ni priblizno iskusan jedrilicar kao kolege koje su pre mene postovali odgovore, ali imam istu jedrilicu.

Ono sto sam ja uradio i pokazalo se ispravno je da sam kao sto je @jedrilicar naveo, sa crvenim sprejem iscrtao sa donje strane krila dve siroke zakrivljene linije. Kao da je malo ulepsam, a na kraju se ispostavilo prakticno. Nemam sada slike da ti pokazem, ali cu uslikati pa okaciti ovde fotke.

Kolega @drjack koji takodje ima ASW28, je izlepio crvene trake u vidu sahovske table (polja otprilike 5x5 cm) sirine nekih 30-ak cm - da ne kazem napravio sahovnicu :). elem jednom smo se zajedno nasli na letenju sa jedrilicama i on ne primetio da je moja izvedba vidljivija nego to sto je on napravio.

Crveni wingtipovi nisu dovoljni.

Mislim da mi se jedan ili dva puta desilo da sam se "izgubio" u orijentaciji iako sam video jedrilicu, nisam imao pojma gde ide ka meni ili od mene. Medjutim nije bilo mesta za paniku (iako se jesam ufrcio :)) jer je jedrilica spora, imao sam dovoljnu visinu i prvo sto sam uspeo da odradim je da je ispravim iz zaokreta, a onda dao levi zaokret pa dok je nisam upravio ka sebi.

Jos jedna stvar koju sam primetio kod "nase" jedrilice: u pocetku sam pravio zaokrete samo koristeci elerone (kao sto uglavno radim sa avionima). Medjutim jedrilica izuzetno lepo reaguje na komandu vertikalca, tako da sada svaki zaokret radim onako kako to Bog zapoveda : kombinacija vertikalca i nagiba i mnogo je poslusnija i upravljivija kada tako radim zaokrete. Mozda je ovo konstatacija jednog "pocetnika", ali eto da i to kazem.

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2197
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #7 on: December 05, 2016, 10:30:50 AM »

Jos jedna stvar koju sam primetio kod "nase" jedrilice: u pocetku sam pravio zaokrete samo koristeci elerone (kao sto uglavno radim sa avionima). Medjutim jedrilica izuzetno lepo reaguje na komandu vertikalca, tako da sada svaki zaokret radim onako kako to Bog zapoveda : kombinacija vertikalca i nagiba i mnogo je poslusnija i upravljivija kada tako radim zaokrete. Mozda je ovo konstatacija jednog "pocetnika", ali eto da i to kazem.

Pa ovo okretanje sa repom sam ja svaki put radio jer puno lepse se okrece avion nego samo sa elenorima.Ovako jedrilica izbaci takoreci dupe pa ne propada u zaokretima.Sad dal ce pomoci ili ne ,ja sam imao na svakoj jedrilici mix elerone sa rudderom (to zavisi od tipova jedrilica) od 10 do 20%  ;namig
Nije sramota učiti !!!

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #8 on: December 05, 2016, 10:47:30 AM »
Dok nisam odvojio elerone i prebacio flapsove na GEAR kanal, leteo sam sa umiksovanim eleronima i ruderom. Juče sam prvi put leteo sa novim podešavanjima i zaključio da mora i ruder da se koristi :) Inače, onaj termalni mod, kad su malo spušteni eleroni, a malo više flapsovi, stvarno radi :). Preko 2 sata leta, a baterija od 2200mAh nije skroz ispražnjena. Jbg, fale mi miksevi na stanici :(.

Offline Milos 94

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 239
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #9 on: December 05, 2016, 03:46:34 PM »
Letim celo leto sa jedrilicom raspona 2,2 m ručne izrade sa krilima od penjača. Obožavam visoke letove i sam imam problem sa vidljivošću kad model dođe ''na nož'', pa ne znaš da li ide od tebe ili ka tebi. Po meni, to je prvo što mora da se uradi: komanda u jednu stranu, pa ako reaguje u istu stranu na koju si i palicu pomerio - ide od tebe. Ako reaguje kontra od palice, ide ka tebi. Bočno je ionako vidiš uz pomoć vertikalca.
U svakom slučaju, najvažnja je smirenosti u takvoj situaciji, bez naglih pokreta i panike. Mnogo puta sam paničio i to par puta platio debelo! Jedrilica ide sporo, treba sačekati reakciju palice (za to vreme neće ona otići nikuda a i visoko je, neće pasti) i smireno je dovesti u željeni položaj.
Po nagovoru daleko iskusnijih jedrilica mi je natrimovana na desni krug i, ako ne daj Bože, dođe do gubitka, moći će i sama da sleti ako ne naiđe na neku prepreku. Probali smo to nekoliko puta jer je na pančevačkom aerodromu to moguće i -radi!
Što neko reče, šta stvarno radiš na 500 m?

Pozdrav

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2197
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #10 on: December 05, 2016, 04:41:05 PM »
Nije sramota učiti !!!

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #11 on: December 06, 2016, 10:11:28 AM »

Što neko reče, šta stvarno radiš na 500 m?


NIkad ne letim toliko visoko. Zadnji put, i jedini, kad smo merili, sa DG1001M sam leteo 80m. Tako je barem visinomer na DJI Fantomu pokazao. Zato, mislim, da nikad nisam leteo višlje od 200m.

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #12 on: December 06, 2016, 11:32:08 AM »
Evo, kako mi sad izgledaju krila. Mislim da će biti ok.

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1036
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #13 on: December 07, 2016, 09:51:51 AM »
Ovako nesto sam i ja odradio. Mislim da ce biti sasvim OK

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 355
Re: Vidljivost jedrilice
« Reply #14 on: December 12, 2016, 09:13:28 AM »
Juče sam probao. Malo je bolja vidljivost, ali mislim da ću da zalepim na vertikalac nešto svetlucavo.