Author Topic: Brushless motori  (Read 12551 times)

Offline saxpg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1734
Brushless motori
« on: March 31, 2008, 05:31:07 PM »
Zamolio bih nekog od vas ko se malo vise razumije u ove motore da napise nesto
vise njima.
-Sta predstavljaju oznake
-Sta gledati pri kupovini
-i slicno

Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Brushless motori
« Reply #1 on: March 31, 2008, 10:20:13 PM »
Uf, nije ti lako pitanje  :-\, u smislu dati jednostavan odgovor koji te nece zbuniti! Motor treba upariti sa baterijom i elisom jer tek tada se vidi cela slika  :o. Ja sam proveo mnogo, mnogo, mnogo sati u motocalcu vrseci simulacije da bih pokapirao stvari  ???. Na AXI  www.axi.cz sajtu na pocetnoj strani ima fina alatka za pocetak ucenja "fast axi setup", ubacis model koji te zanima a on ti kaze koji axi motor odgovara, onda pogledas njegove karakteristike, pa tako redom. Sa ovim dole sto pise bice vec (valjda) malo lakse posle toga pokapirati stvari  :).

Sta treba gledati:

1. Snaga (W) motora koja ti je potrebna jer od nje zavise potisak i max brzina
W = struja (V) x napon (A), stim sto je bolje vise struje i srazmerno manje napona

2. precnik motora, jer od toga zavisi dali ces moci da ga ugradis u model  ;). (28, 35, 42, 50 mm ...)

3. tezina motora, mislim da ovde ne treba objasnjenje  :-X

4. kv vrednost; e sad stvar postaje komplikovana za objasniti ali probacu sa konkretnim primerom Hacker A30: 8XL, 10XL i 12 XL. http://www.hackermotor.de/images/Catalog08/Hacker-2008-WEB%209+10+11.pdf Sva 3 motora imaju iste gabarite i tezinu ali su dosta razliti po karakteristikama, odnosno razlikuju se za Kv vrednost (necu sada objasnjavati sta je to konkretno) za 8XL je 1100, za 10XL je 900 i za 12XL je 700. To znaci da ce za ISTI napon sa istom elisom 8XL vrteti brze i davati vise snage i samim tim vuci vise Ampera (krace trajanje baterije) od 10 i 12 XL. To ne znaci da je 8XL jaci od 12XL nego da daje vise snage na ISTOM naponu. Manja Kv vrednost trazi veci napon da bi bila efikasna. Pa, u teoriji 8XL je bolji za 2S, 10XL za 3S a 12XL za 4S i (opet u teoriji), sva tri daju istu snagu sa razlicitim naponima i voltazama odnosno 7,4Vx30A=11,1x20=14.8x15=222W
Da bi nam let trajao isto to znaci da nam treba baterija duplog kapaciteta za 8XL u odnosu na 12XL, ali je zato i 2S duplo manje od 4S tako da je to isto posto je tezina baterije direktno proporcionalna kapacitetu.

5. Pa ako je kao sto sam gore naveo cemu onda toliki razliciti motori  ???. Primer ce ovog puta biti na automobilima, 8XL je visoko turazni benzinac a 12 XL neki dizel. To opet ne znaci da je 8XL bolji jer neki put nam treba manja brzina a veca vuca i obrnuto. Sto bi jedan profa sa  masinskog rekao: kada bi se trkali onda bi 8xl pobedio a kada bi povlacili kanap onda bi 12xl pobedio. Naravucenije: brzina nam treba za brze modele a snaga za 3d modele a to je sve jako vezano opet i za elisu koju koristimo. Elisa je kod aviona isto sto i menjac u kolima. Kod elise imamo 2 vrednosti, precnik i korak, gde je prvi proporcionalan sa max potiskom a drugi sa max brzinom.

6. Znaci da motore sa vecim kv treba upariti sa brzom elisom (veci korak) a one sa nizim kv sa vecim precnikom (kada poredimo motore istog proizvodjaca iz iste kategorije)

7. Ja najvise volim motore koji imaju srednji kv jer znaci da su pomalo dobri u svemu. To znaci da 10XL mogu da koristim i sa 2S i 3S i 4S, naravno sa razlicitim elisama: sa 2S to je 13x10, sa 3S je 12x6 a sa 4S je 11x7

Ako si sada sve ovo ukapirao svaka cast  :D, jer kao sto rekoh na pocetku, meni je trebalo mnogo, mnogo, mnogo sati  ;) i jer nisam imao koga da pitam!

A konkretno sta uskoro nameravam da sklopim je Mefisto od Reicharda sa Turnigy koji je kopija A3010XL. Sa 2S baterijom i 13x10 Elisom imam finu termicku jedrilicu. Dodam jos jednu takvu 2S bat i sada sa 4S imam ljuti hotliner  8). Tako imam 2 modela u jednom i vozim ono sto mi se tog dana vise svidja ili u zavisnosti od vetra koji duva.


Pozdrav
« Last Edit: March 31, 2008, 10:35:27 PM by magic »
Veljko

Offline maher2

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
Re: Brushless motori
« Reply #2 on: April 15, 2008, 07:30:37 PM »
Malo kasnim ::)
Da odgovorim na pitanje:
-Sta predstavljaju oznake?
1. Broj namotaja na rotoru
2. Debljina rotora
3. Duzina magneta
Neki proizvodjaci daju i dali je motor vezan u takozvanu zvezdu ili trougao.

-Sta gledati pri kupovini:
1. Cenu
2. Kvalitet

-i slicno:
Posto neznam za koji model ti treba motor, onda  nista konkretno da predlozim a uz to i obrazlozim zasto taj motor.
Obrati paznju na:
Kv broj obrtaja motora, precnik motora, na kom naponu (V) minimum i maksimum(broj celija) i potrosnja struje (A) minimum i maksimum. Velicinu i korak elise koju moze da vrti pri odredjenom naponu i kolika je potrosnja struje.
Pozdrav!!

Offline Goran

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 400
  • Dual
Re: Brushless motori
« Reply #3 on: August 17, 2008, 01:45:51 AM »
Evo i mog skromnog priloga:

Molio bih da ako nisam u pravu u donjim konstantacijama da me neko iskusniji i sa vise znanja ispravi.

Karakteristike brushless motora (motora bez cetkica), zavise od vise parametara, od kojih bih naveo neke:

a) Snaga motora:

1. Zavisi od velicine a samim tim i tezine motora. Sto je motor tezi to je i jaci. Ne postoji mnogo jak motor a mali i lak. Ovde postoje verovatno i izuzeci koji postizu nesto vecu snagu na racun kvalitetnijih magneta ali razlike predpostavljam nisu velike.
2. Zavisi i od priklju?enog napona i radne struje (uz ogradu (ovo je jedna sumnjiva konstantacija))
3. Motori iste kilaze mogu da imaju i poprilicno razlicite snage u neregularnim uslovima. Kako?
4. Iz motora tezine npr. 200 gr. se moze dobiti tacno odredjena snaga +- 10% u kontinualnom radu. to je ona prava snaga motora.
5. Povecavanjem prikljucnog napona iz istog motora se moze dobiti i vise snage ali za kratko vreme. Povecavanjem radnog napona povecava se i struja kroz motor, motor daje vise snage ali se i pregreva. Ako bi motor predugo radio u takvim uslovima, namotaji bi se pregrejali i istopili.
6. Vecina proizvodjaca navodi koliko motor ima snage za rad u vremenu do 1 min.
Npr:
Recomended Model Weight: 1600g
Lipo: 3S
Max Current: 35A-60s
7. Snaga motora se moze povecati i tako sto se na motor ugradi dodatni ventilator koji hladi namotaje. U takvim uslovima se takodje iz istog motora moze dobiti vise snage. Jer namotaji se pregrevaju ali sa dodatnim ventilatorom i hlade. Ali tu treba biti veoma oprezan jer ventilator najbolje hladi spoljne namotaje a oni unutrasnji se malo ili nimalo ne hlade bolje.

b) Broj obrtaja motora:

1. Zavisi od priljucnog napona. Sto je prikljuceni napon veci, to je veci i broj obrtaja (ne racunajuci kontroler)
2. Zavisi od nekada se to zvalo broja polova magneta. I sada nije daleko od istine. Kada se brushless motor pogleda iznutra vide se namotaji koji su namotani na stubi?e.
   Sto ima vise stubica (tj ima vise polova) to je motor sporohodniji.
Veza izmedju Kv i broja polova je direktna. Sto je manji broj Kv to motor ima vise polova.
3. Zavisi od opterecenja. Motor ce postici najveci broj obrtaja ako elisa nije postavljena.
4. Sta se desava kada postavimo elisu? Usled otpora koji elisa stvara pada broj obrtaja motora. Sto stavimo elisu koja je fizicki veca (duza) i sto elisa ima veci korak to ce motoru sve vise smanjivati broj obrtaja.
   To za posledicu ima da motor posto je sve vise opterecen vecom elisom (ili elisom sa vecim korakom) to ce i vuci vise struje iz baterija.

c) Veza izmedju snage motora, broja obrtaja motora i elise i karakteristika elise

1) Sto je motor snazniji to mu treba veca elisa.
2. Razmotrimo dva slucaja: Na jedan motor postavimo manju elisu sa velikim korakom. Motor neka npr. "vuce" 20A pri 8000 o/min.
   Na isti motor postavimo sada drugu elisu koja je veca ali sa manjim korakom. Motor i u ovom slucaju neka "vuce" 20A pri 8000 o/min. Da li ce obe elise podjednako dobro da rade?
   Naravno da nece. Postignuta efikasnost ce biti razlicita.
   Pa koja je elisa bolja? E to bih i ja voleo da znam  :-). Jedini nacin je da se izmeri pomocu dinamometra ili vagice.
3. Razliciti proizvodjaci (i kopiranti) prave elise sa razlicitim uspehom. Oblik elise, njen profil na napadnoj i izlaznoj ivici, kao i promena profila uzduz elise, kao i zavrsna obrada elise diktiraju efikasnost elise pri odredjenim brojevima obrtaja. To znaci da elisa npr. 11 x 7 jednog proizvodjaca moze biti boljih karakteristika od iste 11 x 7 drugog proizvodjaca.
   Da bi se to ustanovilo jedini nacin je da se to i izmeri je opet pomocu dinamometra ili vagice.
4. Matematicki se moze dokazati da za odredjeni broj obrtaja elise samo jedna velicina i samo jedan korak elise daju maksimalnu efikasnost. I ako je veca ili manja elisa i ako je veci ili manji korak elise njena efikasnost ce biti manja. Zato pravi klipni avioni i imaju promenljivi korak elise. Korak elise prilikom poletanja i u putnom rezimu se razlikuju.
5. Za odredjenu snagu motora a pri razlicitim brojevima obrtaja se mogu odabrati dve razlicite elise. Jedna pri kojoj motor ima najveci potisak i druga pri kojoj motor moze da razvije najvecu brzinu.

d) Veza izmedju broja LiPo celija snage motora i elise:

1. Uzmimo jedan motor od 200W. Ako zelimo da ga koristimo u kontinualnom radu moramo postaviti takvu elisu koja ce pri odredjenom broju LiPo celija (tj pri odredjenim naponima) davati takav otpor obrtanju da motor "povuce" tacno odredjenu snagu tj 200W. neka to bude elisa 8 x 4 i 2S akumulator.
2. Ako sada na taj isti 200W motor "zakacimo" 3S akumulator moramo da menjamo elisu. Zasto?
   Ostavimo onu predjasnju 8 x 4 elisu na 3S akumulatoru. Zbog veceg napona na motoru on bi mogao da razvije na toj elisi zbog veceg otpora elise pri visim brojevima obrtaja mozda 250 - 300W, doslo bi do pregrevanja (ili preopterecenja motora) i motor bi mogao da "crkne". Resenje je da podizanjem napona smanjujemo struju kroz motor (dakle postavljamo vecu elisu sa manjim korakom) na taj nacin odrzavamo granicu snage motora na tih 200W.
Evo primera:
2S akumulator 7.4V x 27A = 200W
3S akumulator 11.1V x 18A = 200W
4S akumulator 14.8V x 13.5A = 200W
Veci broj LiPo celija ima i svojih dodatnih prednosti. Zbog veceg napona manje su i struje i svi kontakti i zice koje vode od baterija i kontrolera se manje greju a kontakti ce duze trajati.
Evo preporuka jednog proizvodjaca:

Recommended props:

15x10 APC-E (8 cells: 44A, 1250W, 3800g, 70mph, 7300rpm)
16x8 APC-S (8 cells: 42A, 1200W, 5200g, 57mph, 7450rpm)
16x10 APC-E (8 cells: 53A, 1500W, 4300g, 67mph, 7000rpm)

ili
Recommended props:
11x5.5 APC-E (6 cells: 41A, 870W, 2900g, 60mph, 11600rpm)
12x6 APC-E (6 cells: 54A, 1130W, 3500g, 60mph, 10800rpm)

If force cooled externally, it can drive fans up to 4.5" size:
(4.5" fan, 10 cells: 60A, 2100W, 3500g, 140mph, 19500rpm)

Toliko za sada sam uspeo da se setim u ove sitne sate. Molim da me iskusniji i strucniji ako ima greski isprave, na cemu bi bio zahvalan.

Pozdrav Goran

Offline Ziv

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 94
Re: Brushless motori
« Reply #4 on: August 18, 2008, 05:29:30 PM »
Za modelarstvo je najvaznije da sa sto manjom tezinom elektromotora postignemo najvecu snagu. Zato se za magnete koriste najbolji materijali koji su na zalost i veoma skupi. Druga srvar koja odredjuje snagu motora je broj namotaja. Zato motori koji spolja imaju isti oblik i iste dimenzije daju razlicite karakteristike. Tu pocinje da igra ulogu "kV" broj koji daje broj obrtaja po voltu, i struja kada motor nije opterecen. Sto je sruja praznog hoda veca, motor ima manji broj namotaja deblje zice i proizvodice vecu snagu nego motor istih fizickih dimenzija ali sa vecim brojem namotaja tanje zice. U zavisnosti od toga sta zelimo od motora, biramo snagu i kV broj.

Dvokrilac ima veci otpor od jednokrilca ali on ima vecu povrsinu krila u odnosu na istu velicinu jednokrilca i za njega bih ja izabrao vecu elisu sa manjim korakom. Od elise mnogo zavisi kako ce motor da se ponasa. Za isti napon ( isti broj celija u bateriji ) ako povecamo korak elise dvostruko, struja ce da se udvostruci. To nije slucaj i sa duzimom elise. Ako povecamo duzinu elise dvostruko, struja ce se povecati osam puta (povecava se sa trecim stepenom).

Prednost elektricnih motora u odnosu na gasne je u tome sto kada gasni motor preopteretimo on se jednostavno ugasi. Sa elektricnim motorom je situacija sasvim drugacija, on hoce da uradi ono sto smo mu odredili i pri tome ako smo ga opteretili, pregori. Zato je vazno da vodimo racuna da ne prekoracimo max. snagu definisanu od proizvodjaca. Kako je snaga proizvod napona i struje to mozemo da manipulisemo te dve velicine.

Za isti motor, ako zelim da postignem vecu vucnu snagu, upotrebicu manji napon (manji broj celija) pa cu moci da stavim vecu elisu ali ce zato broj obrtaja da mi se smanji. Ako zelim da imam brzi avion, povecat cu napon ali da bih imao istu snagu moram da smanjim stuju sto postizem manjom duzinom elise na kojoj cu povecati korak.

Zbog svega ovoga je veoma vazno imati instrument koji meri snagu, napon i struju u isto vreme tako da mozemo da odaberemo broj celija baterije najbolju elisu za odredjeni avion.

Ne znam da li ce ovo doneti nekome vise koristi ili ce samo jos vise da ga zbuni, ali rad sa elektricnim motorima nije tako jesnostavan kao sa gasnim, a iskustvo se stice vremeno.

Pozdrav Zivko.


Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Brushless motori
« Reply #5 on: August 19, 2008, 12:39:23 AM »
Ja bih dodao neke stvari o kojima nije bilo reci ili ne dovoljno.
Kada izracunamo, kupimo i sastavimo pogonski sistem, jako je vazno priljuciti barem na ampermetar, da bi smo znali da li smo, i koliko, blizu onih parametara koje predlaze proizvodac za nas motor.
Nije dobro ako preopteretimo motor, a nije dobro ni ako ne izvucemo iz njega ono sto moze da da.
Znaci merenje parametara struje koje trose namotaji je jako vazno.
Postoji vec vise dobrih malih istrumenata zvan Wattmetar, koji su razvijeni za modelare. Slika dole i link:
http://www.rc-cars-planes.com/rc-battery-watt-meter.html
Bilo koliko tacno izracunamo u napred vrednosti motora i ostalih delova pogona, ipak je ovo najtacnija povratna informacija, slika o onome sto smo zamislili i sastavili. Na osnovu merenih vrednosti mozemo odrediti da li mozemo staviti i vecu elisu ili moramo smanjiti da nam se motor ne preoptereti.
Sa preopterecenjem motora i neizbalansiranom elisom brze stradaju lezajevi u motoru!
Najbolje je da se meri i vucna (potisna) sila elise prilikom testiranja. Ovako je slika potpunija u nasem sistemu.I staticki magnet je vazan deo u motoru. Obrtni momenat se stvara prilikom privlacenja odnosno odbijanja dveju magnetnih polja statickog i eletro magnetnog. Ako je jedno od ovih polja slabo motor nece biti jak. Znaci za generisano jako elektromagnetno polje potreban je adekvtno jako kontra magnetno polje.
Skoro vec u svim boljim mokromotorima koje se danas proizvode stavljaju se magneti novije generacije zvane super jaki magneti, odnosno Neodymium Magnets. O materijalu Neodymium pogledajte ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Neodymium
Kod motora sa kalemom u statoru, magneti ciglastog oblika su ulepljeni u zvono statora koji se okrece. Tu su Outrunner motori. Slika dole.
Ovi magneti su visestruko jaci od feritnih i nesto su i laksi. Ovi magneti imaju siroku primenu i u industruji i proizvode se u raznim oblicima za razlicite primene.
http://www.unitednuclear.com/magnets.htm
Evo ilustracije koliko su ovi magneti jaki a i opasni, ako se ne barata sa njima pazljivo.
Na Youtube-u ima jos ilustracija za supermagnet.
« Last Edit: August 19, 2008, 01:48:50 AM by tibeteagle »

Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Brushless motori
« Reply #6 on: August 19, 2008, 07:52:04 PM »
Ja bih jos jednom skrenuo paznju na alatku koja se nalazi na AXI sajtu, www.axi.cz . Nalazi se na polovini pocetne strane skroz desno i zove se Fast AXI Setup. Iz padajuceg menija izabere se tip modela (trener, aerobatic, 3d ...) i njegova ukupna tezina u gramima na poletanju sa baterijom. Alatka izbaci preporuceni AXI motor, kontroler, elisu i bateriju. Poenta je ukapirati zasto bas taj jer tek onda mozemo da nadjemo odgovarajuceg "kineza". Ovo moze biti prvi korak. Sledeci bi mogao da bude neki od programa (motocalc npr.) koji racunaju mnogo vise parametara leta ako se korektno unesu podaci za motor i model. Posle toga se OBAVEZNO nakon instalacije i PRE letenja proveri snaga (Amperi i Volti) koju motor daje sa konkretnom baterijom i elisom i proveri br. obrataja elise jer iz njega se moze dobiti potisak i vrlo priblizna max brzina modela. U suprotnom moze doci do spaljivanja kontrolera i gubitka modela usled gubitka struje ako se ne koristi dodatna baterija. Znaci Ampermetar/Voltmetar, merac br. obrtaja i vaga, kao na prehodnom filmicu, sve zajedno kosta 50Eur ali su sastavni deo opreme.

Jos jedna vrlo gruba pocetna vodilja je data od strane Graupnera; za Acro modele 3,5g /W, za trenere 6g/W i jedrilice 8g/W. Primer: akrobata (ne 3d) tezak 1000g treba motor od 1000/3.5=285W. Naravno, tih 285W mozemo iz istog motora dobiti na mnogo razlicitih nacina ali procitajte moj prethodni post u ovom topiku gde je objasnjen uticaj kv vrednosti, tipa elise i baterije.

Preporucio bih ljudima koji su novi u ovome da ipak malo vise citaju na ovu temu a ne samo da pitaju. Nije problem odgovoriti nekome ili ga posavetovati, ali prava stvar je shvatiti zasto i kako sve to funkcionise jer samo tako ce covek moci da izvuce zeljene BEZBEDNE performanse iz opreme koju ima.

Ja sam jedan te isti motor koristio na 4 razlicita tipa modela (jedrilica, trener, hotliner i 3d) skroz bezbedno i uspesno. Naravno, sa razlicitim elisama i baterijama  ;). Elektro motori daju mnogo vecu slobodu od nitro modela, ali zato mogu da naprave i ozbiljne probleme ako se covek povrsno samo bavi time. Opet ako je nekome struja samo pocetna faza onda je to OK, ali ako je opredeljenje onda sigurno NE.

Pozdrav

BTW Struja je zakon  ;D
« Last Edit: August 19, 2008, 08:16:01 PM by magic »
Veljko

Offline jrlotpi

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 712
Re: Brushless motori
« Reply #7 on: February 15, 2009, 04:31:44 PM »
Struja nije potpuno ispitana stvar.
struja sija i ubija.
Iz vasih redova se dosta moze covek uputiti,imajte strpljenja za pisanje
pozNebojsa

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3196
Re: Brushless motori
« Reply #8 on: December 08, 2010, 10:23:13 PM »
Sve pa i više o Brushless outrunner motorima za modelarstvo. Konstrukcije, teorije, proračuni, dijagrami, friziranje fabričkih motora, konstruisanje novih za potrebe DD (Direct Drive) helikoptera, aviona, jedrilica i još mnogo praktičnih stvari od Dr. Ralph Okona. Možda je doktorirao baš iz njih.  (res)ima mogućnost
english translation by google
link na glavnom sajtu dole

Offline cane

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 422
Re: Brushless motori
« Reply #9 on: December 12, 2010, 06:18:57 PM »
evo mozda jos jedan koristan link:

http://brantuas.com/ezcalc/dma1.asp

Offline mtesa

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 476
Re: Brushless motori
« Reply #10 on: December 12, 2010, 08:30:08 PM »
Kad smo vec u ovim vodama, da li je neko nasao kalkulator koji ima podatke za towerpro i turnigy, znaci jeftine HK motore i njihove esc-e?
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

Offline cane

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 422
Re: Brushless motori
« Reply #11 on: December 22, 2010, 07:00:13 PM »
mozda jos jedan zanimljiv kalulator za motore,

http://adamone.rchomepage.com/calc_motor.htm