Author Topic: CANADAIR CL-415  (Read 26186 times)

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1105
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #75 on: June 26, 2020, 11:12:43 AM »
Pero 3S 5000Mah je pretesko za ovaj model (imam 2 takve Za Citabriju i zamenio sam ih sa 2 u seriji od 3700 i izgubio 180 gr na tezini )  Ja bih probao sa tom jednom od 1 3S/2200  baterijom pogotovo ako je nova  Drzace ti ona sigurnih 3 min radi probe. A  ima kod mene   za probu i te   3S /3700 . Ja cu na moj model staviti 1 takvu .  Nalepnice cu ti napraviti ovih dana ...

OK, ove dve baterije sa sve ovim ležištem su mi 400gr (nisam merio samo ležište ali ono je možda 20-30gr). Thanks za nalepnice !

Juče sam imao neočekivani problem sa stanicom: iz neobjašnjivog razloga mi je dugme za selekciju opcija otkazalo. Međutim, (da ne kažem srećom) to je poznat problem kod Jumper T16 stanice, za kojeg sam mislio da me je zaobišao. U pitanju su ribon kablovi u samoj stanici koje je neki kindžos kačio preko one stvari. Otvorih stanicu i rekonektovao sve te kablove i stanica je proradila (poznato rešenje problema :)). Uzgred (iako ovo nije mesto toj temi), Jumper je priznao ovaj problem i svakom ko ih kontaktira i dostavi serijski broj svoje stanice, pošalje nove, poboljšane, ribon kablove (za čitavu stanicu) potpuno BESPLATNO !

Juče sam još podešavao (subtrim) servoe, da mi ne zuje, mada nisam nešto mnogo podešavao (samo sam otpustio konekciju spojnih žica (servo-horna) i ponovo stego. Sredio smer obrtaja motora (prema trupu, na unutra).

Odlučio sam da redizajniram kačenje krila sa trupom jer ovo što sam smislio sa onim metalnim spojnicama je haos - treba mi tri dana da spojim krilo na trup. Sada ću da uzmem onu plastičnu traku koja se koristi za pakovanje paketa i paleta i od nje ću da napravim isti oblik kao ovi metalni nosači. Ali ona će biti mnogo praktičnija za kačenje na nosače u trupu, a opet mislim dovoljno jaka da izdrži opterećenje (ja bar rukom ne mogu da je pokidam). Postovaću slike.

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1142
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #76 on: July 04, 2020, 07:09:37 PM »
Danas smo se družili kratko vreme na 13 ici
Razlog: Pera je hteo da poleti svog Canadera pa me je pozvao da prisustvujem.
Poneo sam i svoj model koji još nije gotov, čisto da ih poredjamo zajedno.
Proba nije protekla  baš kako je  planirano. Canader je poleteo i brzo sleteo. (nije snimljeno..)-Prevrtanje na poletanju, šteta minimalna.  Pera će napisati više detalja. Verujem da je već spreman za sledeći start.


Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1105
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #77 on: Yesterday at 12:51:55 PM »
Da, kao što je DrJack rekao, poleteo i naglo sleteo. Sve se (naravno) dešavalo u delićima sekunde - posle toga dugo analiziranje šta i kako se desilo. Mislim da je bilo u pitanju klasično prevlačenje pri poletanju. No, ipak smatram da je krivac podloga sa koje sam probao da ga poletim. Iako je trava bila idealno pokošena i kratka, ipak nije bila dovoljno kratka za točkove modela (tačnije prednji točak koji je manji od zadnja dva). Zbog toga sam pri davanju punog gasa držao elevator navučen na sebe kako bih sto pre odvojio prednji točak od zemlje. I onda kad se model odvojio od zemlje, nisam na vreme vratio elevator kako bih ga "pridržao" dok ne dobije brzinu.

Ono sto mi se cini da motori nisu dovoljni da povuku ovaj model sa trave i da su relativno slabi u odnosu na modele koje već letim. Znaci mora sa njim po školski da se poleće. U svakom slučaju, sledeći put ću poletati sa betonske podloge, koja nam je ovaj put bila potpuno onesposobljena.

Šteta jeste neznatna i to sam odmah opravio. Međutim odlažem sledeću probu do daljnjeg dok ne napravim novi sistem  kačenja krila na trup, koji se pokazao i nepraktičan i (što je još gore) nesiguran. Mozgam, mozgam ali ono što bi mi bilo najpraktičnije, ne mogu da izvedem: mislio sam sa nekom dovoljno jakim a savitljivim trakama da ga vežem. Za sada imam nosače od aluminijuma koji su samo elastični ali ne savitljivi toliko koliko mi je potrebno. Dakle treba mi nešto kao čičak trake (vezice) za baterije a da mogu izdržati šraf. Bio sam probao sa trakama za vezivanje paketa, ali se cepaju cim probušim rupu za šraf. A prostor je poprilično skučen.

DrJack mi je predložio da probam sa jednom baterijom da poletim, što ću možda i da uradim.

Svakako, nema odustajanja  :)

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1142
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #78 on: Yesterday at 03:36:54 PM »
Pero mislim da je u tvom sl. najjednostavnije rešenje za fiksiranje dvodelnog krila takvo da imaš po 1 mali bajonet na prednjoj strani svakog krila a pozadi na svakoj polovini po jedan plastični sraf. Obzirom da imas dve spojne karbonske šipke u krilu dovoljno je kruto.
Sličnu  izvedbu imam na Citabriji i prilično je jako.Ovo zahteva ubacivanje dodatnih ojačanja od avio špera na mestima kačenjakrila.

A možeš i da napraviš potpuno isto rešenje kao na mom Canaderu s tim da je tebi krilo iz 2 dela. U tom sl. imas dve karbonske šipkice zaleplepljene sa donje strane krila, koje ulaze napred i pozadi (ubacis krilo prvo pozadi u zadnji nosač na izlaznoj ivici,  pa ga onda gurneš napred kroz prednji nosač krila. Kroz prednji nosač ostavis da vire malo šipkice i na njih natičes i prednji poklopac kabine.  Time si u isto vreme zabravio i kabinu da ti ne odleti.Dakle moraš ubaciti one okvire od avio špera koje si dobio u kitu na njima izbušiti rupe za karbonske šipkice. I jos jedna vazna napomena kod ovog rešenja je da te karbonske šipke moraš vezati za remenjače krila žicom da se ne desi da krilo odleti samo od sebe .Mislim da je to najjednostavnije i najefikasnije rešenje. Na taj način ćes vrlo lako montirati i demontirati krila. Pogledaj malo slike na predhodnim stranama -ima sve slikano.
 
« Last Edit: Yesterday at 03:46:14 PM by drjack »