Author Topic: Oštećenje na klipu motora os max  (Read 7611 times)

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1015
Oštećenje na klipu motora os max
« on: September 19, 2016, 03:42:17 PM »
Motor os max 77 radio 30 min da se razradi,posle još nekih 2*20min i onda posle pauze od 15 dana nije hteo da upali. Motor skinut i ima rireve i na klipu i na hilzni na delu gde je izduv jel ovo za dalje korištenje ili je motor aut.
ex pseudonijum: sova

Offline batans

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 334
Re: Oštećenje na klipu motora os max
« Reply #1 on: September 19, 2016, 04:59:42 PM »
                             Bas si se potrudio da ovo fotografises, a koliko sam se ja trudio da vidim, nema tu niceg alarmantnog. Na hilzni, najcesce ti otvori za izduv i usisavanje goriva budi zavrseni vrlo "ostro". Kod razradjivanja i prvih termickih "stresova" dodje do devijacija tih ostruh delova i naprave neke riseve na klipu. U tom slucaju ne bi trebalo dirati nista, vaditi hilznu jer se ti "muski" i "zenski" risevi uklapaju i sve je OK. Kod paljenja motora uvek je problem u karburatoru i svecici.
                            Ovo sigurno znas ali da ponovimo, odvrni svecicu, prikljuci napajanje, trebala bi da se usija do svetlo-zuto-narandzastog. Moras racunati da ce je gorivo rashladiti.
                            Gorivo. Ne sme biti otvoreno, alkohol ce pokupiti svu vodu iz okoline i mozes ga onda baciti.
                            Podesis da otvor za vazduh na ler gasu bude 1mm. (burgija precnika 1 mm. kao alat) na ler gasu zavrnes ler diznu do kraja a onda odvrnes 1.5 krug. Glavnu diznu odvrnes 2.5 kruga. Prikljucak creva izmedju auspuha i rezervoara mora da bude kvalitetan.
                            Startujes, motor bi morao da upali. Polako skidas gas do ler-a. Minimalne korekcije na ler dizni dok ne dodjes do iole stabilnog, makar i na kratko, ler gasa na minimumu.  Podesavanje ler gasa sa zaketanjem ne vise od 1/8 kruga  (45 step.).  Vrlo brzo ce motor proraditi stabilno.     
                            I sada finale. Uzmes snaznu pincetu ili male kljeste i posle oduzimanja gasa i prevodjenja rada motora na ler, ustines crevo (prekines dovod goriva) odmah ispred ulaska u karburator. Motor bi trebao da radi jos tri-cetiri sekunde a onda se gasi. To je najbolje moguce stelovanje ler dizne. Preko pet sekundi, previse goriva u karteru motora i treba poceti sa laganim zavrtanjem ler disne.
                            Motor pri prekidu dotoka goriva naglo ubrza a onda se ugasi i to sve za manje od tri sekunde, znaci manjag dotoka goriva i trebalo bi poceti sa laganim otvaranjem dotoka goriva na ler dizni.

                             Ma sve si ovo sigurno znao ali ajde, mozda ce procitati jos neko kome ce ovaj tekst pomoci.

Offline raddde

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 120
Re: Oštećenje na klipu motora os max
« Reply #2 on: September 19, 2016, 06:21:52 PM »
gledam .ali nevidim nista alarmantno...sta kaze pod prstom?...kad ga prebacis rukom....pogledaj aksijalni zazor male pesnice...tesko je ovako sta reci....ali sto tece predhodnik da parafraziram...il je pec pokvarena ili je slaba struja.....ZNACI prvo vidi svecicu a onda karburaciju
tko lijeti,
vredi

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1015
Re: Oštećenje na klipu motora os max
« Reply #3 on: September 20, 2016, 07:53:39 AM »
Ljudi hvala na odgovorima, za sad jedino koliko vidim treba promenuti ležaj radilice ako svi kažete da risevi nisu alarmantni onda ok. Novi ležajevi pa onda sklapanje.
ex pseudonijum: sova

Offline sasadjuric71

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 254
Re: Oštećenje na klipu motora os max
« Reply #4 on: September 20, 2016, 08:44:06 AM »
Gorane  nisam rasturao takve motore posto vozim samo elektro modele ,ali sam dosta motorcikala rasturao .Pa se desilo da je ko sto rece BATA zbog te ostre ivice na  hilzni  udarila karika i pocepala klip ,ali to je nesto drugo .Moj savet pre sastavljanja motora uzmi neku finu turpiju i skini te ostre ivice na hilzni da ti nebi deljale klip dok de ne razradi to sve kako treba jer je to novo utegnuto  .Potrudio sam se da ti pomognem koliko mogu i znam .AKO SKIDAS IVICE NISTA PRETERANO SAMO SKINI OSTRU IVICU NISTA VISE ,VERUJ MI MLOGO ZNACI DA TI NE UPROPASTI  KLIP .POZDRAV. ()-() (<--) (<--) (<--) (<--) (<--)