Author Topic: Crni Gruja  (Read 4938 times)

Offline Milos 94

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 239
Crni Gruja
« on: November 01, 2014, 10:24:44 PM »
Vidim da je ova oblast na forumu potpuno zapostavljena pa k'o velim, da malo zatalasamo ...

Pre nekog vremena preturajući po nekim ranijim radovima, po stažu starijih članova aero kluba Utva iz Pančeva, nabasah na krila penjača sa kraja 80-tih ali u perfektnom stanju rad višestrukog prvaka Jugoslavije Save Lujanskog iz Pančeva u klasi slobodnoletećih modela klase F1C. Učinilo mi se da bi moglo to sa nečim da se upari, tim pre što je Damir, naš modelar iz Pančeva već uradio nešto slično - upario krila penjača sa trupom od fiberglasa, dodao V-rep i leteo fantastično!
Dogovor je brzo pao. Sava poklonio krila a ja krenuo da smišljam šta ću i kako ću. Ideja je bila da to bude 3-kanalna jedrilica koja može dugo da planira, raspona 2,2 m, trupa kombinovanog od balze i cevi od fibera i sa V-repom ali ne teža od 1 kg. V-rep je otpao u startu jer nisam našao pravo rešenje kako da napravim nosač koji se kači na fiber cev. Ali ko zna, možda još to i uradim.
Nađoh na netu plan trupa i krenuh polako. Krilima sam doda vinglete, koje nemaju nikakve proračune ali izgledaju prilično dobro. U prvobitnoj varijanti uške su bile jako zakošene što mi se odmah nije svidelo pa sam ih ja razlepio i zalepio na nekih 7stepeni. Inače krila su EPPLER-ov profil sa donje strane potpuno ravan ali niko nije znao da mi kaže koji je profil u pitanju. Trup i rep su izrađeni od 3 mm balze dok su rebra u trupu izrađena od špera. Fiberglas-cev je deo ribolovačkog štapa. Rep je isprva rađen po planu koji je predviđen za jedrilicu sa eleronima pa sam ja povećao površine rudera i elevatora.
Servoi su klasika, motor kupljen pre neki dan na RC Srbija 2830 snage 300 w 1300 o/min sa elisom 9x5, baterija Nano 2200 mAh, ESC 25A. Ukupno na poletanju 821gr. Zbog balansa u rep je dodato 20 gr jer je baterija smeštena malo dalje nego što sam predvideo.
Sutra će biti prvi let pa ćemo videti.
E sad, radni naziv joj je Crni Gruja (ako neko ima bolj naziv, priznaću ga za kuma) jer je oblepljena crnom folijom radi bolje uočljivosti.  Noću ne letim a kad budem to poželeo, pašće koja LED dioda i svima lepo.

http://imageshack.com/a/img540/5959/AahTBD.jpg
http://imageshack.com/a/img911/8799/PDIn24.jpg
http://imageshack.com/a/img745/3201/uMEGNR.jpg
http://imageshack.com/a/img674/9532/8JZijm.jpg
http://imageshack.com/a/img913/5763/FgaGph.jpg
http://imageshack.com/a/img673/3828/phKZ7R.jpg
http://imageshack.com/a/img537/5396/HQUV1b.jpg
http://imageshack.com/a/img912/9439/hvjaN3.jpg
http://imageshack.com/a/img674/3447/S0SbAZ.jpg
http://imageshack.com/a/img909/7739/twbKJe.jpg
http://imageshack.com/a/img540/1428/wju3gu.jpg
http://imageshack.com/a/img674/9687/aMgiJX.jpg
http://imageshack.com/a/img674/4366/322bkn.jpg
http://imageshack.com/a/img661/8863/zTU9PQ.jpg
http://imageshack.com/a/img909/2812/XyHcNl.jpg
http://imageshack.com/a/img673/4915/XlxwNn.jpg
http://imageshack.com/a/img537/9374/zaEAvV.jpg
http://imageshack.com/a/img909/6820/QdUtwo.jpg
http://imageshack.com/a/img673/4647/UeQiLY.jpg
http://imageshack.com/a/img912/4280/Cr2DBi.jpg
http://imageshack.com/a/img537/462/hBZS6t.jpg
http://imageshack.com/a/img540/7537/r5Gl9O.jpg
http://imageshack.com/a/img661/4108/926k51.jpg

Evo i malo fotki urađenih na brzinu.


Offline Jedrilicar

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 107
Re: Crni Gruja
« Reply #1 on: November 02, 2014, 12:48:21 AM »
Tek ćeš da "talasaš" Miloše, kad budeš počeo da je letiš.
Ako ti je termičko jedrenje srcu milo, "ne gine" ti skakanje od sreće po livadi.
Pored toga što ti zavidim, dodao bih još par rečenica.  :big smile

I ja sam radio to što je tvoj drug iz Pančeva, i sada ti. Prvo sa starim modelom istog raspona kao što je tvoj, ali klase F1A (jedna od kategorija slobodnoletećih modela, bez motora i servoa, sa statičnim komandnim površinama u toku slobodnog leta). U početku čak bez pogona, već sam imao jedan servo za komandu pravca, malu bateriju, prijemnik, sajlu i živu vučnu silu (ne bih da imenujem, da se Saša ne naljuti  :big, smile). Sajla dužine 70-80 metara, komandujem "kreni" i model ide u penjanje bez motora, zahvaljujući fizičkoj kondiciji pomenutog.
Kasnije su naravno usledile i nadogradnje: servo za komandu dubine i elektromotor.
Zadovoljstvo je ogromno. Zato što to leti sporo, lepo se vidi, ne prevrće se ni kada odložiš stanicu na zemlju, minimalno propada, lako se okreće u termici itd. 

Evo nekoliko mojih zapažanja, koja će ujedno biti i primedbe na tvoj model, za njegovu namenu koju si naveo.

Nisi nam napisao kakva je koncepcija krila, a deluje da su konstruktivna ili od stiropora i potpuno plankirana balzom.
Ovaj model će definitivno da bude teži i brži od onoga koji sam ja koristio. Neki od razloga za to su: pun plank od balze na krilima-teže od konstruktivnih, izradjenih od balze i plankiranih samo od napadne ivice do najveće debljine profila i presvučenih laganom folijom, brži profil-meni malo čudan u današnje vreme za slobodnoleteće modele jedrilica,  (naravno, krila si već takva zatekao), cev od fiberglasa-veća težina od karbonske, veća baterija-veća težina, olovo u repu-veća težina od repa bez olova i "pun" rep-veća težina od konstruktivnog presvučenog folijom.

No, modele koje sam ja koristio, imalo je smisla leteti u mirnom vremenu, sa vetrom jačine 1-2 m/s. Ovaj će očigledno moći da se koristi i pri vetru jaćine 4-5 m/s.

Ja iskreno nisam pristalica velikih crnih površina na modelima, zbog velikog upijanja sunčevih zraka i zagrevanja, ali ne kažem ni da je to pogubno. Pored toga, ono što sigurno možeš da izvedeš vrlo lako, ako imaš da staviš bateriju manjeg kapaciteta, ona bi ti uštedela i težinu u trupu i olovo na repu.
Ako ti je namera da i ti, kao što poveći broj ljudi kod nas radi-nabavi jedrilicu za termičko letenje, a onda je "vozi" na 8-12 metara od zemlje, dodajući i oduzimajući "gas", onda ova moja priča i nema baš puno smisla.

Bez obzira na ove primedbe, model mi se puno svidja, mislim da će da leti odlično i da ćeš da nam se pohvališ još koliko sutra u toku dana i opišeš nam svoju sreću.  ()-()
 
   
« Last Edit: November 02, 2014, 12:57:39 AM by Jedrilicar »

Offline sasa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1598
Re: Crni Gruja
« Reply #2 on: November 02, 2014, 10:16:14 AM »
Ti si moj drug i ti mozes sve da mi kazes.
Behu to lepa vremena.Zahvaljujuci toj vuci imali smo po 80-tak kg. a sada  :sljus
Radujem se tvom skorom povratku  ()-() (<--) 4e
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Offline Jedrilicar

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 107
Re: Crni Gruja
« Reply #3 on: November 02, 2014, 12:10:34 PM »
Ti si moj drug i ti mozes sve da mi kazes.
Behu to lepa vremena.Zahvaljujuci toj vuci imali smo po 80-tak kg. a sada  :sljus
Radujem se tvom skorom povratku  ()-() (<--) 4e

Ovako treba da izledaju prepiske na forumu, na primer!  :)aplauz

Da si mi živ i zdrav!  ()-()

Offline Milos 94

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 239
Re: Crni Gruja
« Reply #4 on: November 02, 2014, 01:21:39 PM »
Neobično mi je drago što je ovaj post izazvao pozitivna ''talasanja''. Nadam se da će tako i ostati.

Kao prvo želim da se zahvalim Jedriličaru na pohvalama i lepim rečima.

Kao prvo, sve navedene primedbe stoje i Jedriličar je apsolutno u pravu! Idemo redom:

- Krilo je klasično kosntruktivno krilo sa rebrima od 2mm balze, dve ramenjače, ojačanjem napadne ivice potpuno plankirano balzom od 1mm. Centoplani su sastavljeni pod uglom od 3 stepena. Profil je najsličniji profilu NACA 69. Mada, tvorac krila tvrdi da je to EPPLER ali nije ni on siguran. U PROFILI 2 nijedan EPPLER ni izbliza ne liči na ovan profil krila

- Cev od fiberglasa je tankozidna i prilično lakša od slične karbonske. Nisam merio ali imam jednu karbonsku cev 6mm i onako, šac-metodom, čini mi se da je lakša od        karbonske ali je zato i njena manja krutost. Mogao sam zbog toga da stavim i deblju cev ali bih onda izgubio na estetici.

- Baterija ''se zatekla'' takva kakva jeste. U planu je nabavka novih baterija 1500 mAh.

- Rep nije pun već je izrađen konstruktivno od 3mm-ske balze. Nisam ga merio prilikom konstrukcije ali je izuzetno lagan.

- Crna površina je probna priča. Autofolija za stakla. Naime, nisam hteo da kupujem pravu foliju a da ne znam unapred da  ćlie ovo uopšte da poleti. Inače, nije crna boja moja omiljena kad su jedrilice u pitanju.

Ideja je bila u osnovi veoma jednostavna - krila potoje, set-up takođe, nedostaju trup i rep. I sve to bez većih ulaganja, ako je moguće.

Offline Jedrilicar

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 107
Re: Crni Gruja
« Reply #5 on: November 02, 2014, 05:22:01 PM »
I ja se zahvaljujem Milošu na pozitivnom stavu o mom postu.  (res)

I da sebe malo ispravim - jesam donekle neprecizno izneo konstataciju o prednosti karbonskih cevi naspram fiberglas, kada je manja težina u pitanju. Naime, ovo je relativno, jer postoje obe vrste cevi sa različitim debljinama zida i načinom izrade. Kada sam napisao da bi karbonska bila lakša, u podsvesti mi je stajala činjenica koncepcije (nekadašnjeg takmičarskog) slobodnoletećeg modela, gde se obično karbonske cevi koje se upotrebljavaju za izradu trupova, posebno izradjuju ("namotavaju"), umesto da se koriste već postojeće (od ribolovačkih štapova na primer), a prilikom izrade se koriste drugačije smole i u manjim količinama, s obzirom na drugačiju prirodu zahteva (vrstu opterećenja) koje one treba da ispune. Dosta su lagane, skupe, a nisu baš preterano izdržljive u slučaju padova, jer su im zidovi tanki.

Takodje želim da se izvinim Milošu što sam mu "uvredio rep"  :), opet nepreciznom konstatacijom da je "pun" (od pune balze), a nije.  ")

Podržavam Miloševu ideju da se proba sa materijalima i opremom bez prevelikih ulaganja, naravno kad ima osnova, a da pri tome ne "pokvarimo" model.

A to da će da poleti - nema sumnje. Polete svakojaka "čudesa", sa krilima, ili bez, zahvaljujući dobrim motorima, baterijama...
Ovaj tvoj će da "zapliva". Tu razliku treba osetiti.
 :mhm

Offline Milos 94

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 239
Re: Crni Gruja
« Reply #6 on: September 14, 2016, 08:23:52 PM »
Da obnovim malo ovaj topik ....

Crni Gruja je nakon dosta vremena konačno dobio novi trup (prethodni je polomljen još na prvom letu) i rep i konačno poleteo! Dosta toga je promenjeno u odnosu na prvobitnu verziju: RES model,  motor  2830 1000 kv, elisa 10 x 6, ESC 30 A, baterija 1500 mAh. Raspon je ostao isti, 2,1 m dužina 1,1 m poletna težina 820 gr.

Nisam izdržao da ga završim do detalja već sam još pre 10-tak dana otišao sa drugarima na livadu i isprobao da li ću dobiti ono što sam očekivao - duge mirne letove i model koji će biti ''sklon'' termalnom letenju. I jedno i drugo se potrefilo. Namerno kažem potrefilo jer moje skromno znanje i umeće ne doseže do toga da  u dlaku napravim model koji će da se ponaša tako i tako ...

Utisci: verovatno zbog veće razlike uglova dugo smo se ''tražili'' i konačno se natrimovali. Model poleće izuzetno snažno i mora se kontrolisati uzgon jer postoji opasnost da ''pođe na leđa'', u letu je miran i stabilan bez nekih nepredviđenih pokreta čak i kada leti po vetru. Doduše, ne letim kada vetar kvari frizuru da mi ne pokvari model. Ali sa blažim vetrovima izlazi na kraj. Kada apsolutno nema termala letovi po jednoj bateriji traju 35-45 min. Sa termalima (a probali smo i to) išlo se i preko 1h. Nakon leta, baterija je blago zagrejana bolje reći vrlo mlaka a ESC takođe. Očekivao sam da će biti većih temperatura s obzirom na set-up.

Jenom rečju, veliko zadovoljstvo je videti da nešto što si sam napravio leti i to baš onako kako si zamislio.

Da ne zaboravim da se još jednom zahvalim ''starim pančevačkim asovima'' Damiru Beliću i Savi Lujanskom bez čije pomoći cela priča ne bi uspela.

.
https://www.youtube.com/watch?v=--wAu25fydQ&feature=youtu.be