Author Topic: Šta mislite o FMS simulatoru???  (Read 11197 times)

Offline baboher

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 130
Šta mislite o FMS simulatoru???
« on: September 30, 2013, 10:11:32 AM »
Posle održanog 1. Red Bull Flugtaga u Srbiju u Vazduhoplovnu akademiju su došli do ideje da se napravi modelarska sekcija. Pošto sam ja učenik te škole i zalažem se za organizovanje sekcije što bolje predložio sam im da pre nego što polete sa pravim avionima vežbaju malo na simulatoru. Jedan profesor ima neku staru JR stanicu parvljen za simulator koji radi samo na ovom takozvanom FMS simulatoru.
http://modelsimulator.com/

Kakva su vam iskustva u vezi ovog simulatora, ako je neko ikada koristio ovo. Ili da ostanemo kod vec dobro poznatog Phonixa???

 (<--)
Učenik Vazduhoplovne Akademije u Beogradu. Zaljubjen u avione od kad znam za sebe

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #1 on: October 01, 2013, 12:12:43 AM »
Mislim samo najbolje. Bez obzira što je već zastareo u odnosu na novije komercijalne, ovaj besplatan program se može pokrenuti i na sporijim i starijim računarima a noviji simulatori ne. Može da se leti i sa tipkama tastature za probu, pa tako treba da se podesi. I ja sam 2002. godine počeo prvo sa njim da letim. Povezivanje sa stanicom je moguć i na drugim portovima starijih računara osim USB. U HK se može kupiti TX-USB pretvarač veoma jeftino za ovaj program.

Treba da se pomenu i autori braća  Roman i Michael Möller, koji su napravili ovaj program na početku ovog milenijuma. U to vreme nije bilo ni jednog drugog RC simulatota, ako se dobro sećam, ili su i oni bilu u veoma početnoj fazi. Ima puno informacija na netu vezano za program na raznim sajtovima i forumima.

Postoje i alatke za njega, sa kojima se može konstruisati svaki detalj modela kao i dinavički virtualni parametri koji je potreban da se kreira svoj model. Tokom godina, ubacio sam neke svoje modele i leteo ih virtualno.  Još sam našao i način kako da se kombatujem u njemu još daleke 2006. godine.  Naravno ne na način kao današnji, ali je onda letenje 2 modela zajedno bilo veoma novo za mene i nigde još nisam video da to rade.

Ako neko poželi da se isproba sa crtanjem svog modela, neka napiše ovde. Potraži ću besplatne programe alatke, ako su još dostupni na netu i objasni ću njihovo korišćenje ukratko.

Evo slika nekoliko svojim modela u letu unutar FMS-a, a ostalo se može videti u albumu.

http://s298.photobucket.com/user/tibeteagle/story/10605



















 ;namig








Offline baboher

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 130
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #2 on: October 01, 2013, 12:54:43 PM »
Hvala za detaljno objasnjenje. :)
Učenik Vazduhoplovne Akademije u Beogradu. Zaljubjen u avione od kad znam za sebe

Offline Birdum_Bardum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 140
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #3 on: October 01, 2013, 04:44:24 PM »
Instalirao sam FMS simulator na WinXP, medjutim grafika dosta brlja mmmm. Listao sam strane forume, i vidim da je dosta njih taj problem resilo apdejtom drajvera graficke karte. Uradio sam apdejt, reinstalirao, instalirao simulator iznova, nikakve promene na bolje, tj. opet brlja(bukvalno nema pola grafike, ne vide se krila modela, nikakvi detalji u daljini, i sve to propraceno nekakvim treperenjem..). Ako je neko imao isti problem, bio bih mu zahvalan da mi objasni kako ovo da resim. 

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #4 on: October 01, 2013, 05:27:40 PM »
Quote
Instalirao sam FMS simulator na WinXP, medjutim grafika dosta brlja mmmm
Evo leka  :big smile


Probaj da nađeš odgovor na forumu FMS-a
http://modelsimulator.com/
U Search prozorče foruma upiši "graphics" i pojavi će se razne teme gde se diskutuje o podešavanjima vezano za grafiku računara.

Problem sa FMS-om je što je stao sa razvojem još davno i ne podržava sve novije OS, grafičke drajvere i kartice, a koji su se dosta promenili u zadnjim godinama. Pošto FMS najviše koristi Open GL starije verzije u grafičkom drajveru, a ne znam već koliko novih verzija je promenjeno od tada.
Generalno i ovde važi pravilo da srariji programi rade dobro na starim računarima i OS-ima a noviji na novijima. To ne znači da nema leka, ali je mala verovatnoća. I meni radi samo na starijem računaru dobro a grafika brlja na novijem i nisam našao rešenje.



« Last Edit: October 01, 2013, 06:06:09 PM by tibeteagle »

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #5 on: October 01, 2013, 05:57:46 PM »
Evo alata za kreiranje svog modela. Posebno je za crtanje vektorske 3D mreže Metasequoia i posebno za podešavanje parametara Pardesigner.  Sve detaljno ima ovde na japanskom sajtu autora. U gornjem zaglavlju su linkovi ka ostalim alatkama. Ima i mnogo gotovih modela i pozadine da se skine.
http://sekiai.net/fms/Metasequoia_e.htm

Metasequoia LE R3.0 za 3D modeliranje kao freeware se može skinuti odavde:
http://metaseq.net/en/download.html

Ovako izgleda Pinkfire u njemu.






« Last Edit: October 01, 2013, 06:01:06 PM by tibeteagle »

Offline Birdum_Bardum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 140
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #6 on: October 01, 2013, 06:05:57 PM »
Zahvaljujem na odgovoru @tibeteagle. Pretpostavljao sam da je bas to problem, posto se radi o prilicno novijoj konfiguraciji kompjutera, sa zadnjim apdejtima sp3 xp o.s. sisztema. Nevezano za temu, da li postoji simulator koji radi na winXp, sa klasicnim povezivanjem preko TX-USB-a na cetvorokanoj "riccs" stanici?
Trazim najbolje resenje za prijatelja koji bi da "poleti" model koji je skoro pazario, a nema nikakvog iskustva, ali zato ima celu zimu pred sobom za uvezbavanje na simulatoru :).

Offline Birdum_Bardum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 140
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #7 on: October 01, 2013, 06:10:22 PM »
Probaj da nađeš odgovor na forumu FMS-a
http://modelsimulator.com/
U Search prozorče foruma upiši "graphics" i pojavi će se razne teme gde se diskutuje o podešavanjima vezano za grafiku računara.

Samo da dodam, probao sam skoro sve moguce ponudjene varijante sa sajta i foruma, ali bez uspeha. Na forumu cak postoji topik pod nazivom "Fix for graphics issues on XP with Nvidia card?" koji je ostao neresen. Kod mene je takodje u pitanju grafika "nvidia", i zadnji directx v9.0c. Fotografija preuzeta iz istog topika kako to izgleda kod mene kad instaliram fms
« Last Edit: October 01, 2013, 06:27:49 PM by Birdum_Bardum »

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #8 on: October 01, 2013, 06:41:45 PM »
Ako je moguće da ti matična ploča primi više grafičkih kartica od jednom, a noviji mogu jer imaju za to BIOS koji prepoznaje, probaj da staviš neku staru PCI karticu od 64 bita sa AMD Radeon CPU i da pokreneš sistem sa njim. Kažu da sa Nvidia ima više problema. Starih GK ima za 10 eura po oglasima. Za ovu mogućnost se raspitaj kod hardverskih stručnjaka, da ne bude slučajno dima.  :)

Nije nikakvo ograničenje da stanica ima samo 4 kanala. Ako USB pretvarač signala primi i generiše signal kako treba onda će primiti svaki simulator. Ovo naravno ne važi za one novije simulatore kojima je potreban specijalni ključ USB pretvarač.

@Birdum_Bardum kakav USB priključak imaš?

Offline nedbojsa

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 810
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #9 on: October 01, 2013, 07:11:23 PM »
Ne bi da rušim sneška, ali za 10€ može da se kupi usb dongle koji pokreće  sve savremene komercijalne simulatore. koji pritom imaju bolju grafiku, bollji fizički model, bolju fiziku, veći izbor modela... No naravno ko želi da evocira uspomene na neko lepo prošlo vreme, a ima probleme sa pucanjem tekstura verovatno mu ne gine egzibicija sa pci grafičkom karticom, starom preko decenije, na izdisaju!

No to je samo moje mišljenje, a mišljenja se razlikuju!
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #10 on: October 01, 2013, 07:33:50 PM »
Nedbojša, potpuno se slažem. I ja to predlažem svakome ako ima za to mogućnosti.  Novi RC Fly simulatori su skupi (legalno), zahtevaju savremen i skupi hardver, ali sigurno vredi taj doživljaj što nude. I ja koristim neke novije već odavno.

Nad besplatnim FMS-om je prošlo vreme u kvalitetnom smislu. Jedino onima može da bude interesantno ko nema dovoljno jak računar za novije simulatore i da ne lete sa 2-3 fps Aerofly ili drugi zahtevan softver. Takođe mislim da je mogućnost kreiranja svog modela jedino u FMS-u moguće. Nije slučajno da sam to naglasio u predhodnim postovoma. Na žalost, malo ima entuzijazma oko kreativnosti i na ovom planu u današnje vreme, kada se sve konzumira gotovo i na brzinu. No ovo je već sociološko pitanje za neki drugi topik ili forum.  :)
 ;namig
« Last Edit: October 01, 2013, 07:38:19 PM by tibeteagle »

Offline Birdum_Bardum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 140
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #11 on: October 01, 2013, 08:52:06 PM »
@Birdum_Bardum kakav USB priključak imaš?
Ovaj sa hk: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9043__hobby_king_2_4ghz_6ch_tx_usb_cable.html , tacnije taj usb kabal je dosao uz davno kupljeni esky helikopter sa originalnim softverom(neka stara verzija fms-a). Taj cd za instalaciju takodje imam, ali grafika brlja i sa njim.

@nedbojsa, kod Zajka(mala ivanca) je imao neki dodatak(usb ili sl.) koji se kaci na postojeci tx-usb, i na njemu bi radio Phoenix simulator. Pre nekih par meseci sam hteo da uzmem, ali nije bio na lageru, ali proverit cu opet.

edit:
Ima ga kod Zajka:

Dovoljna je slika, da ne reklamiram :)
« Last Edit: October 01, 2013, 09:08:02 PM by Birdum_Bardum »

Offline tibeteagle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3196
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #12 on: October 01, 2013, 09:37:58 PM »
Onda ti imaš USB pertvarač koji radi isključivo sa tvojom stanicom i samo sa FMS.
Ako kopuješ drugi USB pretvarač za druge softvere, proveri da li se može priljučiti na tvoju stanicu koja je ispod nekih uobičajenih  standarda.   mmmm

Offline Birdum_Bardum

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 140
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #13 on: October 01, 2013, 09:52:06 PM »
Onda ti imaš USB pertvarač koji radi isključivo sa tvojom stanicom i samo sa FMS.

Radi Usb na vise stanica, esky, riccs, reely..Ali po svemu sudeci samo na FMS-u  :big smile, uspeo sam sa svima da iradim kalibraciju, ali opet naglasavam na fms simulatoru. Sve su to 4ch stanice koje ne koristim, i koje sam hteo da dam prijatelju da vezba simulaciju letenja na njima, a kasnije ako posluzi i za letenje modela. Pretpostavljam da se radi o istim stanicama, posto reely i riccs bajndujem na istom prijemniku :)
Ako kopuješ drugi USB pretvarač za druge softvere, proveri da li se može priljučiti na tvoju stanicu koja je ispod nekih uobičajenih  standarda.   mmmm
Sto se tice kompatibilnosti, evo "direktan" link(ne reklama) :) da to funkcionise na jednoj od pomenutih stanica :   http://shop.malaivanca.com/kupi/riccs-2-4ghz-4-ch-predajnik-usb-6-ch-simulator-phoenix-v4-0-149534
« Last Edit: October 01, 2013, 10:06:20 PM by Birdum_Bardum »

Offline sloba_b

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 371
Re: Šta mislite o FMS simulatoru???
« Reply #14 on: November 12, 2014, 03:37:34 PM »
ako nekoga zanima , dodatno modeli za FMS simulator
http://gunnerson.homestead.com/files/fms_models.htm
(samo se un-zipuje i kopira u folder "models")