www.rcfly4um.org

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
MULTIKOPTERI GENERALNO / Re: Mini Quad 250 FPV
« Last post by sloba_b on Today at 03:21:59 PM »
Pogledaj stranu 6.   I ja sam se zainteresovao, sinoc i jutros sam procitao svih 30 strana.
2
AKROBATSKI MODELI / Re: KWIK FLY MK III
« Last post by Stanko BG on Today at 12:34:57 AM »
Danas, dvadeset i petog dana rada, sve vreme smo se bavili kabinom. Bilo je mnogo posla, a učinak nije naročito veliki...

Usput smo, tu i tamo, po ko zna koji put, šmirglali trup i krilo... doterivali... pripremali za presvlačenje...  :hehe

Prvo smo odredili osu trupa i prislonili kabinu kako bismo je ocrtali. Kada smo na hrbatu dobil konturu kabine, veoma precizno smo ukopali čitav trup za debljinu materijala od koga je kabina proizvedena. Ovo je negde oko 0.8mm, ali, pošto kabina ima radijus u zoni ogradice, trup smo morali da ukopama pod nagibom, ne bismo li dobili savršeno naleganje. Cilj ove akcije bio je da nam se pojavi što manja razlika u nivou između trupa i kabine, nakon što je budemo zalepili.


Kada smo bili zadovoljni naleganjem kabine na trup (ukopavanje i prilagođavanje trupa trajalo je nekih tri i po sata), ocrtali smo na papiru šablonu-otisak kabine i umanjili ga za po tri milimetra sa svake strane - koliko je široka njena ogradica. Novodobijeni šablon smo zalepili na monokot i opsekli ga u krug. Taj isti šablon koristićemo i kasnije, za prosecanje sive trake koja uokvirava kabinu i pegla se na hrbat modela.

Na slici ispod može se videti jedinstvena prilika: posle duge pauze, Bole se ponovo dohvatio pegle  :big smile .


Sve je ubrzo bilo ispeglano i spremno za proces lepljenja. Odlučili smo se da kabinu zalepimo prvo petominutnom epoxy smolom pa da, kada se dobro osuši, ošmirglamo spolja višak koji je iscureo i sam spoj kabine i drveta prelijemo PASCO FIX cianokrilatom. Kabinu smo po rubu (spolja i iznutra) ošmirglali finom šmirglom, kako bi lepak ostvario bolji kontakt, detaljno je oprali iznutra alkoholom, a, zatim smo je namazali lepkom i spustili na avion. Usledilo je dvadesetominutno držanje kabine sa četiri ruke, neprestano proveravajući kakav je spoj i vršeći stabilan pritisak...

Epoxy se osušio i čitav spoj smo spolja zalili PASCO FIX-om, to nam je garancija da se nikada neće odlepiti. Evo kako je kabina izgledala nakon lepljenja epoxy smolom i zalivanja PASCO cianokrilatom.

 

Usledilo je dvosatno šmirglanje i gitovanje ivice - prelaza između ruba kabine i hrbata...

Nakon svih radova, kabina je, najzad, bila zalepljena, a trup spreman za presvlačenje. Evo kako to izgleda:


Sledećeg puta započinje presvlačenje krila. Najzad, nakon mukotrpnih šmirglanja i finih doterivanja, imaćemo priliku da stvorimo šaru koju smo samo u katalogu gledali.
3
Bole i ja već preko pet godina koristimo isključivo ovaj lepak za restauraciju automobila. Otkrio sam ga na Bubanj potoku - tamo je dolazio čovek koji je i danas vlasnik i direktor firme. U garaži uvek imamo barem dva kompleta. Istina je da nikada nisam koristio specijalizovani PASCO PEPP za lepljenje PE i PP (kako oni zovu masne plastike), ali sada uopšte nemam nedoumice!

Mene je ovom proizvodu privukla činjenica da se uz lepak nudi i mikrobalon. Do tada sam čitavog života koristio zeleni
Loctite iz supermarketa i sodu bikarbonu...

PASCO je, jednom rečju, smrtonosni lepak  :)aplauz

Evo, ovde dajem link za firmu:

http://www.pascofix.rs/proizvodi/
4
MOTORI GENERALNO / Re: AERO 150 - AERO 250 domaći dizel motori
« Last post by Tasa on Yesterday at 12:13:02 AM »
Čestitam. Nisam imao prilike da ih vidim u originalnom pakovanju. Inače, i ja ih imam u svim verzijama koje je ing. Radisav Miloradović uradio, odnosno odklanjao jedan po jedan nedostatak koji se pokazivao u ekspoloataciji. U posedu sam i jednog motora koji ima oznaku Aero 250 special, koji je urađen u veoma maloj seriji i ne verujem da je još neki, pored ovog mog, ostao u životu. I ja sam ih sve upalio i ostavljao da rade na stolu po nekoliko minuta i to na malom broja obrtaja sa bogatijom smešom. Jednostavno, mi stariji znamo da je najveći problem ovih motora bila radilica. Ako se malo jače zavije kompresioni zavrtanj - puče. E sad, naravno, bilo bi mi žao da na nekom od ovih motora koji su ko zna šta preživeli, pukne radilica. Malo ih je ostalo i zaista mi je drago da ih još neko ima u kolekciji.
5
KUPUJEM / PRODAJEM / MENJAM / POKLANJAM / Re: Prodajem komplet
« Last post by tutko on March 17, 2018, 11:19:59 PM »
Prodato
6
MOTORI GENERALNO / AERO 150 - AERO 250 domaći dizel motori
« Last post by Nenad Miklusev on March 17, 2018, 11:13:07 PM »
Čudnim sticajem okolnosti i velikom dozom sreće, uspeo sam da iz Sarajeva  i bosanske verzije Limunda , OLX, preko Priboja na Limu , a potom AKSom, dođem u posed , za sasvim korektnu sumu, tri motora od istorijskog značaja za YU i Srpsko aero modelarstvo.

Ovaj topik je samo podsećanje da  modelarstvo na ovim prostorima ima tradiciju , i da je postojala organizovana serijska proizvodnja modelarskih motora, kompleta i opreme.
 
Motori su potpuno novi, u originalnom pakovanju, sa pripadajućom dokumentacijom, nikad upaljeni, AERO 150 od kubik ipo, komada dva  i AERO 250 od dva ipo kubika , komada jedan.AERO 150, dizel sa početka pedesetih godina prošlog veka, 1952. Serijski brojevi 507 i 605


Aero 250 MR-2  , dizel , verzija proizvođena od 1959. do 1962.  Serijski broj 0242Uz motor se dobijaju i uputstva za startovanje i održavanje,

Ukoliko uspem da rešim glavni problem "Dizel" ili kompresionih motora, a to je Etar kao neizbežan sastojak goriva , ovi motori će biti upaljeni i nadam se stavljeni na neki retro kružnjak iz pedesetih.


7
FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI / Re: Dunav
« Last post by DMZ on March 17, 2018, 10:36:45 PM »
Hvala! Vreme me nije bas posluzilo... Bio sam 4 dana, i sve vreme je bilo ili ovako mracno ili previse vetra. Kad ozeleni idem na popravni :)
8
AUTO / BRODO MODELI / Re: Speed Boat 36" na 3D printeru
« Last post by saxpg on March 17, 2018, 07:17:10 PM »
Ofarban. Sada ostaje da se isjeku naljepnice i u medjuvremenu da stigne nesto od opreme. Mada dok se skupe pare za ostatak, potrajace malo do prve voznje.
9
FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI / Re: Dunav
« Last post by alzo on March 17, 2018, 07:03:52 PM »
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz

Jos jedna prelepa video razglednica.... (thumb)
10
FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI / Dunav
« Last post by DMZ on March 17, 2018, 06:03:16 PM »
Pages: [1] 2 3 ... 10