Main Menu

Пројекат М 1022

Started by presko, November 29, 2011, 10:46:31 PM

Previous topic - Next topic

presko

Радове на крилу сам наставио пресвлачењем доњаке. Прво сам креп траком обележио линију докле иде пресвлака са доње стране, односно мало сам подвукао креп траку под њу. Предњи део доњаке сам прекрио монокотом са горње стране. Овим сам избегао да ми спој буде на самој нападној ивици крила.

После тога сам искројио траке монокота црвене боје ширине растојања два ребра. Односно преко капа суседних ребара. Исекао сам их на потребну дужину, односно око 15mm дуже од површи коју треба да покрију.

Пеглом сам лагано, нижом температуром, почео да лепим ове траке.

Једну по једну на сваки други пар суседних ребара.

Онда сам узео "специјалну" алатку за опсецање вишка монокота.

Жилет између два комада шпер плоче. Дебљином шпер плоче одређујемо дужину монокота која остаје за преклоп.

Онда сам пеглом пребацио, преко излазне ивице, овај монокот на горњаку крила.

Истим "специјалним" алатом сам опсекао вишак монокота са кореног ребра.

Жилетом сам полако исекао вишак монокота на доњаци крила. Креп трака је штитила балзу да је не просечем.

После овога сам уклонио делове креп траке, који су били испод црвеног монокота и пеглом црвени монокот залепио до краја.

Овим је било готово пресвлачење доњаке крила црвеним монокотом.

presko

Пресвлачење сам наставио белим монокотом. Искројио сам беле траке и полако, мало загрејаном пеглом, почео да их лепим.

Одсекао сам вишак монокота ...

... уклонио креп траку ...

... и пеглом, умерене температуре, залепио преостали монокот.

На крају сам појачао температуру пегле и лепо затегао монокот.

Овим је доњака била готова.

presko

Настави сам пресвлачење крила, радом на горњаци. Прво сам креп траком заштитио залепљени монокот на доњаци да га не бих оштетио приликом опсецања монокота са горњаке.

Онда сам искројио монокот за горњаку крила. Преко свих ивица сам га препустио за око 15mm.

Пеглом, умерене температуре, сам почео да лепим монокот за конструкцију.

Пошто сам залепио монокот, на излазној ивици сам жилетом исекао вишак, а у зони крилаца опсекао га "специјалним" алатом и пребацио га и залепио за зид задње рамењаче.

Исто сам урадио и на ивици кореног ребра.

Онда сам пребацио монокот преко нападне ивице и пеглом га залепио до креп траке.

Пажљиво сам га, скалпером и лењиром, исекао на потребну дужину. При овоме сам пазио да не просечем креп траку и оштетим монокот испод ње.

Уклонио сам креп траку и завршио са лепљењем и затезањем монокота.

Овим је десна половина крила била скоро готова.

Поновио сам исти посао и на левој половини крила.

Остало је још да на горњакама, обе половине крила, залепим две косе траке беле боје које ће бити део будуће шаре.

Са овим је пресвлачење крила било готово.

gaxx

Svaka cast presko, odlicno izgleda! :)aplauz

presko

Хвала Драгане.

А сад даље на посао. На реду је фарбање крилаца црвеном бојом. Шару на њима морао сам да уклопим са шаром на крилима. Поставио сам крилца на крила, фиксирао их, и започео маскирање. За ово сам користио селотејп и креп траку.

По завршетку посла, све што треба на крилцима да остане беле боје, било је покривено. Маскирао сам и крила да бих офарбао корена ребра.

Крила и крилца су спремни за фарбање.

presko

Поново фарбање црвеном бојом.

Корена ребра крила, ...

... капотаж мотора ...

... и на крају крилца.

presko

Боја се осушила. Полако сам скинуо маске са свих фарбаних делова.

Овим сам завршио са фарбањем модела.

presko

Посао се полако приводи крају. На реду је пресвлачење задњег доњег дела трупа монокотом.

Искројио сам монокот и почео са радом. На свим странама сам оставио препуст, минимално 15mm.

Почео сам од доњаке трупа, и то од њене предње ивице. Монокот сам лепио мало загрејаном пеглом.

Полако сам се пребацио на бокове трупа, један па други.

Када сам завршио са лепљењем, скалпером сам одсекао вишак монокота.

Све ћошкове монокота сам заоблио, јер се тако теже одлепљују.

На крају сам повећао температуру пегле и лепо затегао монокот.

Посао је био готов. Једино што сам, са разочарењем, могао да констатујем да мајстор, који ми је правио боју, није погодио нијансу црвене боје и ово је на трупу јако видљиво.
Ово сам приметио и на крилу, али је на њему мање уочљиво.

Anakin

Svaka cast. Na zalost, vidi se razlika izmedju folije i farbe. Mislim da bi mala izmena kolor seme mogla da pomogne, tj. da je najbitnije da se dve različite crvene nigde fizicki ne dodiruju vec da se izmedju doda bela.
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

presko

Растко, шта да ти кажем? Свака школа се плаћа.
Могао сам да осмислим десетине других комбинација бојења где би се граничиле црвена фарба и бели монокот и овај проблем не би постојао.
Овако, покушаћу да , код израде налепница, умањим овај "кикс".

presko

Следећи посао, који сам одрадио, је монтажа командних површи.

Прво сам улепио шарке у обе стране хоризонталне крме и крилца. Лепио сам их двокомпонентним епокси лепком. Поновио сам све као и код вертикалне крме.

Сав вишак лепка који је истиснут, приликом монтаже шарке, уклањао сам крпицом.

Притискањем хоризонталне крме, на равну површ, обезбедио сам да осовине шарки буду у истој равни.

Оставио сам крме да се лепак осуши.

За то време сам урадио ти исто на крилцима.

Кад се лепак осушио, скалпером сам још мало, гдеје то требало, очистио лепак са шарки и разрадио их.

Проверио сам како крме пасују на хоризонталац, ...

... а потом сам их залепио.

Потом сам то исто урадио и са крилцима.

Још један посао је завршен.

presko

Тренутак је да се провере тренутне масе делова модела.

Труп са реповима: 1040gr.

Очекивано.

Лево крило са крилцем: 230gr.

Десно крило са крилцем: 240gr.

Мала разлика, али ништа битно.

Поклопац кабине: 160gr.

Ово би могло да буде доста лакше.

Капотаж мотора: 80gr.

Очекивано.

Све у свему, задовољан сам оствареним масама.

presko

Док чекам израду налепница за модел, почео сам полако да радим завршну монтажу.

Кренуо сам са састављањем главног стајног трапа.

Трап је дводелни, посебно лева, посебно десна страна. Свака страна се састоји од ноге, осовине, точка, одбојника, подлошке, навртке и капотажа точка.

Ноге су, овом приликом, урађене од дуралуминијума. Са по два вијка М3mm се везују за труп. Са осовином точка спајају се навојем М4mm. Осовина точка је вијак М4mm х 30mm са машинском главом и око 15mm тела.

Приликом састављања користим још машинску маст за подмазивање и течни осигурач навоја. Од алата користим два виљушкаста кључа 7.

Све обртне контакте прво сам намазао машћу ...

... провукао сам осовину кроз точак, поставио одстојник на осовину ...

... и све то заједно убацио у капотаж точка.

Кроз отвор са стране капотажа сам провукао ногу ...

... и после мало перипетија успео сам да увијем вијак-осовину у њу.

Ацетоном сам очистио навој који је вирио из капотажа, поставио сам подлошку на њега, намазао га течним осигурачем и заврнуо матицу.

Тањим кључем сам придржавао вијак, а дебљим затезао навртку.

При овоме сам контролисао да не претегнем точак, да може несметано и лако да се окреће, а да се не шета по осовини.

Стајни трап је спрема за уградњу.

presko

Данас, по повратку са посла, дочекала ме је пошиљка "Rc Srbije". Пар ситница које су ми потребне за завршетак модела.

"Rc Srbijа", ово је нешто што нам је одавно требало. Иако сам наручио само пар ситница, врло сам задовољан начином њиховог рада, роком испоруке, асортиманом и ценама. Овом приликом им желим пуно успеха у раду и да дуго опстану на овим нашим просторима.

Поподне сам урадио сам још један лакши посао. Уградња серво покретача крилаца на поклопце.

Поставио сам покретаче у носаче ...

... и обезбедио "шапицама" да не могу да се померају.

С обзиром да је све, већ, било припремљено, уградњу сам брзо завршио.

И ово је спремно за коначну уградњу.

vpilic

Presko hvala na pohvali i lepim zeljama, ako ce elisa koju si kupio od nas (pored ostalih sitnica) pokretati ovaj prelep model onda nam je cast da smo makar jednim delom ucestvovali u izgradnji ovog prelepog modela.   (pijemo)

Srdacan pozdrav,
Vladimir