Author Topic: Пројекат М 1022  (Read 326674 times)

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #45 on: January 04, 2012, 11:52:51 PM »
Лепак се осушио и труп је добио на крутости. Бајонет је био идеално постављен, што је врло важно за каснију правилну монтажу крила и правилан лет модела.Следећи посао је био да улепим вођице бајонета у труп. Оне спајају бочне планкове са боковима унутрашње кутије трупа и додатно укрућују предњи део трупа. Склоп је изведен тако да, касније, омогућава несметану монтажу резервоара горива на своју позицију. Вођице сам исекао од раније припремљених композитних цеви (http://rcfly4um.org/index.php?topic=8568.0). Ова дужина је предвиђена приликом израде истих.Вођице сам прво улепио супер лепком да се не померају. Потом сам спој ојачао композитом, смола и стаклено платно од 50gr/m2.

Након сушења смоле, извукао сам бајонет и поравнао крајеве вођица у унутрашњости трупа.Спољњи крајеви ће бити поравнати касније.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #46 on: January 06, 2012, 06:20:22 PM »
Сада је на реду да завршим лепљење бочних планкова. Прво сам залепио горње крајеве. Код савијања планка се уноси значајан напон у материјал, који може проузроковати кривљење трупа. Због тога сам га поново причврстио за даску и нивелисао.По сушењу лепка на овом делу, залепио сам и доње крајеве бочних планкова. Овде се ради о малом савијању и може се радити у руци.

Као што се на фотографијама види, за лепљење користим бели лепак, а помажем се столарским стегама, штипаљкама и креп траком.

Пошто се лепак, и овде, осушио, брусном папиром сам дотерао ивице спојева горњег и бочних планкова. Потом сам залепио и горњи планк.
Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #47 on: January 07, 2012, 11:57:24 PM »
Следећа радња је да се труп затвори са доње стране. Планк доње стране се састоји из три дела, два полубочна и једног централног. Да би се ови планкови међусобно уклопили морају им се скосити ивице. Ово сам урадио брусним папиром.

То сам прво урадио на полубочним планковима, а потом сам их залепио на одговарајуће позиције.Када се лепак осушио, упасовао сам и централни део доњег плака, а затим га и залепио.

После лепљења бочних и горњег планка, предњи део труп је апсолутно крут, па се не мора причвршћивати за даску (читај алат).

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #48 on: January 09, 2012, 09:30:43 PM »
Сада је на реду планкирање задњег горњег дела трупа. Задњи доњи део трупа ћу пресвући монокотом. На овај начин ћу имитирати конструктивна решења код правих акробатских авиона.

Два бочна планка сам још раније припремио.Због малог радијуса горњаке задњег дела трупа у зони нападне ивице вертикалног репа, одлучио сам да горњаку не савијам већ да је урадим од пуне балзе па накнадно обрадим.

Радове сам наставио тиме што сам труп поново причврстио за даску.Лепљење бочних планкова сам започео од њихових доњих ивица.Када се лепак осушио, наставио сам са лепљењем левог планка. Овде сам се помагао металним лењиром да одржим правац горње ивице планка.Потом сам, на исти начин, залепио и десни планк.

Сада је требало сачекати да се лепак осуши. Када се лепак осушио, ево како је изгледало.Не ваља! Овоме је требало поклонити додатну пажњу у току даљег рада. Без обзира на све, радови даље теку. Брусним папиром сам поравнао горњи део трупа и припремио горњаку од блока балзе дебљине 8mm.

Затим сам, креп траком, затегао и поравнао горње ивице бочних планкова. Онда сам их намазао белим лепком пазећи да не залепим траке. Потом још једна провера.Како је правац, сад, био добар, залепио сам горњаку. Малом столарском стегом и креп тракама сам је учврстио док се лепак не осуши.


Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #49 on: January 11, 2012, 10:11:10 PM »
Лепак се осушио и радови иду даље.Скинуо сам стегу, а потом и креп траке са спољње стране. Креп траке, које су ишле испод горњаке трупа, прво сам пажљиво исекао скалпером, а онда их, исто тако пажљиво, извукао. Када је ово било готово, супер лепком сам залепио горњаку и бокове задњег дела трупа на месту извађених трака.

Сада следи обрада задњег горњег дела трупа. Прво груба, скалпером.

А онда фина брусним папиром. Да не бих оштетио планк пресвучен композитом, заштитио сам га креп траком.

Онда и чеоно поравњавање.Овим је прва фаза обраде горњаке била готова. Сада је требало урадити завршни радијус. Као контролни шаблон сам користио задњи оквир рама кабине.Почео сам брусним папиром градације 100 на металном ”Т” лењиру, потом брусним папиром 150 на дрвеној клоцни и на крају водобрусни папир градације 280 из руке, нормално на суво.Овим је посао око задњег планка био приведен крају, али још не и готов.


Offline mirce

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3322
Re: Пројекат М 1022
« Reply #50 on: January 12, 2012, 12:06:02 AM »
Ova topic treba svi da pogledaju par puta, pa da vide kako se precizno i pedantno pravi model.

Preško uživam gledajući nastanak tvog novog modela...

Pozdrav

Mirče

 

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #51 on: January 12, 2012, 08:54:04 AM »
Mirče, zahvaljujem na komplimentu.

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #52 on: January 13, 2012, 11:15:38 PM »
За даљи рад су ми потребни делови од брезовог авио шпера. Прво, то је унутрашње ојачање задње везне тачке крила и трупа. Ова веза треба да спречи окретање крила око бајонета. Састоји се од трна у крилу који улази у одговарајући отвор на трупу. Подразумева се да, и од позиције отвора на трупу и од позиције трна у крилу, зависи тачност угла уградње крила, што је врло битно за коректан лет модела. Ојачање задње везне тачке је дефинисано тако да тачно одређује положај овог отвора. Значи ојачање сам прво улепио, а онда кроз њега пробушио отвор.

Затим сам припремио ребра, такође, од брезовог авио шпера. Ова ребра вишеструко ојачавању труп у зони крила. Прво, ојачавају место пролаза бајонета кроз планк трупа, где се преносе главне силе, аеродинамичке, тежина, вуча мотора. Друго, са спољње стране ојачавају задње везне тачке крила и трупа. Треће, спречавају нагњечење трупа при монтажи крила.Пре лепљења сам проверио позицију задње везе. Кроз отворе сам провукао жицу одговарајућег пречника, поставио припремљена ребра и извршио премеравања.Пошто је позиција била добра, приступио сам лепљењу ребара. Њих сам залепио двокомпонентним епокси лепком.Када се лепак осушио, поравнао сам и крајеве вођица бајонета са спољне стране. Такође сам пробушио и отворе за пролаз каблова од серво покретача крилаца и вијака за везу крила и трупа што ће бити приказано касније.
« Last Edit: January 13, 2012, 11:19:21 PM by presko »

Offline Sloba

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 61
Re: Пројекат М 1022
« Reply #53 on: January 15, 2012, 12:59:52 AM »
Presko, vidim da si radio delove od kompozita i da tom tehnikom dobro vladaš, (kapotaž, cevi...) pa me interesuje koji su razlozi što nisi napravio ceo model ovom tehnikom.
Kao modelar koji sa ovom tehnologijom gradnje nema iskustva, voleo bih da šire objasniš zašto drvo a ne staklena ili karbonska vlakna? Vidim lepe radove imaju Krill, Karf i Airvorld.

Unapred hvala i pozdrav.

Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Пројекат М 1022
« Reply #54 on: January 15, 2012, 08:53:56 AM »
Moram da priznam da uzivam dok gledam radjanje ovog modela. Nadam se da cu jednog dana (mozda za 10 godina  :sljus) imati znanja, vremena i prostora da sam probam nesto slicno.

poz
Veljko

Offline mirce

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3322
Re: Пројекат М 1022
« Reply #55 on: January 15, 2012, 11:46:22 AM »
Jes vala, Magic i ja kao i ti, a verujem i ostali, takodje uživam u izradi... Napravi ga Preško, svaka mu čast...

Uz svu pedanteriju izrade, podjednako me oduševljava i sama konstrukcija modela.
Razmišljenje "unapred" gde će i kako koji sklop doći, najvažniji  je deo projektovanja. Uklapanje plankova u cik - cak, prolaz bajoneta na samo kroz bočne strane trupa, nego i delove kutije motora, detalj da trn krila, koji ne dozvoljava da se okreće, ulazi u šper, koji opet ima svoj  žljeb u nosaču što povezuje dva rebra trupa... Mislim stvarno...

Treba imati znanja i setiti se svakog detalja...

Ovaj prikaz izrade modela jeste vredan pažnje...

Pozdrav

Mirče

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #56 on: January 15, 2012, 05:45:06 PM »
Слобо, шта да ти кажем. Израда модела од композита захтева прво израду тврдог модела, па онда скидање калупа са њега. Прво, израда тврдог модела је прилично прљав посао (пуно гитовања, шмирглања, рада са смолом и разређивачима). Друго, што је модел већи тражи више простора за рад. Једноставно речено то није посао за спаваћу собу. Када су у питању мањи комади, прошверцујем се на тераси. Уосталом, ако будеш и даље пратио ову тему, имађеш прилике да видиш и нешто од овога. Други, исто тако, јак разлог је цена овога. Прескупо је ово радити само због једног или два модела. У калуп, можда, иде и до десет пута више материјала него у сам модел. Због цене, исто тако, користим дрво, а не скупље материјале.

Вељко, друже мој, стојим ти на располагању. Ако се и даље будемо дружили моћи ћеш ти ово и за мање времена (можда за 9 година).

Мирче ти, ваљда, знаш да је иза мене више деценијско бављење моделарством (много сам матор). Имао сам прилику да све ово учим од доајена београдског моделарства и то на једа организован начин, пре свега у земунском аероклубу “Фрањо Клуз”. Такође сам пуно учио и на сопственим грешкама. Сваку грешку, на следећем моделу, мораш да уклониш и свака те тера да размишљаш о томе како да наредни модел урадиш што боље.

Ово сам ја у земунском аероклубу “Фрањо Клуз” пре, одприлике, тридесет пет година, а тада сам већ увелико био моделар.
Offline magic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2754
Re: Пројекат М 1022
« Reply #57 on: January 15, 2012, 05:56:40 PM »
Au bre Presko, ko bi rekao da brada moze ovoliko da promeni coveka, moram i ja da probam  :)aplauz

Naravno da cemo se druziti, to i jeste poenta cele price, letenje tu dodje kao opravdanje.

poz
Veljko

Offline Sloba

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 61
Re: Пројекат М 1022
« Reply #58 on: January 15, 2012, 07:01:15 PM »
Presko:
Слобо, шта да ти кажем. Израда модела од композита захтева прво израду тврдог модела, па онда скидање калупа са њега. Прво, израда тврдог модела је прилично прљав посао (пуно гитовања, шмирглања, рада са смолом и разређивачима). Друго, што је модел већи тражи више простора за рад. Једноставно речено то није посао за спаваћу собу. Када су у питању мањи комади, прошверцујем се на тераси. Уосталом, ако будеш и даље пратио ову тему, имађеш прилике да видиш и нешто од овога. Други, исто тако, јак разлог је цена овога. Прескупо је ово радити само због једног или два модела. У калуп, можда, иде и до десет пута више материјала него у сам модел. Због цене, исто тако, користим дрво, а не скупље материјале.Sloba:
OK, razumem da je teško, skupo, a i prljavo, vidi se to i na slikama. Ali, mene impresioniruju rezultati ove tehnologije i ja ću verovatno ići u ovom pravcu. Verujem da ovu tvoju lepu gradnju prati dosta ljudi pa bi postavio pitanje mogućnosti udruživanja više nas u jedan ovakav projekt. Nikako ne želim da ovde ometam tvoje izvanredno izlaganje pa molim administratora da razmotri mogućnost otvaranja ove teme na drugom mestu, naravno ako bude interesovanja. Ako ne, neću više smetati ovde po ovom pitanju.   

Offline presko

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1584
Re: Пројекат М 1022
« Reply #59 on: January 15, 2012, 09:35:21 PM »
На реду је завршавање предњег доњег дела трупа. За почетак сам имао припремљен комад, раније пресвучен композитом, за доњаку трупа. Комадом фурнира балзе од 2mm сам затворио унутрашњу кутију са доње стране.Пошто сам ово залепио и обрадио, на реду су ивице предњег дела трупа. Због њиховог специфичног облика урадио сам их од блокова балзе. Блокови су требали да буду дебели 16mm, али пошто ово нисам имао урадио сам их од 2х8mm.

Пре лепљења, морао сам прво, да направим прорезе за стајни трап.

Друго што сам урадио, пре лепљења ових блокова, је да их са унутрашње стране заштитим епокси смолом. Смола је, да би лакше продирала у дрво, разређена са ацетоном у односу одприлике 1:1. Ово радим сад, јер касније овде нећу моћи прићи. А радим због тога да бих тај део трупа заштитио од масних издувних гасова који се завлаче у све могуће процепе и овој зони. Уколико дрво, поготову балза, није заштићена, обилато упија ове масноће. Ово скраћује век модела и отежава, евентуалне, поправке трупа лепљењем.

Смолу сам искористио да премажем и унутрашњост кутије, где долази резервоар за гориво. Овим сам заштитио модел од могућег цурења горива из резервоара. Такође сам заштитио и ивице ребара на боковима трупа. На ивицама су, у току коришћења модел, могућа оштећења боје, кроз које масноћа, из издувних гасова, продире у дрво.

По завршетку радова, да поновим још једанпут, четка се потапа у нитро разређивач или ацетон.