Author Topic: Pinkfire10e kombat model  (Read 95962 times)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #15 on: May 31, 2010, 11:07:08 PM »
Setup za Pinkfire 10e:
Motor: Turnigy  TR 28-26 1650Kv Brushless Outrunner
ESC:TURNIGY Plush 25amp Speed Controller
Power: Rhino 1550mAh 2S1P 25C Lipoly Pack
Prop: Slow fly 9x4.7"

Statički vuče max. 15A
Sila potiska max. 5N (500g)
Vreme leta 7 min dinamičkog letenja.
Ceo sistem se ne greje, jer su vrednosti u granicama, a i hlađenje je dobro.

Karakteristika setup-a je da se ide sa 2 ćelije LiPo i većom elisom. Zbog manjeg napona od 7.4V stavio sam motor sa većim Kv i većom elisom. Ovaj setup je inače karakteristika za slow kombat modele. Potrebna je vučna sila zbog dugačke trake a nije potrebna velika brzina modela, odnosno veliki broj obrtaja motora i elisa sa velikim korakom. Sa velikom brzinom modela se gubi puno energije. Za manevrisanje u letu mnogo puta treba da se menja pravac pa velika brzina nema smisla, sem ako neko izabere strategiju da stalno beži. Takav se kažnjava sa izbegavanjem borbe jer ne daje sebi i drugima mogućnost za ono za što je poleteo, sečenje trake.
Uskoro novi modeli.
 ;namig

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #16 on: June 04, 2010, 11:20:29 PM »
U današnje vreme se sve rađa prvo u virtualnom svetu. Evo šematske CAD 3D animacije Pinkfire-a. Više volim da crtam nego da pišem.  :big smile
Na drugoj animaciji se vidi koncepcija konstrukcije. Maksimalno minimalizovano.  ;namig


 Offline mtesa

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 476
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #17 on: June 05, 2010, 01:20:16 PM »
Da li ćeš objaviti planove za ove modele?

Ja i klinjo bi rado napravili dva komada pa da se naganjamo po livadi.
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #18 on: June 05, 2010, 08:38:34 PM »
Plana neće biti, ali kit verovatno, jer sam obećeo da ću pomoći da se dođe do dobrog i jeftinog rešenja za laki električni kombat model. Krilo je profilisano i konusno. Sve je precizno isečeno te se sve ovo ručno raditi nema smisla.

       

Na zadnje dve slike se vidi šta kit sadrži. Još nije sve konačno, a ni cenu nisam izmislio  mmmm
Uskoro ću postaviti slikoviti opis sastavljanja, samo još treba da završim i isproban novu verziju gde je krilo na donjem delu i sa mnoštvo sitnica koje olakšavaju sastavljanje.
Uskoro.  ;namig


Offline zed

 • Newbie
 • *
 • Posts: 29
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #19 on: June 06, 2010, 02:14:47 PM »
ideja je odlicna,napokon da se neko dosetio da radi izradu modela po ceni po kojoj ce i prodavac i kupac biti zadovoljni jer za nas dzep i standard je to potrebno. (res)

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #20 on: June 08, 2010, 12:20:25 AM »
Završio sam i isprobao novu verziju Pinkfire-a na mojoj livadi. Da nije potpuno moja, odmah se pokazalo. Došli su telad i blejili na novi model ...k'o tele na šarena vrata... Nisu samo blejili, već su i hteli i okusiti  (:sok:)
Sve je funcionisalo kako treba. Geometrija modela je malo poboljšana i leti kao mali šiš miš. Sada još više liči na onaj pravi, 12 puta veći original Spitfire. Možda je malo brz za početnike, ali o tome ćemo kasnije. Znači park flajer, ali za malo veći park.
Napravio sam i dobre fotografije na livadi i kratak video klip.

« Last Edit: June 08, 2010, 01:03:42 AM by tibeteagle »

Offline nenadejno

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 175
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #21 on: June 08, 2010, 12:45:37 AM »
Odlican modelcic  (<--)
VIVA PRIMITIVA

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #22 on: June 08, 2010, 01:02:09 AM »
Sastavljanje ružičaste vatre – Pinkfire

Izazov mi je bilo projektovati takav jednostavan model koje će se lako sastaviti, biti dobar u aerodinamičkim svojstvima za kombat, praktičan na terenu a i da liči na neki WWII avion. Bio je važan aspekt da se oprema sakrije u trup bez rastavljanja, ali da se ipak lako može staviti i vaditi delovi pogoto akumulator.
Ova novija V3 verzija, koju ću da predstavim detaljno, ima sledeće karakteristike:
Skejl Spifire 1:12
Krilo: 880mm
Trup: 700mm sa Al spinerom
Težina: prazan 160g, full 406g
Model sam crtao na računaru (Coreldraw), a delove sam sekao na CNC sekaču.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=555.0
Svaki deo modela je od jednog komada, odnosno krilo 1 par. Krilo ima simetrični profil Naca 0012 sa produženim izlaznim delom za elerone. Komandne površine su u sastavu krila, odnosno horizontalca i odseca se posle farbanje. Bočni zidovi trupa su od plastične PVC ploče 0.5mm i izrezani su na CNC glodalici. Koristio sam i malo balze za sastavljanje krila i horizontalca i šper za nosač motora.

Od alata treba toliko, koliko svaki modelar već ima.Treba još farba na bazi vode, epoksi lepilo 12 minutni ili više, kvalitetan selotejp od 20mm širine. Sjajni eko lak za parket, grči Er-lac,  se pokazao do sada kao najbolja farba za stirodur modele. Mogu se nijansirati sa Dipije i ostavljaju satenski sjaj posle trećeg sloja. Koristio sam još i beli Er-lac na bazi vode za nijansiranje, pošto beli Dipi pigment nema.Za radni stol sam stavio stiropol ploču od 3x50x100cm i koristio do kraja sastavljanja modela. Na njemu se može mirno raditi a da se ne oštete stirodur delovi. Inače se uvek nađe neka nevidljivi komadić nečega, što odmah ostavlja ogrebotinu ili krater na mekanoj površini stirodura.

Postupke ću u daljem pokazivati sa slikama uz komentar, ako je nešto važno ili nevidljivo.

Krilo
Prvo sam sastavio krilo sa balza letvicom. Lepio sam sa eko lakom, a može se i sa belim lepkom za drvo. Krilo je sa gornje strane ravno pa se od letvice mora odseći onoliko koliko viri sa donje srane. Sa četkicom sam namazao kanal jednog krila i jednu stranu letvice i odmah stavio na mesto tako da sam malo razvukao kanal. Papirni ubrusom sam obrisao iscureli višak laka. Čiodicama sam fiksirao prednji i zadnji deo krila i oko ramenjače.

Horizontalac
Balza letvicu sam isto lepio sa lakom u otvor na horizontalcu, ali tako da sam namazao samo (budući) pokretni deo i letvicu sa jedne strane. Sa tankom pločicom sam podupreo letvicu na mestu gde ne treba da se lepi. Ovde će se kasnije, posle farbanje, raseći. Ostavio sam da se suši najmanje 12 sati.

Trup
Nosač motora sam izbušio na mestima gde za moj motor treba. Stavi ću samourezujuće vijke od 3mm, pa je rupa od 1.5mm dovoljna. Ulepio sam nosač motora sa epoksi lepkom i fiksirao sa dve slabe pločaste štipaljke. Od gore drži kanal.
Pre lepljenja bočnih zidova sam ošmirglao i ufarbao unutrašnje zidove gde će biti prikačeni pogonski i RC delovi uz pomoć čičak trake. Ostavio sam da se suši nekliko sati, a potom ulepio jednu stranu čičak trake na mesta gde treba. Čičak traka se može i kanije ulepiti ali je sada, dok je trup otvoren, mnogo lakše. ;namig ...Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #23 on: June 08, 2010, 02:52:08 PM »
Male tiplice od 3mm sam isekao sa skalperom i jednu stranu malo zašiljio šmirglom. Ovo su vođice za postavljanje stranice.Stranicu sam prvo na suvo postavio na trup i obeležio sa olovkom granice naleganja. Površina koju pokriva, namazao sam sa epoksi lepkom i postavio pločicu.
Malo sam rukom pritisnuo na lepak, da se ne pomeri i gurnuo sam tiplice sa zašiljenim krajem u otvore na pločici.Pokrio sam sa ravnom pločom i postavio teg.Pre postavljanja druge strane sam izbušio sa vrelom žicom prolaz za žice i osovinu motora iza držača motora,
u nameri da postavim motor i delove i pogledam kako će da stoje.
Udaljenost od motora do regulatora je odredio koliko trebam odseći od kabla ESC, i da ih zalemin na tu dužinu.
Može da se postave i konektori, ali ja volim da lemim samo jednom i koji gram je model lakši, sa težinom 3 para konektora.
Zalepio sam i drugu stranicu. Sve što je teško, može da posluži za teg  :big smile


Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #24 on: June 08, 2010, 03:21:23 PM »
Šmirgalnje
Obaranje ivica na gornjem delu trupa, na krajevima krila, horizontalcu i vertikalcu daju dobre aerodinamičke prednosti, nego da su ostavljene oštre ivice, a i zbog estetike vredi malo da se pozabavi ovim postupkom.
Za ovo je veoma pogodna alatka šmirgla turpija. Na drvenu ili plastičnu pločicu debljine 5-10mm, širine 50mm i dužine oko 200mm nalepi se, sa obostrano lepljivom trakom, šmirgl papir od 180-220 finoće sa  jedne i oko 500 finoće sa druge strane. Sa grubom stranom se mogu obarati ivice, a sa finom, površine. Šnirgl papir neka bude oštar. Aluminijum oksidni u papir rolni je dobar, onaj iz farbare.I plastičnu ploču sam šmirglao sa finom šmirglom zbog farbanja.Na slikama dole se vidi šta treba i šta ne treba da se zaobljuje.

Donji deo krila na sastavu ispupčenje treba da se šmirgla onoliko koliko treba da fino upasuje u otvor na trupu.
Srredinu od gore NE šmirgati.Ravne površine blago šmirglati sa finom šmirglom.


Posle šmirglanja sa suvom četkom treba odstraniti strugotine stirodura sa površina.
Sada sem video prvi put model sastavljen.
Spreman je za farbanje.
Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #25 on: June 08, 2010, 04:52:08 PM »
Farbanje
Sjajni eko lak za parket, grči Er-lac,  se meni pokazao do sada kao najbolja farba za stirodur modele. Mogu se nijansirati sa Dipi-jem i ostavljaju satenski sjaj posle trećeg sloja. Farbe obično umešam unapred u jogurt flašicama sa čepom. Dobro promućkam pre nego što izlijem u posudicu jer se komponente mogu u stajanju razdvojiti. Sunđer četka se isto lako može napraviti jer se u ovakvoj formi ne može kupiti. Prvi sloj upija najviše, dok drugi daje bolju pokrivnost. Treći sloj obično stavljam samo čist lak, bez pigmenta. Ovako se bodije bolji sjaj. Posle prvog i drugog sloja, šmirglam površine malo sa finom smirglom. Prvi sloj se suši najsporije, u zavisnosti gde se suši. Najbolje je ostaviti 1 dan na vetroviton mestu ili blizu grejnog tela.
Posle sušenja boje malo potamne. Dobro je ufarbati prvo neutralni komad stirodura i sačekati da se osuši i da se vidi nijansa, da li smo ovo zamislili.Treba paziti da lak ne uđe u kanal iza balza letvice na horizontalcu. Ako uđe, odmah provući papir da upije.
Posle trećeg završnog sloja se vidi da je pojavio sjaj. Može 4. sloj da se stavi ali sjaj neče biti mnogo veći. Važno je da je farbe dosta na mestima gde će se lepiti selotejp šarke. Ovde sam sa dlakastom četkicom prešao 4. put sa čistim lakom.Posle potpunog sušenja oko 48 sati se može izmeriti koliko teže delovi.
Pre farbanja je bilo 150g a posle 160g. Znači da je farba samo 10g ako se farba sa 3 tanka sloja sunđer četkom.


Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #26 on: June 08, 2010, 05:33:51 PM »
Setup
Na ovaj model sam stavio komponente koje se vide na slici.
Generalno, svaki brushless sistem je dobar a da bude u ovim granicama.
Motor: klase 45-55g, KV 1250 do 1650
ESC: 20A (18-25A)
Akumulator 2S, od 1250 do 1600mAh, 20-25C
Servo: običan 9g za park flajere 3 kom.
produžni kabel za sevo od 30cm 1 kom.
Elisa: 9x4.5"E , 9x6"E ( "E" oznaka je bolja i jača u korenu) u zavisnosti od Kv vrednosti motora
Mini prijemnik do 10g. za RC sistem koji imamo.Dok se suše delovi da lemimo malo.
Kako sam pre rekao, žice od ESC do motora sam direktno lemio bez konentora. 
Da bude za koji gram model lakši, sa težinom 3 para konektora.


Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #27 on: June 08, 2010, 06:37:42 PM »
Horizontalac - razdvajanje i postavljanje samoleljive šarke i poluge
Nadam se da je sa slika sve jasno  mmmm

Rezati pod malim uglom više puta.Razmak 0.5 do 1mm

Skinuo sam selotejp i ufarbao ivice. Posle sušenja sam ponovo sastavio sa trakom selotejpaKapanjem Eko laka na 4 ivice sastava i sačekamo da polako kapilarnost uvuče. Višak obrišemo papirnim ubrusom.


Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #28 on: June 08, 2010, 08:27:46 PM »
Eleroni i ulepljivalje krila
Postavio sam krilo na tvrdu ploču ispod kraja krila i stavio lenjir na krajene kanala. Na krilu je označeno, sa urezanim kanalima, kolika treba da je pokretna površina.Tankim oštrim skalperom sam u više prolaza presekao pod uglom oko 30 stepeni. Komada koji ispada je eleron površina. Od elerona isto treba odseći pod uglom od oko 30 stepeni.

 Kanal treba da je na DONJEM delu krila!!!Komandni krak na eleronima treba da su prema gore, jer su servoi iznad krila.Pre nego što se stave eleroni na krilo, krilo treba da se ulepi u trup. Postavi se tačno na stredinu. Proveriti da li je ramenjača pod pravim uglom u odnosu na trup. Kapa se Eko lak na sastave. Ne treba odmah da lak ispuni sve zazore. Bitno je da se tačno fiksira krilo, a posle se može još kapati lepilo koliko treba.

« Last Edit: June 08, 2010, 08:44:11 PM by tibeteagle »

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Pinkfire10e kombat model
« Reply #29 on: June 08, 2010, 08:53:23 PM »
Vertikalac
Lepio sam sa epoksi lepkom, a može da se lepi na način kao horizontalac.

Važno je da se ulepi tačno u osi trupa, jer će inače model vuću u jednu stranu, a mogućnost za trimovanje nema.

Model je gotov i spreman da prihvati RC opemu.

« Last Edit: June 08, 2010, 08:58:36 PM by tibeteagle »