Пролећне активности 01.04.2010.

Started by presko, April 04, 2010, 02:20:56 PM

Previous topic - Next topic

presko

Кад се не праве модели, праве се авиони. Да није реч о прво априлоској шали, ево неколико фотографија.

Брку са слике, надам се, сви препознајете.

Бранко Бијелић, произвођач овог авиона, у акцији.

Бојан и Мирослав, Бранкови "црнци", с тим што му је Бојан и млађи син.

Кад се раде озбиљни послови, увек се ту нађу и по нека лева сметала.

presko

Како је ово изгледало пар дана раније.

Joja

Svaka cast na ovakvom projektu i izvedbi, sprava izgleda fenomenalno. Kada se ocekuje prvi let?
Pozdrav

mirce

Mogli bi i neki bliži tehnički podatci...

Avion impreivno izgleda...

GILE

Avion je prototip jedne Francuske firme koji se radi kod Bjelic Branka. Posto smo potpisali neke papire o tajnosti detalje ne smemo iznositi  (___) osim da je kanar sa pet sedista. U koliko dobijem dozvolu od konstruktora postavicu slike kako avion konacno treba da  izgleda.
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

Fly_boy

svaka cast ovo je za maksimalno postovanje
samo naprijed i puno uspjesnih letova pozz
Ivancevic Veljko (Mrcha) live's for today because yesterday's over and tomorrow may never come!

petar

Kad bi moglo da se prica o ovom avionu (ko sto izgleda ne moze) ja bih mu nasao par po meni zamerki.
Naravno prvo bih morao da dobijem odgovor da li je nesto izvedeno konstruktivno bas onako kako se meni cini sa slike.

Sto ne mora da znaci da sam u pravu, ali ako je onako kako vidim...

Pitam se kako ce covek uspeti da se izbori sa Direktoratom za letenje da ih ubedi o bezbednosti (ili mozda mu to nije problem, nekako...).

Sto se tice pohvala, ako ovaj avion bude uspesan, to ce biti udarac onima koji govore kako smo mi ovakvi ili onakvi i kako mozemo samo da se bavimo poljoprivredom (sto naravno nema veze s mozgom i sto mi se bas gadi kad cujem), tako da mu pohvale ne trebaju.

pozzz

GILE

Avion je dizajn i konstrukcija francuske firme vise podataka moze se videti na njihovom sajtu http://www.cobalt-aircraft.com/
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

petar

Jel' ta firma prodaje samo planove (jer koliko vidim covek drzi kalupe u svom dvoristu)?

Ja taman pomislio da se neko odavde odvazio na tako nesto.

U inzenjerstu uvek je dizajn rezultat niza kompromisa, e sad se ja pitam sto li je trup napravljen od gomile delova koji se lepe, jer ce tako cvrstoca trupa biti dosta manja, nego da je recimo iz dva dela ili je u pitanju neka teska simulacija oscilacija pa je bas ispalo da tako "islajsovan" smanjuje oscilacije konstrukcije, a opet ne smanjuje znacajno cvrstocu. Samo da nije kompromis taj da je bilo lakse za manje delove praviti kalupe (taj kompromis - finansijski, mi se uopste ne svidja).

Drugo sto mi upada u oci je stajni trap koji je na samoj ivici dela krila (nekako mi se cini da bi bio dosta jaci na kidanje kad bi se koren krila neznatno produzio).

Trece, nesto mi nisu jasne one rupe na firewall_u, prvo kockaste su, a zna se da se na uglovima stvara mnogo vece naprezanje i jako su blizu nosacima motora.

Pitam se jel ce kroz one rupe blizu nosaca za noge prolaziti neka sipka za spoj sa ramenjacom, ono samo ide do pola debljine aeroprofila?

E sad se vecina verovatno pita kako se ja to usudjujem da kazem nesto...., a ono Francuzi ga konstruisali.

Pa eto ne klanjam se idolima, verujem u moguce i to je to.

I za kraj, nek je sa srecom.

pozzz

PS. Jel se to u pozadini vide Batajnicki silosi kod zeleznicke stanice?

Lazo

Petre,
Kako je Gile već rekao, detalji su pod embargom firme koja finansira ceo projekat, pa samim tim na tvoja pitanja niko neće odgovoriti. Ne zato što neće, već zato što je obavezan da te stvari ne oglašava bez dozvole vlasnika projekta.
Kada pomenuh finansije, šta misliš koliko bi mogao da košta projekat kompozitnog poslovnog petoseda sa karakteristikama koje su navedene na sajtu http://www.cobalt-aircraft.com/ ? Kada približno izračunaš sumu, dali možeš izvući zaključak da bi neki finansijeri uložili ogromne pare, a da za realizaciju projekta, od proračuna, nacrta, kalupa, montaže, testiranja, homologizacije... - angažuju neke dunstere i teletabise?! Moraš priznati, da bi takvi likovi morali da budu epohalne kretenčine!

Pošto si se i u ovaj topic uključio na prepoznatljiv način, moram da ti kao prijatelj (a to ću ostati, ma kako budeš shvatio ovo moje pisanije) ukažem na neke manire koji ti se uvek vraćaju kao bumerang. Možda je ovo ipak za onaj topic o bon-tonu, ali mehanizam je isti, pa nije ni važno gde je napisano. Taj mehanizam funkcioniše od prilike ovako:

1. Sam zamisliš šta će neki da misle o tvom tekstu (na primer "E sad se vecina verovatno pita kako se ja to usudjujem da kazem nesto...., a ono Francuzi ga konstruisali"), i unapred zaključiš da će to mišljenje OBAVEZNO da bude negativno;
2. Na bazi takve unapred stvorene slike, odmah zauzmeš gard (nekada odbrambeni, a nekad i napadački);
3. Kada si već zauzeo gard, kreneš u raspravu (pa i svađu), bez obzira na to šta je neko napisao i kako je reagovao;
4. Pri tome, kao motiv uglavnom koristiš svoje obrazovanje (koje ama baš niko ne osporava) i znanje (koje takođe ama baš niko ne osporava), upravo tvrdeći da neko-si-ga-tamo to množi sa nulom (ja lično, ni na forumu ni u razgovorima nikada nisam ni pročitao ni čuo bilo šta slično da je neko pomislio);
5. Rezultat toga je da, pre ili kasnije, nekome pukne film i krene svađa čiji je koren u MIŠLJENJU da će neko nešto MOŽDA da misli ovako ili onako!?!

Nasuprot svemu gore navedenog:

1. Ja, a i ljudi koje poznajem a ujedno poznaju tebe, imam prilično visoko mišljenje o tvom znanju i sposobnostima, i tvrdim da možeš da budeš, da tako kažem, veoma upotrebljiv i koristan u ovoj našoj RC družini;
2. NIKADA ja, a i ljudi koje poznajem a ujedno poznaju tebe, nisam imao ništa protiv druženja sa tobom. Na protiv. A tvoje izdvajanje je ISKLJUČIVO posledica tvoje odluke.

Ali zato ja, a i ljudi koje poznajem a ujedno poznaju tebe, mislim i tvrdim da - treba brate da staneš malo na loptu. Malo manje skepticizma, pesimizma, bre-što-je -sve-crno stava i visoko podignutog garda, veoma pozitivno utiču na kvalitet društvenog života svakog pojedinca.

I, kako sam već rekao, ja ću biti tvoj prijatelj i drug, bez obzira na to kakva će biti tvoja reakcija, jer:

1. Sa mnom NIKO ne može da se svađa, koliko god on to želeo, ako ja neću (a - neću);
2. O ovome više ni slovca neću napisati, pa ne vredi da me potežeš za tastaturu;
3. Ako ovo ipak shvatiš naopako (u šta nikako na verujem), polomiću ti obe noge na više mesta, ali kao svom drugu - to ću raditi veoma polako ;namig :big smile.

Aj sad  (pijemo) i vidimo se na livadi

P.S.
Da budem jasan do kraja, govorio sam isključivo o MANIRIMA, i nemoj ni da pokušavaš da me ubeđuješ da sam MOŽDA mislio na nešto drugo!

Dakle  (pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

jrlotpi

Posle pregleda posta da se zaključiti čovek je zadao homework, Dzajić

sibisi666

Svasta se ovde moze videti i nauciti bogame :)
Ova letelica deluje jako svemirski i mocno, i drago mi je da neko od "nasih" ucestvuje u takvom fascinantnom projektu.
poz

presko

Како је ово изгледало годину дана раније.

Mythbuster

nije NASA ali radi posao.
Cekamo izvestaj sa probnih rulanja.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju..."
Karel Čapek (1890-1938), otac naučne fantastike

"Ko uvece legne sa dupetom koje svrbi, probudi se ujutro sa prstom koji smrdi"
Srđan Dinči

tibeteagle

Bravo svima!  (thumb)   Lep pušer modelčić, skejl 1:1   :jaki: