Author Topic: Vortex 2 DLG - build  (Read 28089 times)

Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Vortex 2 DLG - build
« on: May 04, 2015, 12:04:59 AM »
Prosle godine magic i ja smo imali priliku da sastavimo Vortex 1 slovenacke proizvodnje, a ove godine tradicija se nastavlja. Na red je dosao Vortex 2 koji je drasticno, tehnicki gledano izmenjen za razliku od verzije 1, dok su izgled/liniju zadrzali.
Verzija 1 je i dalje popularan model medju takmicarima i vrlo rado ga lete na takmicenjima i rekreativno.

Na veriziji 2, Denis i ekipa koja razvija vortexe su se odlucili na malo radikalnije i smelije izmene na modelu. Izbacen je kompletno pokretan horizontalac, sto ima logike jer smanjuju tezinu repa, a samim time i kolicinu olova koja se po defaultu nalazi u nosu svake DLG jedrilice, tako da je horizontalac fiksan, skracen je trup za nijansu, a produzena njuska modela za nijansu. Cini mi se da je povecan razmah na 1500 sa 1490mm, ali je zato suzeno krilo u korenu za dobrih 1.5cm u odnosu na vortex 1. Krilo nije konstruktivno sa D Box-om, kao sto je imao vortex1 vec je ispuna krila cist rohacell u kombinaciji sa carbonskim vlaknima. Prvo prototip krilo je bilo sa D Box izvedbom, ali je ubrzo napravljena revizija i doneta odluka da krilo bude sa ispunom.
Upravo ove izmene kao rezultat daju jednu potpuno novu jedrilicu.

Naravno, kalupi su radjeni kao i za prethodni model u aluminijumu

Vise informacija o modelu na facebook stranici: https://www.facebook.com/pages/Vortex-f3kdlgsal/167982523266281?ref=ts&fref=ts
Cena modela je oko 700+ evra

Trup i repove sam dobio na poklon prosle godine od Denisa negde u ovo vreme kada je magic kupio Vortex 1 i to su prvi odlivci modela koji je tek usao u test fazu. Probni pilot za Vortex modele je Nikola iz Zagreba i to radi s puno predanosti i rada, tako da celokupan tim je po meni napravio sjajan model koji osvaja mnoga takmicenja sirom sveta.
Krilo sam porucio pre neki mesec i bilo je veoma brzo zavrseno, isporuka i logistika sjajna, za dan i po krilo je bilo u Srbiji, ali su ga zato na carini drzali dobrih 10 dana. Obzirom da model isporucuju na sve kontinente, pakovanje i sigurnost modela je na najvisem nivou u ojacanoj kartonskoj kutiji.

Tehnicke specifikacije modela Vortex 2
Full carbon fiber construction done with all CNC molds. This Glider is proving to be the next great DLG/F3K innovation.

Technical Specs:
Wing:
Span:1500mm
Chord: 167mm
Area: 20.6 dm2
Weight: 110-120

Rudder:
Span: 218mm
Chord: 114mm
Area: 2 dm2
Weight: 6-6.5g

Elevator:
Span: 310mm
Chord: 88mm
Area: 2.23 dm2
Weight: 5.9-6.2g

Fuselage:
Weigh: 30-31g + canopy 2g

Trup je verzija jedan i vrlo brzo su ga zamenili sa narednom verzijom, tako da ova verzija trupa nije serijski primerak modela. Pretpostavljam da je razlog sto se kevlar jako tesko obradjuje i trazi dosta vremena da se izrezu rupe za elektroniku.


nastavice se...
« Last Edit: May 04, 2015, 12:37:29 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline mirce

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3344
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #1 on: May 04, 2015, 09:39:43 AM »
Ćao Nikola, čestitam ti na lepom modelu...

Čuo sam, ne znam jeli to tačno, da se spremate za neko takmičenje preko. Ajde napiši koju reč o tome...

Napiši nešto i o propozicijama takmičenja, jer mnogi modelari, ubrajajući i sebe tu, pojma nemamo šta je cilj ove kategorije.
Da li je to dužina leta, broj odredjenih figura,...
Mi vidimo da se modeli bacaju u vazduh, a posle šta?

Konačno jedna tema koja je počela da se piše onako kako treba, od uvoda i transportne kutije...

Hvala na odgovorima...

Pozdrav iz Sente

 (pijemo)

Offline marko.jovanovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1644
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #2 on: May 04, 2015, 11:10:49 AM »
Koliko je koštalo krilo sa sve carinam i sličnim stvarima?
The ground is the limit (or a water)

Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #3 on: May 04, 2015, 11:18:33 AM »
hvala hvala  8)

Imao sam plan da se takmicim u Ludbergu na svetkom prvenstvu ali zbog privatnih razloga ne mogu sebi da dopustim tih 8 dana uzivanja. Najverovatnije cu otici prva dva dana (subota i nedelja) da se oprobam i upoznam ekipu. Nikola rece da je vec prijavljeno oko 150 takmicara sirom sveta. Njegov predlog je da dodjem ta prva dva dana jer ce praviti probna takmicenja da uhodaju sudije i celu pricu, pa eto mi prilike da se i ja oprobam u tom neoficijalnom delu.

Generalno, ova kategorija zahteva jako puno vezbanja, a ja sam jos uvek pocetnik u ovoj kategoriji, letim je samo za sebe jer me relaksira. Verovatno tek tokom iduce godine cu ici na malo vise takmicenja jer trenutno nemam automobil koji moze dalje od 13-og maja :)

O pravilima je bilo reci: http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11890.msg81857.html#msg81857

Poenta je da se takmicar bori protiv vremena i svojim fizickih sposobnosti. Npr. jedna od cestih "igara" u F3K je radno vreme 10min, 5 letova maksimalno za tih 10min sto znaci idelano je da svaki let traje 5 x 2min... svi jako dobro utrenitrani takmicari ostvaruju rezultate 5 x 1:59sek sto znaci da se model hvata u letu i ponovo baca uvis... Nikola trenutno trenira brzinu izbacaja, tj da mu izbacaj traje sto krace, cini mi se da je nesto ispod sekund upeglao izbacaj.... itd itd...

Da se vratim gradnji modela...

Posto sam dobio prototip trupa koji nije dosao sa vec ulepljenim maticama u trupu, a nisam ih dobio u hardveru, napravio sam ih kod lokalnog bravara i obradio u blagi konusposto je trup veoma tanak i ne moze se lako prici otvorenim rupama, koristio sam se stapom i kanapom, tj na kraj plocice spera sam zalepio duplo lepljivu traku


maticu blago naslonio na nju i naneo epoksi lepak koji je zgusnut dodavanjem tiksija i bombaz platna. Odnos je 2:1 kako bi dobio nesto gusci lepak i lepo ulepio maticu za trup modela.


gustina epoksija nakon dodavanja tiksija i bombaz platna


matice postavim na svoja mesta u tupu, odozgo zasrafim krilo da ih lepo privucem ka trupu i ostavim par minuta da se lepak stegne...

Naredni posao je bio da se takodje ubace matice u repni deo trupa gde se usrafljuje horizontalac


Rupe sam fino otvorio da budu u simetriji trupa i dosao do dela koji je malo zahtevao mozganja. Zid klasicne M3 masinske matice smo moj matori i ja obradili toliko da bude najtanji moguci, e sad  kako bih mogao da ih ulepim u otvore koje sam otvorio jer  samo odatle imam pristup da ubacim lepak, stvar se malo komplikuje. Mada mozganjem vrlo brzo smo dosli do jednostavnog resenja.Sam vrh matice sam zacepio parcetom krep trake kako lepak ne bi ulazio u navoj. Maticu navrnuo na vrh M3 srafa, krep trakom zastitio povrsinu trupa i naneo srednje gust epoksi lepak u koji je takodje mesan tiksi i bombaz platno. Lepak se stavi na vrh matice (navoj je zasticen sa krep trakom) i samo se spusti kompletan sraf na mesto gde treba da bude. Matica ima blag konusni oblik.


Da bi lepak uhvatio maticu i trup, potrebno je trup okrenuti na dole kako bi se epoksi koji je prethodno nanet slio i obuhvatio maticu i trup
ulepljene matice


i horizontalac fiksiran


Cisto da napomenem, matice na serijskom trupu dolaze vec ugradjene u trupu modela.
« Last Edit: May 04, 2015, 11:25:30 AM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2351
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #4 on: May 04, 2015, 12:42:31 PM »
Sto bi se reklo ,,male tajne velikih majstora,,  :)aplauz
Nije sramota učiti !!!

Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #5 on: May 04, 2015, 09:27:20 PM »
 (pijemo)

idemo dalje sa gradnjom. Na red su dosli repovi. Obzirom da sam dobio klot varijantu iz kalupa, bilo je potrebno zaseci pokretne delove vertikalca i horizontalca.

doterati sve sa smirglom gradacije 320


zatim horizontalac


Nakon zasecanja pokretnih delova, trebalo je ugraditi karbonske hornove i ulepiti ih u pokretne delove. Na slici se vidi na koliko prost nacin se centrira vertikalac i ovo je jedno od retkih resenja na DLG jedrilicama, a jako je dobro osmisljeno, videce se kasnije jos jedan razlog vise. Navuce se vertikalac i zabelezi izlazna ravan buduce sajlice i odredi mesto za ugradnju horna.


Vertikalac je profilisan naravno, kako bi kompenzovao momenat izbacaja i drzao model u neutrali tik po izbacaju. Obzirom da sam desnoruk, profilisani deo ide ka pegu, a sa kontra strane se montira horna.

Svaku karbonsku hornu treba pretrcati blago smirglom kako bi se lepak bolje vezao za povrsinu


Za ulepljivanje sam koristio Loctite gel super lepak koji moze da se kupi na svakom cosku.


Hornu poravnati pod uglom od 90 stepeni
Za horizontalac isti postupak
Ovde je bilo potreno odrediti poziciju horna i mesto zabusivanja trupa, kako bi sajlica mogla da prodje


Naredni korak je ulepljivanje Z zica koje sluze da nategnu pokretne povrsine u jednu stranu, obzirom da se ne ugradjuje pull-pull sistem


Za ugradnju Z zice se koriste cevcice koje prethodno treba da se ugrade u repove


Nikola | rcfly.in.rs


Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #6 on: May 04, 2015, 11:01:21 PM »
Repovi zavrseni. Samo jednu stranu Z zice sam ulepio u plasticnu cevcicu, tj povrsinu, kako bi drugu po potrebi dok ne zategnem sajle mogao da izvadim iz lezista i time oslobodio pokretnu povrsinu da radi bez otpora.

Nakon ovoga, rad sa trupom i repovima je skoro pa zavrsen.

Presao sam na krilo i ugradnju servo motora.


Za pokretanje ailerona, koristim Hyperion DS 09 servo po preporuci Nikole: http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=73881


i odma mora da se stricne
Mile je odradio najpipaviji posao vezan za lemnjenje konektora i kablica i ovom prilikom mu se jos jednom zahvaljujem ;)


Obzirom da sam koristio cetvoropinski konektor, pluseve i minuse oba sevoa sam spojio, a signale razdvojio.


Veoma je bitno da linkovi budu apsolutno iste duzine!
i poklopci servoa postavljeni


Na krilu je ostalo jos samo da se ugradi peg... presao sam dalje na instalaciju servoa u trup modela
« Last Edit: May 05, 2015, 10:31:31 AM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #7 on: May 05, 2015, 09:53:40 PM »
Za pokretanje repnih povrsina koristim Dyamond D47 servoe, ali posto su malo vislji, morao sam da dodajem plocice avio spera. Namerno sam stavio da ne budu iste visine.


Zatim sam morao da ulepim vertikalac. Osmirgalo sam karbon kako bi lepak bolje prihvatio spoj.
Poravnao


Navukao vertikalac na njegovo mesto i izbusio po rupicu-dve kako bi nalio tecni super lepak
Lepak se fino razlije i uhvati spoj besprekorno
Pre ugradnje sajlica, potrebno je izvuci jedan ( ne ulepljeni deo ) Z zice i fiksirati krep trakom horizontalac u nulu
bitno je da se ulepi sajlica sa super lepkom


Isti postupak je i za horizontalac. Posao je malo pipav i zahteva kocentraciju, ako zelite da vam kontrolne povrsine budu u nuli, sto je pozeljno.
 
« Last Edit: May 05, 2015, 09:56:13 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #8 on: May 05, 2015, 10:08:52 PM »
Obzirom da sam u ovom momentu imao skoro pa zavrsen model, mogao sam da odredim kolicinu olova u nosu modela kako bi doterao CG


Olovo sam spakovao u papir i zapelio ga krep trakom i oblikovao ka nosu modela.


Fiksirao sam ga za trup modela duplo lepljivom trakom
Ovim je posao oko trupa bio zavrsen, vratio sam se ugradnji pega na krilu
Za ulepljivanje pega koristio sam avio smolu


Mesa se u odnosu 2:1


Naravno, nista bez beloga  8)


Tiksi i bombaz platno sluze da zgusnu lepak, kako se ne bi razlivao po krilu i napravio homogen spoj pega i krila


Posto mi se nije svidela bela boja lepka, a nisam imao crni aditiv sto se dodaje smoli, koristio sam osmirglane delove karbona koje imam od ranije sacuvane i umutio u smesu


Kada su boja i gustina lepka bile zadovoljavajuce, ulepio sam peg sa par kapi super lepka i time ga fiksirao za nanosenje smole
 
Izgled trupa sa ugradjenim komponenetama. Bateriju sam takodje fiksirao duplo lepljivom trakom


Kevlar nije bas najpedantnije i najsrecnije obradjen, jer je jako tesko i zilavo raditi sa njim, tj obradjivati ga.

Sve u svemu, konacna tezina modela spremnog za let je 255gr sto je po meni odlicna tezina!
« Last Edit: May 05, 2015, 10:19:43 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #9 on: May 05, 2015, 10:30:51 PM »
Od komponenata su ugradjeni:

2 x Dyamond D47 ( vertikalac i horizontalac )
2 x Hyperion DS 09 ( aileroni )
lineari regulator napona
Gens Ace 2S LiPo batt od 300mAh
Prijemnik Orange 6 kanalni
Olovo, 22gr
CG na 67~68mm
RTF 255gr

Sa tezinom sam veoma zadovoljan, mada novije generacije modela izlaze u RTF varijanti na 220gr ( naravno to je light verzija modela i sigurno kosta nesto vise, to ne znam ). Mada mislim da je to prelagano.

Sve u svemu, konacan izgled modela je jebeno brutalan


Vortex 1 i Vortex 2


magic i ja


i cika Zuba, njegov osmeh sve govori ;) (pijemo)
« Last Edit: May 05, 2015, 10:39:53 PM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs


Offline firebird

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 758
 • Bojan , Kragujevac
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #10 on: May 06, 2015, 08:33:05 AM »
Prelepo si ovo opisao i puno modelarskih fora pokazao  :)aplauz . Model izgleda fantastično.

Offline adam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1460
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #11 on: May 06, 2015, 10:44:38 AM »
prelep model!! a za nikolu  (res) za sastavjanje !! mnogi mogu da nauce dosta o gradnji od tebe svaka cast!

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2351
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #12 on: May 06, 2015, 10:46:37 AM »
 :)aplauz Lep rad,nek te sluzi sto duze  ;namig
Nije sramota učiti !!!

Offline marko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 948
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #13 on: May 06, 2015, 11:10:09 AM »
Space technology tebra  :jaki:

M. (pijemo)
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline SABURO

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2024
  • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Vortex 2 DLG - build
« Reply #14 on: May 13, 2015, 12:29:15 AM »
 (pijemo) hvala.

Potrudio sam se da prenesem sto bolje sve sto je radjeno na DLG-u i koliko zapravo zivaca potrebno da se sve lepo i precizno spakuje u tako pipav model. Drago mi je da vam se svidelo.

Obzirom da je danas bio miran dan uz minimalan vetar, uspeo sam predvece da odradim par letova i utrimujem model u svim mode-ovima da leti neutralno, bez ikakve tendencije da se usvirava ili iscedi do te mere da se prevuce.
Imam cetiri mode-a na modelu, prvi je launch (milimetar na gore flaperoni), cruise (flaperoni u neutrali), thermal (ne vise od 5mm flaperoni na dole) i landing (aktivan gas palice kao kocnica)...

U sva cetiri mode-a sam istrimovao model da leti neutralno (pomerim ruke sa stanice i ostavim ga oko minut da planira). Zanimljivo je sto ni jedan jedini klik nemam na flaperonima (levo ili desno) sto je samo pokazatelj koliko je model dobro uradjen ( kvalitet kalupa, a takodje i posvecenost detaljima tokom sklapanja). Naravno to dosta zavisi i od tipa servoa, da se ne lazemo.

Generalno, za razliku od prethodnih modela koje sam leteo (letim i dalje) Vortex 2 je primetno brzi sto sam i ocekivao na osnovu specifikacija krila. Meni kao takmicaru F3A kategorije gde je brzina bitna stvar, ovo dodje kao razlog vise sto sam zavoleo ovaj tip modela.

U par navrata sam merio vreme leta nakon izbacja modela, i odprilike doguram na 1minut i 40ak sekundi bez ikakvog termala (obzirom da sam leteo u predvecernjim satima) sto je O.K.
Usavrsavanjem tehnike izbacaja, siguran sam da cu uskoro dogurati do 2min u ovakvim uslovima. Kada dotle doguram, znacu da izbacujem model na pravu visinu.

 (pijemo)

P.S. prednost DLG-a, bilo koja livada :) jer je danas na 13-ci bila guzva u to vreme

14662-0
« Last Edit: May 13, 2015, 08:19:00 AM by SABURO »
Nikola | rcfly.in.rs